WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 16, 2011 22:21 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Żmijka pisze:...
Mam zalecane powtórzenie testów na białaczkę i pożegnanie się z kotem. Jednak mój kot się nie żegna. Jak mu gorączka spada do 39.5 to szaleje po mieszkaniu i ma apetyt. Załatwia się normalnie. Też nie wiem co robić. Pozdrawiam

Zwykle szuka się weta z bardziej konstruktywnymi pomysłami.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon sty 17, 2011 21:45 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Mam dopiero kota od listopada. Nie wiedziałam że najbliższy wet jest najgorszym. Już znalazłam innego i się wybieram.. poki co kocur ma 40 stopni a dziś ostatni dzien antybiotyku .. :( boje sie że to białaczka albo fiv

Żmijka

Od: Pt lis 19, 2010 13:04

Post » Pon sty 17, 2011 22:23 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Jimmy dziś ma 39,2 - mniej niż ostatnimi dwoma dniami, uznaję, że stan gorączkowy jest od 39,5 i nie podaję mu dzisiaj telofedyny.

Może w końcu skończy gorączkować.. :/

KotekJimmy

Od: Sob gru 25, 2010 11:32

Post » Wto sty 18, 2011 7:35 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Podobne objawy, wraz ze zmętnieniem rogówki, miała Kreska u mruffki. W podobnym wieku zresztą. Z tym że ona leukocytozę miała OKROPNĄ. W rozmazie ręcznym nic szczególnego nie wyszło.

Podejrzanym był FIP, jednak uwzięłyśmy się z mruffką że absolutnie nie słuchamy tej diagnozy.

Była kilka tygodni leczona skojarzeniem linco i doxycyliny, również tolfe objawowo na gorączkę.

Ostatecznie badania nie wykazały jednoznacznie co to było, jednak wszysto wskazuje na ciężką infekcję bakteryjną która kluła się bezobjawowo aż kilka miesięcy (!).

Kreska szczęśliwie wyzdrowiała.

historia choroby viewtopic.php?f=1&t=119944

Trzymam kciuki.

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Wto sty 18, 2011 10:06 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

A czy Kreska była leczona w Wawie? Czy w innym mieście?

KotekJimmy

Post » Wto sty 18, 2011 10:08 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

KotekJimmy pisze:A czy Kreska była leczona w Wawie? Czy w innym mieście?

W Trójmieście.

PcimOlki

Post » Wto sty 18, 2011 10:31 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Szkoda, że nie w Wawie, udałabym się do tego samego weta.
Jimmy dziś znowu strasznie gorący, myślałam, że ma gorączkę, zmierzyłam, ale miał "tylko" 39.. Chyba już jestem maksymalnie przewrażliwiona..

Czy orientuje się ktoś z Was co jeśli mniej więcej godzinę po podaniu Unidoxu kot zwymiotuje?
Czy należmy mu jeszcze raz podać antybiotyk?

Dwa dni z rzędu wieczorem Jimmy wymiotuje :(

I ogólnie mało je w ciągu 3 ostatnich dni, nawet jego przysmaki nie pomagają.

Martwię się, że nie wyzdrowieje :(((

Co prawda wygląda lepiej, oczko też lepiej, ale nie ma na nic siły i mało je..

A niedługo będzie się kończyć kuracja antybiotykowa..
Już ze 2 tygodnie podajemy mu Unidox..

KotekJimmy

Post » Wto sty 18, 2011 12:08 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Brak apetytu to może być reakcja na Unidox właśnie...ale niekoniecznie.
Probiotyk dostaje cały czas?
Ja bym nie podawała drugi raz antybiotyku, jeśli wymiotuje po godzinie. Myślę, że antybiotyk się wchłania szybciej, a nawet jeśli nie to i tak część wchłonęła się już na pewno.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto sty 18, 2011 16:28 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Tak dostaje proboityk, a przynajmniej chciałabym mu go podać, ale ostatnio jak wymiotuje to ciężko mu podać probiotyk, 2 razy zdarzyło się, że po wymiotach nie chciał go zjeść. Bo ja mu posypuje nim mięsko, no i dwa razy nie mógł go zjeść, nie dał rady.

