mirka_t pisze:To ja jeszcze napiszę co mi dała lektura i pisanie w tym wątku.
Chilli pisze:Po to wlasnie jest forum
Kazdy z nas sie tu szybko uczy - bo niestety oszustow i naciagaczy nie brakuje. A najlatwiej 'wpuscic w kanal' laika
Zmieniłabym na:
Po to właśnie jest forum
Każdy z nas może tu szybko dowiedzieć sie, że został oszukany - trzeba zakładać, że każdy to oszust. Najłatwiej uswiadamiać innych będąc laikiem.
Mirka, odpuść

Równie dobrze można postawić tezę, że hodowczyni w każdym kliencie widzi pseudohodowcę.
Na stronie 10 hodowczyni napisała:
Służy ona (metryka) wyeliminowaniu pseudo hodowli ,które posiadają koty zakupione na kolanka z rodowodami, a o to jeden z przykładów:
Cytuje ogłoszenie: „SPRZEDAM MAINE COON PO RODOWODOWYCH RODZICACH 600zł”
Czyli z góry zakłada, że każdy kilent to potencjalny pseudohodowca.
Piszesz, że w temacie wypowiadali się laicy.
Nie masz racji.
Wypowiadali także hodowcy, osoby znające przepisy organizacyjne. I te osoby również uważały, że kota należy wydać nabywcy razem z rodowodem.
Klub w Żorach ma inne przepisy? Tak, teraz o tym wiemy. Ale skąd mieliśmy wiedzieć, że któryś klub ustanowił swoje własne przepisy w sprawie, co do której do tej pory wszystkie organizacje felinologiczne miały jednolity pogląd?
Nawet na stronie www SMK w Żorach nie nie ma ten temat informacji. Owszem, są tam odsyłacze pt. "Nasz statut" i "Regulamin hodowli kotów", ale prowadzą one "w pole". W każdym razie ja nie mogłem przeczytać tych dokumentów - wyświetla się pusty dokument PDF.