Moderator: Estraven
Aleksandra59 pisze:Catnaperka pisze:Też mam info od reporterki
"Podobali się między innymi zoopsychologowie pomagający "wychowywać" niesforne zwierzaki, akcje darmowych sterylizacji kotów, mody na daną rasę, sytuacja sklepów zoologicznych, mity w temacie ciąża i kot. Co z tego wyjdzie w praktyce i da się przełożyć na reportaż, zobaczymy. Mam nadzieję, że jak najwięcej!"
Miło
Biorąc pod uwagę tematy jakie zostały reproterce TVN przez Was podesłane i po obejrzeniu dzisiejszej uwagi, info od reporterki troszku niepokojące jest dla mnie![]()
Zoopsycholodzy, akcje sterylizaci kotów itp. - fajne tematy na reportaż, ale w wersji light edukacyjnej. Oczywiście bardzo, ale to bardzo potrzebnej - każda tego rodzaju akcja jest bardzo ważna i niezmiernie cenna![]()
I należy to docenić i popierać
![]()
W końcu mamy świadomość o poziomie pro-zwierzęcej edukacji naszego społeczeństwa
![]()
Tylko czytając ten wątek myślałam, że jest szansa na pokazanie polskiemu społeczeństwu - w ramach cyklicznych programów - nie tylko celebrytów wygłaszających górnolotne kwestie, które mnie akurat nie wzruszająMaria Czubaszek celebrytką w mojej ocenie nie jest
![]()
Teraz na TVP2 leci kolejny odcinek serialu "Na dobre i na złe" - tematem głównym jest podobno odzwierzęca toksoplazmoza mózgu pacjentaPowiązana z ciążą jego partnerki ...............
Zadzwoniła do mnie koleżanka z tą informacją - ma kota w domu i planuje ciążę. Zadała mi pytanie czy to prawda - serial konsultują lekarze z tytułami profesorskimi podobno ... I co z tym fantem zrobić
Edit: zmieniłam posta, ponieważ pytanie jest ogólne - co zrobić z informacjami przekazywanymi w serialach, które odbierane są jako prawda. Tym bardziej jeżeli konsultantami takowych seriali są podobno wysokiej klasy lekarzeBez wyjaśnienia możliwości zarażenia się ..... Podobno w serialu pada kwestia o konieczności nakarmienia kotów, które zostały w domu ....
Catnaperka pisze:Temat toksoplazmozy i wyrzucania kotów ze względu na ciążę też zaproponowałam. Podrzuciłam pomysł konsultacji z lekarzami itp. Widać jak jak wielki wpływ ma telewizja. Może ktoś po obejrzeniu takiej uwagi choć trochę się zastanowi "bo w tvn powiedzieli"...
Swoją drogą nie mogę z tego jak ludzie wierzą w seriale
W Klanie, też podobno jakaś akcja uświadamiająca problemy zdrowotne też była ....taizu pisze:Amika6 pisze:Zajrzyjcie, bo mod na KŁ przerzucił, a to ważna sprawa w tym temacie
viewtopic.php?f=8&t=123524
I kto może, niech na inne fora powrzuca
Link nie działa
Aleksandra59 pisze:Teraz na TVP2 leci kolejny odcinek serialu "Na dobre i na złe" - tematem głównym jest podobno odzwierzęca toksoplazmoza mózgu pacjentaPowiązana z ciążą jego partnerki ...............
....
Aleksandra59 pisze:Catnaperka pisze:Temat toksoplazmozy i wyrzucania kotów ze względu na ciążę też zaproponowałam. Podrzuciłam pomysł konsultacji z lekarzami itp. Widać jak jak wielki wpływ ma telewizja. Może ktoś po obejrzeniu takiej uwagi choć trochę się zastanowi "bo w tvn powiedzieli"...
Swoją drogą nie mogę z tego jak ludzie wierzą w seriale
Co do toksoplazmozy super![]()
![]()
![]()
![]()
Tylko niech trafią na sensownych lekarzy, a nie takich, którzy uważają zwierzęta domowe za duże zagrożenie dla ludzkiego zdrowia![]()
[size=85]Przykład z tych złych przykładów: jak mój Tata był już bardzo ciężko chory - miał raka mózgu - lekarz pogotowia wezwany na nocną wizytę wydarł mordę na opiekującą się Tatą pielęgniarkę, jak zobaczył kotkę wtuloną w TatęPodobno "won z tym kotem" było najdelikatniejsze .... I cała ilość fachowych informacji o wpływie kota na stan zdrowia pacjenta
Na szczęście jak dotarłam tego lekarza już nie było, bo nie wiem co bym mu zrobiła .... Kika była przy Tacie przez cały czas ....
Co do wpływu seriali na świadomość społeczeństwa - jest przeogromnaI producenci seriali mają tego świadomość - przykładów pozytywnych trochę jest. Nie jestem fanką seriali, ale chyba w Ranczo była akcja z mamografią dla kobitek mieszkających na wsi - jakiś autobus podobno jeździł
![]()
W Klanie, też podobno jakaś akcja uświadamiająca problemy zdrowotne też była ....
A może - skoro TVN w akcję edukacji pro-zwierzęcej się zaangażował tak mocno - podsunąć pomysł na wplecenie tej akcji w scenariusz serialu Na WspólnejMoże nie tyle akcji, którą zajmuje się Uwaga, ale włączenie do serialu czegoś pro-zwierzęcego
Staram się pisać poprawnie po polskuanimalon pisze:miałam nie pisać, ale jak nie skomentować błyskotliwego śledztwa prokuratora i jego werdytku :
MAMY PIERWSZY UDOKUMENTOWANY PRZYPADEK PSA SAMOBÓJCY :
http://www.gadu-gadu.pl/psa-zabil-pocia ... l-bezkarny
![]()
![]()
Dark Lord pisze:W środę w Uwadze będzie reportaż o psach trzymanych na łańcuchach.
Staram się pisać poprawnie po polsku
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 103 gości