Miała mieć dom-dostała podwórko! Kocia Mamo oddaj nam Tikę!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 16, 2010 9:13 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

mar9 Tika nie zapomniała jak to jest na wolności, ona w ogóle nie wie co to znaczy! Bo od maleńkości była w schronisku...
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Pt kwi 16, 2010 9:27 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

magdaradek pisze:mar9 Tika nie zapomniała jak to jest na wolności, ona w ogóle nie wie co to znaczy! Bo od maleńkości była w schronisku...

łojesoooo 8O , nie doczytałam, sorry :oops: :cry: , no to tym bardziej :crying: , biedna, biedna kiciunia :cry: :cry:
Ostatnio edytowano Pt kwi 16, 2010 9:28 przez mar9, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek

mar9

Od: Wto mar 22, 2005 14:47

Post » Pt kwi 16, 2010 9:27 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

magdaradek pisze:mar9 Tika nie zapomniała jak to jest na wolności, ona w ogóle nie wie co to znaczy! Bo od maleńkości była w schronisku...

Otóż to, Tika od oseska była w schronisku. Ona jest jak Mikitka czy Matejko - może sama nie szuka kontaktu z ludźmi, ale Matejko już się mizia w nowym domku u _katrin bo tam dostał szansę a Mikitka spi na mojej poduszce jakby to było od początku świata jej naturalne środowisko.
Obrazek

Wolność, kocham i rozumiem. Wolności oddać nie umiem.(Chłopcy z Placu Broni)

MISIA- 1.06.2002 - 13.12.2012. Skarbie, gadułeczko moja. Bardzo mi Ciebie brak.
MIKITKA - 03.2002 - 13.07.2015. Tak bardzo mi żal.
FELUTEK - 03.2002 - 11.10.2015. Najcudowniejszy kot terapeutyczny.
OKRUNIA - 09.2002 - 16.08.2018. Śpij, skarbie kochany.
GACEK - 03.2014 - 22.06.2019. Wierny i mądry Przyjaciel.
TYGRYNIA - 05.2002 - 16.12.2020 .Maleńki koto-piesek.

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=153652 sprawdź zanim oddasz kota!

Ja-Ba

Od: Pt lis 07, 2008 23:23

Post » Pt kwi 16, 2010 9:36 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

Ja-Ba pisze:Staramy się od ponad 3 tygodni odzyskać Tikę, przepraszam, ale na razie jedynie to mogę napisać. Więcej informacji i mam nadzieję - dobrych, za kilka dni.

Ja-Ba, może potrzebujecie jakiejś pomocy tu na miejscu w Łodzi?

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Pt kwi 16, 2010 10:06 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

Dla mnie to też trochę niezrozumiałe , szczególnie że nasze dwa koty znajdują się pod opieką innej łódzkiej fundacji - Niechciane i Zapomniane - i wolontariusze, biorąc te koty w tym jedną dzikuskę wyraźnie powiedzieli, że standardem jest minimum półroczne oswajanie i jeśli nie ma żadnych pozytywnych zmian to dopiero wtedy rozważa się wypuszczenie kota na wolność oczywiście pod obserwacją i opieką. I że zwykle stosuje się roczny okres oswajania, próby w kilku domach (zakoconych, niezakoconych) i jeśli są jakiekolwiek minimalne przesłanki że kot będzie domowy to mu się wtedy szuka domu np. wychodzącego (z ogródkiem) ale domu, a nie komórki w blokowisku :roll:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pt kwi 16, 2010 10:12 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

gosiaa pisze:
Ja-Ba pisze:Staramy się od ponad 3 tygodni odzyskać Tikę, przepraszam, ale na razie jedynie to mogę napisać. Więcej informacji i mam nadzieję - dobrych, za kilka dni.

napisałam Ci pw..
Obrazek

Wolność, kocham i rozumiem. Wolności oddać nie umiem.(Chłopcy z Placu Broni)

MISIA- 1.06.2002 - 13.12.2012. Skarbie, gadułeczko moja. Bardzo mi Ciebie brak.
MIKITKA - 03.2002 - 13.07.2015. Tak bardzo mi żal.
FELUTEK - 03.2002 - 11.10.2015. Najcudowniejszy kot terapeutyczny.
OKRUNIA - 09.2002 - 16.08.2018. Śpij, skarbie kochany.
GACEK - 03.2014 - 22.06.2019. Wierny i mądry Przyjaciel.
TYGRYNIA - 05.2002 - 16.12.2020 .Maleńki koto-piesek.

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=153652 sprawdź zanim oddasz kota!

Ja-Ba

Od: Pt lis 07, 2008 23:23

Post » Pt kwi 16, 2010 10:18 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

Ja-Ba pisze:
gosiaa pisze:

napisałam Ci pw..

