Łódź, Lemur - i zatrzymała go AgaPap... i był szczęśliwy [']

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 12, 2007 8:13

No trza było chwalić, że jest lepiej?

Od wczoraj znów rzadziej i częściej jest :( i zupełnie nie wiem dlaczego. Co prawda kolor jest ciemnobrązowy, a nie zółty, ale podłamałam się.

I nie wiem czy to może być wina suchego juniorka whiskasa, bo zaczęliśmy go dawać bo jest więcej kaloryczny i witaminizowany, żeby po nowym roku można było Lemciowie to oczko zrobić i wyniki.
A może cos dziewczynom żżarł? W poniedziałek one jadły feline porte tego kurczaczka z aloesem i on też dostał troche.
W każdym razie wczoraj juz tylko suche i mamuśka ma obowiązek obserwować kota, a jak nasz samochód wróci z naprawy ( nasz pierwszy samochód i po miesiącu naprawa za 2,5 tys. :( ) to łapiemy kupkę do słoiczka i pędem do naszego weta (ma swój gabinet 20 km od Świdnicy w dzierżoniowie) i od razu zrobi na robale i lamblie badania, żeby sprawdzić.

W dodaku mam nowego kota 8O - pracuję, na wsi w szkole rolniczej i u nas zawsze jest kilka kotów które dokarmiamy, ale one są praktycznie dzikie. Od tygodnia zaczął przychodzić nowy białasek, widać było że jest typowo domowy i ktoś go pewnie wywalił, a nasze go od siebie odseparowały i nawet do żarcia nie pozwalły zbliżać.
No i wczoraj jak TŻ po mnie przyjechał taka zmoknięta, brudna, zziębnieta kulka poleciała za mną i stanęła przed samochodem, żeby ją wziąć.

No i co agnieszka zrobiła? KOta na kolana i do domu. Po drodze położyła sie ta bida na kolanach, jak głaskałam to ugniatała mi łapkami kolana i lizała po rękach. Zawieźliśmy do tego mieszkania co remontujemy, daliśmy kuwetkę, jeść, pić, zrobiliśmy posłanko i została tam. Zaraz TŻ idzie dalej kończyć remont to dowiem sie jak "nowy nabytek".

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Śro gru 12, 2007 9:02

8O Aga, jesteś wielka jak słoń :love:

Lemuś, przestań już podsrywać, co ? facet! my sie tu martwimy :twisted:
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Sob gru 15, 2007 12:29

No i już wszystko wiadomo :!: :!: :idea:

Zrobiliśmy dokładne badania qpki - nawet dwa razy była przygotowana baza - i praktycznie wszystko wiemy.

Zebraliśmy wczoraj cieplutką, świeżutką k...e i TŻ zawiózł do weta naszego i wyszło :strach: . Okazało się że diagnoza z lambliami była trafna i w tej chwili jakieś niedobitki jeszcze są, ale na pewno wcześniej było dużo, dużo więcej. A do tego cała gama innych żyjątek, chyba wszystko co możliwe w jednym kocie, niektóre to nawet wieczorem szukał po książkach, żeby wszystko nazwać i teraz ustalamy leczenie. Bo ta trzustka to jest podrażoniona od tego całego paskudztwa co w nim siedzi, i co od środka go wyjadało, i teraz leczyć trzeba mimo wszystko delikatnie, ale efektywnie. Przepuszczam, że w schronie to więcej kotów ma takich lokatorów dzikich, które wyniszczają im organizm.

Przynajmniej wiemy, że to nie jest żadna alergi pokarmowa ( bo też były takie zamysły), wiec pomału będzie można dawać mu coś innego, żeby odbudowac masę no i wybić to co tam sobie domek w nim uwiło. No i przy okazji moje dziewczyny też dostaną na robale, bo wiadomo wszystkie trzeba teraz odrobaczyć. :(
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Post » Sob gru 15, 2007 15:57

A do tego cała gama innych żyjątek, chyba wszystko co możliwe w jednym kocie
8O :strach:

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Nie gru 16, 2007 1:56

Aga kocham Cię za opiekę nad Lemurkiem i za małego białego :1luvu:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Pon gru 17, 2007 0:01

Lemurku, mocno kciuki trzymamy :ok: :ok: :ok:

gosiaa

Post » Pon gru 17, 2007 15:31

Na razie będziemy brali 1/4 biseptolu celem wybicia francowatych pierwotniaków, a potem zobaczymy co jeszcze będzie do wybicia. :D 8O

A w nocy z soboty na niedzielę to miałam w domu STADO SŁONI CHYBA. :conf:

Lemurek dogadał się z Papają i w środku nocy urządzali gonitwy po całym domu, a hałas był taki jakby stado słoni galopowało. Najpierw z jednego konca mieszkania gonił Lemuś Papusię a potem odrotnie.
Cała rodziną się obudziła ( za wyjątkiem rezydentki ta spała jak suseł) dziecko opieprzyło futra i rozdzieliliśmy towarzystwo. Jedno zostało zamknięte w jednym pokoju, a drugie w innym.