Dzisiaj bardzo mało zjadł.. Kurcze! No ale przynajmniej nie gorączkuje.
Wczoraj wieczorem podałam mu na siłę wodę strzykawką do pyszczka. z 10 ml (4 razy strzykawka 2,5)

Ile kot powinien przyjmować wody dziennie?

Bo jeśli on sam nie pije, albo nie pije za wiele to powinnam mu podawać?

On jedynie z zamiłowaniem liże okno..Dalej nie wiem czemu.

KotekJimmy

Post » Wto sty 18, 2011 22:14 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Myślę, że powinnaś skontaktować sie z wetem.
Na razie telefonicznie, powiedz mu to wszystko i zapytaj co proponuje.
Kot powinien dziennie przyjmować ok 250 ml wody, razem w jedzeniu i w plynie.
Jeśli on nic nie je, i nie pije, bardzo szybko się odwodni, jeśli już sie nie odwodnił. Skontaktuj się z wetem jutro jak najszybciej.
Z tego co piszesz, wymioty i brak apetytu mogą być spowodowane czymś więcej niż antybiotykiem.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto sty 18, 2011 23:00 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Odwodnić, to się nie odwodnił, bo podaję mu wodę w strzykawce, na paluszku itp, dbam o to ale rzeczywiście trzeba się będzie udać do weta. Niby coś zje, poliże itp, no ale ma rzeczywiście gorszy apetyt.. Ehhh.. :/

KotekJimmy

Post » Wto sty 18, 2011 23:24 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Kazia pisze:...
Kot powinien dziennie przyjmować ok 250 ml wody, razem w jedzeniu i w plynie....

Kot o wadze 6 kg? Czy może ten co waży 2.5kg?
Tak czy owak, to są pobożne życzenia - żaden kot tyle wody sam nie wciągnie.

KotekJimmy pisze:Odwodnić, to się nie odwodnił, bo podaję mu wodę w strzykawce, na paluszku itp, ...

10ml to zdecydowanie za mało. Postaraj się mu podawać co najmniej100ml. Połowę rano, drugą więczorem.

PcimOlki

Post » Śro sty 19, 2011 5:16 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Mój kot waży 2 kg.

Ostatnio podałam mu 4 strzykawki, to chwile po tym zwymiotował, on generalnie zawsze mało pił.
Ale je najwięcej mokrej karmy, prawie wcale suchej, no i sporo je tuńczyka w sosie własnym, a właściwie często wypija sam sos. Przynajmniej ostatnio, także nie ma tylko tyle wody ile mu podam.

Sam też troszkę pije.

KotekJimmy

Post » Śro sty 19, 2011 7:27 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Woda z tuńczyka ma bardzo dużo soli, ona nie powoduje zwiększenia nawodnienia organizmu, wręcz przeciwnie.
W ogóle tuńczyk z puszki nie nadaje się absolutnie do częstego podawania.

Do picia próbuj podawać kocurkowi kilka razy dziennie, często - wodę z wymieszanym z nią wywarem z siemienia lnianego, tym śluzem - powinien ochronić żołądek, zmniejszyć ryzyko wymiotów.

Piszesz o tym że kocurek bywa gorący ale nie ma gorączki.
Wymioty.
Gorączka.
Badaliście mu hormony tarczycy?

Bo w sumie trzeba by to wziąć pod uwagę - u mojej kotki z nadczynnością występują właśnie te objawy. Choć nie jest to choroba typowa dla młodych kotów - ale może?
Skoro nie ma innej diagnozy?

Lizanie niejadalnych rzeczy to zwykle objaw albo niedoborów albo zaburzeń neurologicznych, czasem zachowanie nerwicowe.

Te gorączki i lizanie, zjadanie niejadalnych rzeczy to nie jest dobre połączenie - ale są rzeczy jeszcze które można powykluczać.
Ja bym sprawdziłą tarczycę.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro sty 19, 2011 8:25 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Czy kot miał zrobioną biochemię krwi?

PcimOlki

[poprzednia][następna]