Ja też 8)

Dulencja

Od: Śro maja 27, 2009 13:44

Post » Pt kwi 16, 2010 10:22 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

Ag_konin pisze:Wydaję mi się, że Tika spadła z deszczu pod rynnę. W schronisku miała zapewnioną opiekę, jedzenie, towarzystwo, może nie była zadbana niestety pod względem oczu i ząbków, ale pod ciśnieniem ktoś by o to zadbał. Pojechała do KM po szczęście, po domek, po człowieka. Ona zawsze szczególnie z kobitkami siedziała na wybiegu, bardzo towarzyska co do kotów, zwłaszcza z rezydentami się dobrze czuła. Teraz została zabrana ze znanego sobie od małego miejsca, zabrana od swoich kocich przyjaciół... Siedzi na 'wolności' prawie ze Spacją. :|

biedna Tika :cry:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Pt kwi 16, 2010 11:35 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

:roll: nie wiem co się dzieje ,ale zapewne nic dobrego.Fakt daleko jestem aby pomóc, więc czekam na wieści....wnioskuję ,że coś jest nie tak skoro będzie odłapywana , jest na osiedlu w komórce...to kiepskie zakończenie.
Trzymam kciuki za...nie wiem ..za dobre zakończenie.
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Pt kwi 16, 2010 11:56 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

Jeśli wiadomo, gdzie kotka przebywa, przychodzi do obecnej opiekunki i na posiłki to chyba ta opiekunka może ją zlapać - klatką łapką, podbierakiem i przekazać Wam?

Dziwna ta sytuacja :?
Są jakieś aktualne zdjęcia kotki potwierdzjące jej dobrostan?
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt kwi 16, 2010 11:57 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

zdaje się, że o fotki też nikt nie może się doprosić :roll:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Pt kwi 16, 2010 12:15 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

annskr pisze:

Jeśli wiadomo, gdzie kotka przebywa, przychodzi do obecnej opiekunki i na posiłki to chyba ta opiekunka może ją zlapać - klatką łapką, podbierakiem i przekazać Wam?

no właśnie, widzę tu sprzeczność: z jednej strony Tika ma stałą opiekunkę, więc chyba problem złapania Tiki i przekazania jej do innego opiekuna nie nastręcza problemów a z drugiej strony Konin od trzech tygodni próbuję odzyskać Tikę? to jak to jest????
ObrazekObrazek

mar9

Od: Wto mar 22, 2005 14:47

Post » Pt kwi 16, 2010 13:09 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

mar9 pisze:
annskr pisze:

no właśnie, widzę tu sprzeczność: z jednej strony Tika ma stałą opiekunkę, więc chyba problem złapania Tiki i przekazania jej do innego opiekuna nie nastręcza problemów a z drugiej strony Konin od trzech tygodni próbuję odzyskać Tikę? to jak to jest????

Nie chodzi o Tikę. Poczekajmy cierpliwie
ObrazekObrazek

Ag_konin

Od: Pt gru 04, 2009 12:10

Post » Pt kwi 16, 2010 13:30 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

Może na miejscu robią trudności z przekazaniem Tikuni? jeśli jest na tzw."wolności" a wiadomo z watku,ze nigdy na takowej nie była to powinna wrócić do jedynego domu jaki do tej pory miała i znała.Ona nic innego nie zasmakowała. Pobyt na zimnie,deszczu i w niepenej okolicy- bo kotka nie zna samochodów, niebezpieczństw związanych z ludźmi- może skończyć sie tragicznie dla niej. Jesli Konin chce odzyskac Tikunie , bo nie jest kicia bezpieczna to powinien ją "dostać" na powrót. Myśle ,ze z dojazdem nie byłoby problemu. Ciekawa tez jestem,czy ustalono z opiekunami od których kicia była brana co do sposobu jej socjalizacji. Wynika ,ze nie dano jej na to czasu i możliwości, decydując o jej wypuszczeniu. Myślę, ze Konin nie wydałby kici wiedząc,ze będzie wyeksmitowana do komórki. Siedziała 8 lat w klatce, posiedziałaby następne.Jak widac nie zawadzała im.
Duzo sprzecznosci w tym wszystkim. A najbardziej martwi mnie los Tiki. Większość z nas wie jak kończy sie podwórkowa kariera kota, który nidy nie wychodził.
Zastanawia mnie dlaczego upierają sie przy zatrzymaniu kota. Nawet nie chcę myśleć co znia sie dzieje.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt kwi 16, 2010 13:54 Re: Tika zzeka już prawie 8 lat.. Pilnie potrzebuje DT/DS! Ratuj

wypuszczenie "na wolność" kota, który całe życie spędził w schronisku jest wysoce NIEODPOWIEDZIALNE. Kompletnie nie rozumiem czemu to miało służyć?
Pycha kroczy przed upadkiem. A za upadkiem kroczy śmieszność... :mrgreen:

WarKotka

Od: Pt lip 31, 2009 20:39

[poprzednia][następna]