Wesoło sie zaczyna robić.
Dzisiaj mieliśmy wizytę wetki naszej, ale jeszcze nie wiem szczegółów bo na wyjeździe służbowym byłam więc nowe informacje będą jutro.
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko

AgaPap

Post » Pon gru 17, 2007 15:37

musze dostudiowac historie biegunek Lemurka, jest u mnie kolezanka Lemura ze schronu i ma potworna biegunke az caly tyleczek jest bolacy i obrzmialy.

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

Post » Pon gru 17, 2007 16:40

Etka, zrób wyniki pod katem lamblii i innych pasożytów ,tzn. daj kupę świeżą do zbadania z naciskiem na lamblie, bo te super badania krwi i inne wynalazki robią , ale goowna to już nikt z wetów nie bada 8O :evil:
dają w schronisku Amylan na trzustkę, ale to nie wyleczy :!: wspomaga tylko działanie trzustki- a lamblia właśnie nieleczona rozwala trzustkę.
Lemurek dostawał furazolidon i chłopak wraca do zdrowia :D

AgaPap

Post » Pon gru 17, 2007 17:31

dziewczyny, to moze te nasze schronowe też lamblie i inne dziadostwa podżerają?.... to nie pierwszy przypadek problemów z trzustką...

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Pon gru 17, 2007 17:32

poza tym jestem pełna podziwu dla cioteczki AgaPap :)

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Pon gru 17, 2007 21:14

AgaPap pisze:Etka, zrób wyniki pod katem lamblii i innych pasożytów ,tzn. daj kupę świeżą do zbadania z naciskiem na lamblie, bo te super badania krwi i inne wynalazki robią , ale goowna to już nikt z wetów nie bada 8O :evil: dają w schronisku Amylan na trzustkę, ale to nie wyleczy :!: wspomaga tylko działanie trzustki- a lamblia właśnie nieleczona rozwala trzustkę.
Lemurek dostawał furazolidon i chłopak wraca do zdrowia :D

AgaPap ma rację. Myślę, że jak któremuś z naszych niedomagających schroniskowców będziemy robić badania, to zamiast testów na białaczkę i Fiv (drogich i nie zawsze koniecznych) trzeba po prostu koopsko zbadać. Badania krwi i koopa, a dopiero potem cała reszta.
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Pon gru 17, 2007 23:49

Czyli teraz skupiamy się na kupie :wink:

gosiaa

Post » Wto gru 18, 2007 7:27

Aga, a jaki poziom mial Lemur leukocytow? Bo to mnie interesuje.
Na razie Layla dostala tabletki odrobaczajace ktore dzialaja tez na lamblie. Narazie mamy dawac przez 5 dni. Moj lekarz nie chce leczyc lambli bez wynikow.
Narazie leczy b wysoki stan zapalny jaki jest w kocie. Layla dostala antybiotyk i cos tam jeszcze ( mam w ksiazeczce nazwy). Po tym juz minelo 13/14 godzin i nie ma kupy. To dobrze bo normalnie robila co 3 godziny. Moze jej bedzie szlo ku lepszemu.

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

Post » Wto gru 18, 2007 8:37

Niestety teraz nie pamiętam poziomu leukocytów Lemcia, a jestem w pracy wiec nie dam rady sprawdzic od ręki, ale postaram się po południu spojrzeć w wyniki.
To dobrze , że twoja kicia ma przerwę biegunkową, zawsze to już coś. Lemurek do tej pory nie miał jeszcze tak długiej przerwy, ale on naprawdę był w bardzo ciężkim stanie. A dlatego dostał w płynie lekarstwo, bo u niego tabletki dać to nie ma szans, a nie chcieliśmy go stresować więcej.
A masz nazwę tych tabletek na odrobaczenie, które na lamblie też działają?
Wczoraj była nasza pani wetka, czyściła uszy chłopakowi, jedno ma już prawie czyste, z drugim gorzej, ale poradzimy sobie. Oczywiscie Lemuś po zrobieniu jednej strony zwiał i się schował, ale odnaleziono go, zawinięto w kocyk i drugia strona nie oparła sie czyszczeniu. :D

Faktycznie myślę, że w schronie wiecej kotów ma takie problemy pasożytnicze jak Lemurek, bo wiadomo, że te france są zaraźliwe jak cho....

Wczoraj jak go wetka zobaczyła po tygodniu niewidzenia to stwierdziła, że wydaje jej się, że zaczyna się poprawiać nam chłopak. No co najwyższy czas. :D

AgaPap

[poprzednia][następna]