Wątek koci rybnicko-okoliczny

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 14, 2012 11:08 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

cholera, a domek mozna by tam gdzies ustawic? ja od tescia dostalam styropianu mnostwo i teraz klecimy z mezem i tesciowa domki, bo na posesje gdzie tesc ma warsztat 2 koty sie przyblakaly i spia w garazu, ktory do najcieplejszych nie nalezy, ale wlasnie zamierzamy im tam domki wstawic. UM Rybnicki mi nie odpowiedzial na pismo w sprawie alokacji srodkow na sterylki - w piatek mam urlop do sie do nich przejde

margoth82

Od: Pon lut 15, 2010 21:10

Post » Czw lis 15, 2012 11:36 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

Niemam pojecia czy na terenie parkingu pozwola ustawic domek...
Unikam carrefour bo nie potrafie patrzec jak zwierzeta cierpia a w obecnej chwili niemam jak pomóc :(
Na DT dalej sa u mnie dwa kociaki, które szukaja domu !!!
Obecnie z moja druga połowa robimy domek dla kociaków z psychiatryka.
Na terenie szpitala sa 3 domki w tym jeden całkiem nowy niewiem przez kogo zrobiony niestety domki nie sa ocieplane i kociaki niechca w nich siedziec!! :(
Postaramy sie w sobote skończyc domek pomalowac zrobic daszek i obic folią dach.
Obecnie domek wyglada tak:
Obrazek
ObrazekObrazek
Na Leczenie i utrzymanie Rybnickich Szpitalniaków ZAPRASZAMY!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=20&t=158604

afiain

Od: Pt mar 11, 2011 20:33

Post » Pt lis 16, 2012 22:19 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

Dzisiaj byłam w carrefourze niestety kociaka nie widziałam,było za to sporo ludzi prawie caly parking samochodów i kolejka do do budki z zapiekankami itd...
Dzisiaj było tez cieplej niż ostatnio może dlatego kociaka nie widziałm... :-(
Za to spotkałam pana z małym chłopczykiem , który biegał wokół budki przed carrefourem i wołał kici kici...
Stwierdziłam że spróbuje sie coś dowiedzieć wiec zapytałam pana czy szkaja kociaka, który tutaj zawsze bywa?
Odpowiedzieł że tak - syn jezdzi chetnie na zakupy bo prawie zawsze jest tutaj kot, którego pozwala mu pogłaskać.
Zapytałam od kiedy kociak tam jest odpowiedzial że dokładnie nie pamięta ale latem kociak już tam był.
Pytanie co ten kociak ma zrobic zimą, na parkingu wsród samochodów bez schronienia!
Nadejdą mrozy, święta, carrefour będzie zamkniety budka przed sklepem też kto wtedy da schronienie i pokarm kociakowi??
Dodam że w okolicy nie ma domów!!

afiain

Post » Czw lis 22, 2012 19:05 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

Wkońcu udało się nam skończyć domek dla kociaków z terenu szpitala :ok: :piwa:
Domek został postawiony na działkach zobaczymy czy koty będą z niego korzystać?
Działkowiczów juz niema domki letniskowe są pozamykane- nie ogrzewane wiec trzymamy kciuki oby domek spełnił swoja role i się spodobał :ok:

Obrazek
Nie jest to jakieś cudo ale musi wystarczyć.
Obecnie robimy jeszcze dwa małe domki bo tylko na tyle wstarczy nam tylko materiałów :cry:
Gdyby ktos miał zbedny styropian o grubosci 3,4,5cm oraz klej do styropianu i farbe(kolor najlepiej braz lub zieleń) chetnie przyjmieny!!
Zapraszamy na bazarek środki na zakup materiałów na domki napewno sie przydaja!

afiain

Post » Czw lis 22, 2012 20:27 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

Piękny domek, i jaka elewacja :lol:
Na pewno będą korzystać. Dla naszych śmietnikowców z podwórka kupiłyśmy w tym roku z koleżanką budki na kocia-strefa.pl jedną dużą i jedną mniejszą, koty bardzo szybko zaczęły korzystać, wystarczyło, żeby jeden wlazł i reszta od razu załapała o co chodzi, teraz wieczorem już z własnej inicjatywy cała banda w budkach siedzi, temperatura zobowiązuje 8)
Obrazek Obrazek

sabianka

Od: Śro lis 26, 2003 18:34

Post » Czw lis 22, 2012 22:24 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

Domek bomba :ok: :ok:

zerduszko

Od: Nie sie 23, 2009 15:35

Post » Czw lis 22, 2012 22:50 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

