Biedne Wiejskie Koty

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 24, 2009 21:25

Kociama pisze: Zosiu ja Dzielna? ha ja [piiiii] jestem i tyle /../

40 kotletow zrobilas i wydalas 8O 8O , i nie jestes dzielna ?? Jestes jestes. I musisz dalej byc ...

Kociama pisze: jaka ta karma ma być? poradżcie mi proszę bo renal był dla Łatka a urinary dla Rudka mam kupić tak? i jakiej firmy to jest?
Ja podaje Krowce Urinary S/O High Dilution - firma Royal Canin.
Ale prawde mowiac, ja jej moczu nie badam ... :oops: wiec nie mam dowodow, ze to skutkuje, natomiast z widoku wiem, ze nic jej nie dolega, jest w swietnej formie, duzo pije i siusia, i jest zwawa.
Natomiast tak generalnie to uwazam, ze karme powinien jednak wskazac wet - po analizie wynikow badania i na podstawie historii zdrowia.

Kociama pisze: gdzie mam poszukac tej fontanny dla kotów
podobno dla moich mało pijących to ma być wybawienie :roll: ja nie umiem na alegro szukać

E tam nie umiesz, wpisuje sie w Google 'fontanna dla kotow' i jakies allegro na pewno wyskoczy. Ja swoja kupilam normalnie w sklepie internetowym, droga byla - ale uwazam, ze sie sprawdza i warto.
Na allegro nie sprawdzalam.
Kociama pisze: /..../ Icia pobiła sie z Noskiem potem Nosek dołozył Suli nie nudzą sie Kociambry

U nas tez czasem futro lata i kwiki slychac, ale ja sie tym juz nie przejmuje .. :)
Wracam do pracy, kociszcza obęckane do granic moze wreszcie bedzie chwila spokoju ... duchota straszliwa, kleje sie do krzesla, burze chodza po horyzoncie, a jutro znowu ma byc ok 30 stopni C i deszcze :(
spokojnej nocy ! z

Zowisia

Od: Śro sty 10, 2007 19:58

Post » Śro cze 24, 2009 21:29

Kociama pisze:Czyli Rudek nie umrze?
a ta woda jan to w jakim sklepie kupić?
royal to u weta kupic tak?
Rudek mało pije :roll: wogóle moje koty mało piją :roll:
jak leci woda z kranu to chętnie wskakuja na zlew i pija jak leci z kranu 8O
To Melańcia tez ma struwity?

Te struwity to kamienie w pęcherzu moczowym, niektórzy ludzie tez mają, prawda ?;) Mela mi się zatkała dwa razy w ciągu dwóch mies. i wet powiedział, że to pewnie piasek - wyniki moczu na to wskazywały. Skłonności mają do nich ewidentnie koty mało sikające, a Mela szła np. 2 razy na dzień 8O teraz wzrosło conajmniej o 100% przy tym Janie.. Trzega go szukać w sklepach ze zdrową żywnością, w hipermarketach.. Zależy, np. u mnie w Rydułtowach nie dostanę, ale w Rybniku już tak..W aptekach można popytać, w internetowych są też.. Aha, i ta woda to koniecznie JAN, nie Józef, bo ten jest słony i koty go się nie napiją, no i szkodzi..
http://www.apteka-natolinska.pl/produkt ... N_5l_.html
A jak nie dostaniesz to właśnie pokrzywy mu parz, ale trza będzie lac strzykawką do pyszczka :lol: któryś wet też mówił o wywarach z selera i pietruszki :roll: korzeni chyba :roll:

annette88

Od: Nie lis 25, 2007 20:52

Post » Śro cze 24, 2009 21:38

U mojego Bazyla po dwóch tygodniach jedzenia Urinary HD podobno było widać, że kryształy struwitowe się rozpuszczają. Przez trzy tygodnie koty jadły Urinary HD (to jakaś mocniejsza wersja) teraz przeszły już na Urinary zwykłe - powinny ją jeść nawet pół roku (obie karmy Royal Canin). (Tylko żeby jeszcze zapalenie pęcherza się skończyło)
Trochę kosztuje karmienie pięciu kotów tą karmą ale dajemy radę. Do tego Bazyl którego futro było ostatnio w kiepskiej kondycji wypiękniał niesamowicie - sierść ma błyszczącą, zero łupieżu.

Kotki dużo siusiają od tej karmy - więcej niż normalnie. Mogą ją jeść także zdrowe koty. Będzie dobrze Kociamko. Trzymam kciuki za zdrówko kotów.

ewung

Od: Pon lis 13, 2006 13:04

Post » Śro cze 24, 2009 21:43

ewung pisze:Kotki dużo siusiają od tej karmy - więcej niż normalnie. Mogą ją jeść także zdrowe koty. Będzie dobrze Kociamko. Trzymam kciuki za zdrówko kotów.

mnie byla pomoc weterynaryjna mowila, ze nie powinny koty esc dluzej niz pół roku tej karmy samej, później mieszac ze zwykłą, zeby za bardzo nie zakwaszac znowu, bo powstaną inne kamienie.. a wet z kolei, ze tylko ta urinary.. ja juz jestem cała głupia z tego

annette88

Od: Nie lis 25, 2007 20:52

Post » Śro cze 24, 2009 21:45

ewung pisze:U mojego Bazyla po dwóch tygodniach jedzenia Urinary HD podobno było widać, że kryształy struwitowe się rozpuszczają. Przez trzy tygodnie koty jadły Urinary HD (to jakaś mocniejsza wersja) teraz przeszły już na Urinary zwykłe - powinny ją jeść nawet pół roku (obie karmy Royal Canin). (Tylko żeby jeszcze zapalenie pęcherza się skończyło)
Trochę kosztuje karmienie pięciu kotów tą karmą ale dajemy radę. Do tego Bazyl którego futro było ostatnio w kiepskiej kondycji wypiękniał niesamowicie - sierść ma błyszczącą, zero łupieżu.

