Pani w miarę sensowna. Jest tylko jeden problem i to dość poważny. Mianowicie zabezpieczenie okien.
Państwo mieszkają w jakimś wieżowcu w Wawie na 14 piętrze i Pani mi wyjaśnia, że aministracja absolutnie nie zgadza się na montowanie czegokolwiek do elewacji budynku.
Cytat:"17.
Kot nie zawsze spada na cztery łapy- czy maja Państwo świadomość jakim ryzykiem dla kota jest upadek nawet z pierwszego piętra? Czy w związku z tym są Państwo gotowi założyć zabezpieczenia na okno lub balkon?
Niestety nie mamy takiej mozliwosci. Zdaje sobie sprawe, ze to moze byc problem. Mieszkamy na 14 pietrze, ale niestety nasz blok zostal tak skonstruowany, ze elewacja zewnetrzna jest jednoczesnie integralna czescia balkonow i systemu rynien odprowadzajacych wode. Mamy aboslutny zakaz montowania czegokolwiek – poczynajac od skrzynek na kwiaty czy anten satelitarnych a konczac na zabudowie balkonu na tej elewacji. W innym przypadku stracimy prawo do gwarancji oraz uslug narpwaczo-konswerwacyjnych calej elewacji bloku. Aria mieszkala tu z nami dwa lata i bardzo szybko zrozumiala, ze nie wolno wskakiwac na barierke balkonu ( parapetow w mieszkaniu w zasadzie nie ma). Z reszta nie byla tym zbytnio zainteresowana bo balkony sa przeszklone wiec wszystko widac z ziemi. Nie mniej, nigdy nie byla wypuszczana na balkon sama, a kiedy wychodzilismy z domu, okna byly tylko rozszczelniane. Nie ukrywam, ze na poczatku po przeprowadzce troche sie stresowalismy, ale potem okazalo sie ze nie ma czym. Acz teraz, z perspektywy czasu wiem, ze Aria juz wtedy byla słabsza i nie tak bardzo zainteresowana wskakiwaniem na wysokie barierki. Rozumiem, ze moze to byc problem, ale nic nie moge na to poradzic, dlatego mówie szczerze jaką mamy sytuację."
Zaproponowałam Pani moskitiery, a Pani ma się rozejrzeć za zabezpieczeniami na balkon, które nie musiałyby być mocowane do elewacji. Może jakieś podpowiedzi?
Poza tym w rodzinie od zawsze były koty, rok temu umarła Państwu 12 letnia kotka po 12 miesiącach walki z chłoniakiem.
W każdym razie myślę sobie, że jeśli nie zabepieczą tych okien, to nie oddam tam Maszy

i myślę, że dla chcącego nic trudnego, prawda?
Zobaczymy, czy Państwu będzie zależało na tyle, by uczynić swój dom bezpiecznym. Dla przyjaciela na wiele lat powinno zależeć, prawda Cioteczki?