Bardzo chcemy postawic wiecej takich domków niestety finanse - brek materialów nas ograniczaja :(
A kotów, które nie maja schronienia na zime w Rybniku jest jeszcze wiele :(

afiain

Post » Czw lis 22, 2012 22:53 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

No niestety, wszystko rozbija się o pieniądze :(

zerduszko

Od: Nie sie 23, 2009 15:35

Post » Pt lis 23, 2012 8:02 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

Dzisiaj zrobie jeszcz małe poprawki w domku czyli daszek i finalnie będzie stal na kostkach brukowych.
Bo obecnie jest postawiony bezpośrednio na mokrej ziemi/trawie.
O pieniądzach lepiej nie mówić :cry:

afiain

Post » Pt lis 23, 2012 19:19 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

Dwa kociaki złapane dzisiaj na ul.Hallera -szukają domu!
Obrazek
Kociaki są bardzo przestraszone ale wyglądają na oswojone bo dają się głaskać nie syczą...
Maluchy nie miały szansy na przetrwanie zimy w tym pustostanie budynek przeznaczony jest do wyburzenia!
Gdy pada cała woda wpływa do przez okienka do piwnicy,w które siedziały maluchy!
Bardzo dziękujemy Pani Danucie - za Pomoc przy wyłapywaniu oraz szukaniu DS !

A tutaj poprawiony domek na razie kurtyny są tylko 3 obecnie kociaki siedzą tam gdzie niema kurtyn - dajmy im trochę czasu
to się przyzwyczają wtedy założymy lepsze kurtyny na wszystkie wejścia:-)
Obrazek
Ostatnio edytowano Pon mar 11, 2013 10:26 przez afiain, łącznie edytowano 1 raz

afiain

Post » Wto lis 27, 2012 13:20 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

Dzisiaj Wykończymy dwa kolejne domki.
Jeszcze nie wiemy gdzie je umieścimy czy na terenie szpitala czy gdzieś indziej miejsc gdzie potrzebne sa domki jest wiele.
Szkoda tylko że nie mamy wiecej materiału by zrobic kolejne domki :( :cry:

afiain

Post » Śro lis 28, 2012 9:53 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

biedne maluchy :( obok warsztatu mojego teścia też ktoś podrzucił dwa kociaki identyczne z tymi, tylko sporo starsze- jedna kotka biało czarna i jeden węgielek. Teściowa zrobiła im domek i postawiła w garażu obok warsztatu - pod drzwiami do garażu jest szpara i koty się przeciskają. Codziennie dostają jedzenie, a dzisiaj odbieramy je z lecznicy po sterylce. Mam nadzieję, że dzięki domkowm i dokarmianiu przetrwają zimę.

margoth82

Post » Śro lis 28, 2012 9:57 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

Afiain, ja jutro będę w Będzinie u teściów to zapytam czy mają jeszcze styropian/sklejkę i klej do klejenia domków. Jakby mieli to postaram się przywieźć do Rybnika. Dobrym pomysłem do domkow jest wykładanie dna karimatą, albo taką pianką, którą się przykleja za kaloryferem, z jednej strony musi być folia aluminiowa - odbija ciepło i dobrze izoluje, na nią można dać ścinki polarowe. Jak ktośs byłby chętny to jeszcze jedną taką karimatę mam i mogę oddać - wyjdą z niej 2 albo 3 wyłożenia do domków.

margoth82

Post » Śro lis 28, 2012 12:31 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

Maluchą się udalo teraz maja ciepło, sucho i karmy pod dostatkiem.
Jestem w szoku :strach: jak były zarobaczone maluchy masakra.
I te kleszcze białe - taka dziwna odmiana fee.
Obrazek
W pierwszysm dniu maluchy bardzo sie baly
dzisiaj jest juz troszke lepiej :ok:

Obrazek

Co do domków to ocieplamy je styropianem 5cm z wszystkich stron od spodu tez:-)
Chętnie przyjmiemy wszystko co nadaje sie na domki!!

afiain

Post » Śro lis 28, 2012 12:44 Re: RYBNIK sterylizacje wolnożyjących SZPITALNIAKI pomocy!

A ile wynosi pojemnosc domkow w jednostkach kocich kot/domek?
Oto jeden z kotów wystraszony wielką liczbą cisnacych się do klatki widzów, wyrwał się z niej i skoczył na otwarte okno. Rozszalałe zwierzę udało się jednak niebawem ułaskawić i sprowadzić z powrotem do klatki, zanim pomyślało o dalszej ucieczce. (z wystawy kotów - Bruksela styczeń 1894 r.)

tomek_k

Od: Wto wrz 27, 2011 15:38

[poprzednia][następna]