koteczka Sylwia - za TM

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 02, 2010 10:55 Re: pobita koteczka z wyłupanym okiem prosi o wsparcie.

moje kocie miało odwirowaną krew ,regularnie szczepionego kota
na forum jest Jana ona bardzo dużo o tym pp wie ja miałam
wiele szczęścia bo wet był zorientowany na nowe leczenie pp

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Wto lut 02, 2010 11:07 Re: pobita koteczka z wyłupanym okiem prosi o wsparcie.

Biedny maluszek :(

Surowica z krwi kota szczepionego jest uważana za mniej skuteczną, więc jesli jest dostęp do ozdrowieńca to byłaby to lepsza opcja. Mozna tez wykorzystać caniserin, to gotowa surowica psia (kocia jest trudno dostępna).
U nas w leczeniu pp sprawdziło sie podawanie TFX (na receptę w ludzkiej aptece) - 0,3 ml przez 5 dni + antybiol (synergal, 14 dni) + zylexis przez 2 dni i 3 dawka po 7 dniach + nawadnianie i odżywianie.
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Wto lut 02, 2010 11:09 Re: pobita koteczka z wyłupanym okiem prosi o wsparcie.

acha, ostatnio zwracano mi uwage na to, by kroplówka była bez glukozy! Tylko ringer + duphalite + catosal.
Obrazek

slapcio

Post » Wto lut 02, 2010 11:18 Re: pobita koteczka z wyłupanym okiem prosi o wsparcie.

przekażę sugestie lekarzom.

czia

Od: Wto cze 19, 2007 13:19

Post » Wto lut 02, 2010 11:34 Re: koteczka Sylwia bardzo słąba- pp, potrzebny ozdrowieniec

i napisz w tytule miasto :!:

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Wto lut 02, 2010 11:35 Re: koteczka Sylwia bardzo słąba- pp, potrzebny ozdrowieniec

Maleńka, nie poddawaj się... :?
Balbinka => ObrazekCelinka => Obrazek Obrazek

bemka

Od: Śro wrz 23, 2009 22:38

Post » Wto lut 02, 2010 11:35 Re: pobita koteczka z wyłupanym okiem prosi o wsparcie.

slapcio pisze:acha, ostatnio zwracano mi uwage na to, by kroplówka była bez glukozy! Tylko ringer + duphalite + catosal.

Tylko Catosal podskórnie - nie do wlewów!!!

Zamiast ozdrowieńca wystarczy zdrowy, regularnie szczepiony [przetestowany] kot.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Wto lut 02, 2010 11:49 Re: koteczka Sylwia bardzo słąba- pp, potrzebny ozdrowieniec

W najgorszym wypadku ta psia surowica. Czy można podać surowicę psią, a w razie znalezienia ozdrowieńca dodatkowo osocze? Nie ma co czekać a surowicę psią powinni mieć w lecznicach... :roll:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Wto lut 02, 2010 11:50 Re: koteczka Sylwia bardzo słąba- pp, potrzebny ozdrowieniec

jejku jaka ona biduńka maleńka :cry:
:ok: za zdróweńko i jak zawsze dużo dużo :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
walcz malutka wyzdrowiej!!
we are what we do
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

dori2003

Od: Nie sty 24, 2010 11:03

Post » Wto lut 02, 2010 11:51 Re: koteczka Sylwia bardzo słąba- pp, potrzebny ozdrowieniec

Tak, pisałam o kroplówce podskórnej. A duphalite dajemy jednym "strzałem" w juz utworzony przez kroplówę babel, bo to okropnie szczypie.

Maleńka Sylwusiu, walcz proszę...
Obrazek

slapcio

Post » Wto lut 02, 2010 11:51 Re: koteczka Sylwia bardzo słąba- pp, potrzebny ozdrowieniec

Ktos mi mowil ze psiej nie wolno kotu podawac - ale ozdrowieniec albo regularnie szczepiony kot, jak najbardziej sie nadaje.
MIASTO W TYTULE!! KONIECZNIE!!
Najpiękniejszą muzyką przed snem jest mruczenie szczęśliwego kota...

solangelica

Od: Wto paź 28, 2008 23:10

Post » Wto lut 02, 2010 11:53 Re: koteczka Sylwia bardzo słąba- pp, potrzebny ozdrowieniec

Podaje się, tylko jest ryzyko wstrzasu - weterynarz musi miec przygotowany zestaw przeciwwstrząsowy.
Obrazek

slapcio

Post » Wto lut 02, 2010 11:58 Re: koteczka Sylwia bardzo słąba- pp, potrzebny ozdrowieniec

Gibutkowa pisze:W najgorszym wypadku ta psia surowica. Czy można podać surowicę psią, a w razie znalezienia ozdrowieńca dodatkowo osocze? Nie ma co czekać a surowicę psią powinni mieć w lecznicach... :roll:

Można podać i jedno i drugie.
To się podaje podskórnie.
W razie bardzo niskiego hematokrytu i RBC przetoczcie pełna krew od zdrowego kota.

I jeszcze raz na temat `mitu ozdrowieńca`.
Ozdrowieniec ma `ważność` kilka miesięcy - potem liczba przeciwciał spada i nie jest wcale większa, a ich jakość nie jest wcale lepsza od tych zawartych w krwi zdrowego i regularnie szczepionego kota.
[Znam forumowiczkę, która oferowała swojego kota jako dawcę, bo był ozdrowieńcem. Problem polegał na tym, że kot przeszedł PP trzy lata wcześniej i od tamtej pory nie był szczepiony. :evil: ]

Solangelica - wszystkie koty u mnie i w Fundacji KOT z objawami lub zagrożone PP dostawały Caniserin z powodzeniem. Niektóre [te z objawami] odeszły na PP, ale u żadnego nie wystąpił wstrząs po podaniu parwoglobuliny psiej.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Wto lut 02, 2010 12:15 Re: koteczka Sylwia bardzo słąba- pp, potrzebny ozdrowieniec

Maleńka, nie poddawaj się...jesteśmy z tobą...walcz kochanie :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Wto lut 02, 2010 12:29 Re: koteczka Sylwia bardzo słąba- pp, potrzebny ozdrowieniec

Agn pisze:Solangelica - wszystkie koty u mnie i w Fundacji KOT z objawami lub zagrożone PP dostawały Caniserin z powodzeniem. Niektóre [te z objawami] odeszły na PP, ale u żadnego nie wystąpił wstrząs po podaniu parwoglobuliny psiej.

Ale jedna ważna sprawa - caniserin dajemy tylko raz! Powtórne podanie bardzo podwyższa ryzyko wstrząsu!!! A wiem, że niektórzy weci tak robią, powtarzając schemat jaki jest u psów.

Przy pp kroplówki dożylne są stanowczo lepsze od podskórnych. Jeżeli jest anemia trzeba przetoczyć pełną krew, a kroplówki dożylne dopiero po przetoczeniu.
Ostatnio edytowano Wto lut 02, 2010 12:46 przez Jana, łącznie edytowano 1 raz

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

[poprzednia][następna]