Kotki dużo siusiają od tej karmy - więcej niż normalnie. Mogą ją jeść także zdrowe koty. Będzie dobrze Kociamko. Trzymam kciuki za zdrówko kotów.

Ewuś :strach:
wszystkie Twoje kotki maja struwity?
jesoo :(

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Śro cze 24, 2009 21:50

nie nie tylko Bazyl - ale jedzą wszystkie - bo trochę cieżko rozdzielić im jedzenie. A że wet powiedział że zdrowe też mogą to jedzą solidarnie z Bazylem.

ewung

Od: Pon lis 13, 2006 13:04

Post » Śro cze 24, 2009 21:58

ewung pisze:nie nie tylko Bazyl - ale jedzą wszystkie - bo trochę cieżko rozdzielić im jedzenie. A że wet powiedział że zdrowe też mogą to jedzą solidarnie z Bazylem.

Czyli jak podjedza przypadkiem Rudziowi to nic złego sie nie stanie?
zebym znowu nie wpadła w panike
dobrze ze utleniam włosy bo chyba już siwa jak gołabek jestem :roll:

Kociama

Post » Czw cze 25, 2009 7:24

witaj Kociamko, zdrówka Tobie i kotom życzę :-)
a co do karmy - mi weci mówili, że np leczniczą sensitivity control , którą jadła mrunia, może spokojnie jeść kefir. i je - a raczej nosem wciąga bo uwielbia.
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Czw cze 25, 2009 7:49

Obrazek :wink:
Kciuki za koteczka Kociamko!
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Czw cze 25, 2009 8:42

Mi wetka powiedziała, żeby szczyptę soli do kociego jedzonka wsypać - wtedy kot będzie więcej pił.
Dobrze kojarzę, ze przy struwitach trzeba zakwaszać mocz? Żeby to zrobić, można np wit.c podawać.

Będzie dobrze, z tym się żyje :ok:
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw cze 25, 2009 9:01

Kociamo kochana, struwity sa czeste u kotow. Karma RC urinary bardzo pomaga. tak samo ta woda Jan, o ktorej pisala anette88. ja kupuje ta wode dla siebie w Lewiatanie, widzialam tez w sklepach zielarskich.
kotka mojej siostry jest na RC urinary. czasem dostaje ta mocniejsza karme z HD w nazwie, ale to rzadko. do tego warto pamietac o odklaczaniu, bo czasem przez to, ze kot tak duzo sika, moga byc problemy z kupa ;) czyli dobrze dodawac pare ziarenek np puriny hairball.
i innym kotom nic nie bedzie, jesli sie poczestuja z Rudusiowej miseczki :)

bedzie dobrze :ok:
ObrazekObrazek Obrazek

Adrianapl

Od: Śro kwi 18, 2007 7:41

Post » Czw cze 25, 2009 9:25

Dzien doberek :wink:
Kociamko co dzisiaj u Ciebie i koteczków :?:
Obrazek

Danusia

Od: Pon kwi 02, 2007 11:56

Post » Czw cze 25, 2009 10:37

Iwa, jakby miały poumierać z powodu Urinary, to już daaaaaaaaaaaaaaaaawnoooo by umarły - kiedyś Ci ją posłałam, jak Psot zaczął na toto nosem kręcić. Tylko że było w foliówkach, więc nie wiedziałaś... Masz morderczynię (czyli mnie) w wątku :oops:

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Czw cze 25, 2009 10:40

Witojcie :1luvu:

jestem po pierwszej samotnej nocy
Madzia dojechała szcześliwie na Mazury
teraz czeka ja odpowiedzialna praca

Koty zdziwione że wszystkich wywiało z domu
ale mają mnie
a ja mam Koty

Patrze na Rudka i....
nie wyobrazam sobie
Tyle energii w tym chudzistym,drobnym ciałku i tyle miłości

Mia znowu trztmała siku do oporu
jeszcze nie jest tak jak byc powinno z tym pęchcerzem

Reszta Bandy szaleje po domu

Boje sie je zostawic same w domu ale musze
do miasta po wode jana i moze karma bedzie u Wetów

miałam sen o struwitach,koszmarny
zarastały wszystkich wewnatrz i na zewnatrz
jakby wszyscy obrośli jakimś kryształem
a ja próbowałam sie przebić przez to szkło
skrobałam,stukałam i obudziłam sie z krzykiem a pot oblał mnie cała

Chyba wyjde dzis do ogrodu popracować
może sie troche odstresuje

Kocham Was

Kociama

Post » Czw cze 25, 2009 10:45

Ale się dużo dowiedziałam o struwitach tutaj 8O :P Na pewno ta wiedza i mnie sie kiedyś przyda :wink: Jeśli chodzi o picie wody to mój Filip też najbardziej lubi z prysznica,ale jak wymieniam mu często wodę w miskach to i tą nie pogardzi.Jedna stoi w zlewie -i jest często odwiedzana przez oba koty :P
Poza tym jedna miska stoi na balkonie i nieraz tam naleci z nieba różnych paprochów i wiesz co ? Filip lata tam najczęściej 8O Czy to na dworze smakuje lepiej ? :roll: Masz na podwórku jakieś miseczki z wodą ? Jak nie to polecam :wink: :lol:
Kciuki za Rudełko i całą resztę :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Kciuki za Madzię :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazek

amyszka

Od: Czw mar 22, 2007 14:26

[poprzednia][następna]