Proces zabójcy kotów w Poznaniu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 27, 2005 23:10

Olinka pisze:
elisee pisze:Taaak...bylismy chociaz sędzia na początku stwierdził, że "nas tam nie ma" 8O

Ooo...
Tak właśnie. Zapomniałam. Pan sędzia przywitał nas słowami - "Państwa tu nie ma"
:|

Też zapomniałam... W tym momencie zgłupiałam, bo nijak nie mogłam odnieść słów "ni przypiął ni wypiął"
No cóż..., niech zobaczy, że jednak JESTEŚMY!

Ania z Poznania

Od: Śro gru 17, 2003 15:25

Post » Wto cze 28, 2005 3:09

Obrazek

Janka

Od: Nie gru 01, 2002 1:49

Post » Wto cze 28, 2005 5:33

Olinka pisze:
elisee pisze:Taaak...bylismy chociaz sędzia na początku stwierdził, że "nas tam nie ma" 8O

Ooo...
Tak właśnie. Zapomniałam. Pan sędzia przywitał nas słowami - "Państwa tu nie ma"
:|

szczerze mowiac nie bardzo rozumiem, co to mialoby znaczyc :?
Nie wiadomo dlaczego wszyscy mówią do kotów „ty”, choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu.

Obrazek

jojo

Od: Pon kwi 26, 2004 19:52

Post » Wto cze 28, 2005 9:12

Olinka pisze:
elisee pisze:
Taaak...bylismy chociaz sędzia na początku stwierdził, że "nas tam nie ma"

Ooo...

szczerze mowiac nie bardzo rozumiem, co to mialoby znaczyc

To było w kontekście sytuacji, kiedy p. Anita zaskoczona pytaniem sędziego o pełnomocnika spojrzała w kierunku męża, który "pomógł" jej podjąc decyzję - zrobił się maly szum (malutki). I wtedy sędzia tak odniosł sie do naszej tam obecnosci. Dopiero po chwili wyjaśnił co to oznacza (zdecydowanie sie na pelnomocnika oznaczałoby kolejne odroczenie rozprawy).
Chyba dobrze to zrozumialam :roll:
Pozdrawiam :)
www.agapeanimali.org

Jolek

Od: Śro gru 03, 2003 9:00

Post » Wto cze 28, 2005 9:55

Jolek pisze:To było w kontekście sytuacji, kiedy p. Anita zaskoczona pytaniem sędziego o pełnomocnika spojrzała w kierunku męża, który "pomógł" jej podjąc decyzję - zrobił się maly szum (malutki). I wtedy sędzia tak odniosł sie do naszej tam obecnosci. Dopiero po chwili wyjaśnił co to oznacza (zdecydowanie sie na pelnomocnika oznaczałoby kolejne odroczenie rozprawy).

Być może tak...
Ale sformułowanie wyjątkowo nieszczęśliwe...

Olinka

Od: Pt wrz 24, 2004 16:21

Post » Wto cze 28, 2005 10:10

Olinka pisze:
Jolek pisze:To było w kontekście sytuacji, kiedy p. Anita zaskoczona pytaniem sędziego o pełnomocnika spojrzała w kierunku męża, który "pomógł" jej podjąc decyzję - zrobił się maly szum (malutki). I wtedy sędzia tak odniosł sie do naszej tam obecnosci. Dopiero po chwili wyjaśnił co to oznacza (zdecydowanie sie na pelnomocnika oznaczałoby kolejne odroczenie rozprawy).

Być może tak...
Ale sformułowanie wyjątkowo nieszczęśliwe...

Wręcz niegrzeczne bym powiedziała...

Ania z Poznania

Post » Wto cze 28, 2005 13:56

ten sędzia to cały był niegrzeczny... :evil:
www.agapeanimali.org

Jolek

Post » Wto cze 28, 2005 14:13

Jolek pisze:

ten sędzia to cały był niegrzeczny... :evil:

Był :twisted: Zachowywał się jakby posadzono go tam za karę. Szkoda... :(

Ania z Poznania

Post » Wto cze 28, 2005 15:37 Anita Sibila

Kochani,którzy byliście ze mną tam.Najpierw chcę wam jeszcze raz podziękować.Nie da się tego ocenić i nie wiecie co to dla mnie znaczyło.Następnie chcę was przeprosić,jeśli nie spełniłam waszych oczekiwań.Byłam przygotowana na odpowiedzi.zaskoczył mnie fakt,że w jednej sekundzie mam zdecydować się na rolę oskarżyciela posiłkowego,w przeciwnym razie sprawa po raz kolejny byłaby odroczona.A więc-zdecydowałam się.Nie przewidziałam tego ,że moje pytania nie będą zapisane w protokole,a tylko jego odpowiedzi wyrwane z kontekstu-siłą rzeczy.Ostatecznie zapisany został tylko jego bełkot,zaprzeczający wszystkiemu.Gdybym wiedziała pytania konstruowałabym tak,aby przynajmniej się ośmieszył,bo wiadomo ,że będzie mówił o swojej niewinności.Jeśli Elisse sądzisz,że to wyszło samo z jego wypowiedzi,że ośmieszył się i plątał to pocieszasz mnie.Szkoda,że nie zadałam pytania,czy uważa ,że Pani z T.O.Z.-u kłamie.A swoją drogą Catrino słusznie zauważyłaś,że przesłuchanie pani z T.O.Z. ,która cieszy się społecznym poważaniem wniesie więcej do sprawy niż "BLUBRY STAREGO MARYCHA",który nie odróżnia psychiatry od neurologa.Apropo Pani z T.O.Z. jest to jednak urzędnik państwowy i jej protokół jest bardzo wiarygodnym dowodem zarówno w sprawie przyznania się do likwidowania kotów jak i gróżb karalnych wobec mnie.To duże szczęcie,że ten głupek przyznał się akurat w jej obecności i Straszył mnie że mnie zamorduje tak jak te koty.Pytał się,czy ona na jego miejcy nie zrobiłaby tego samego,gdyby miała trawnik.Slyszałam od niej osobiście,że jest w szoku.Jestem niezadowolona z siebie .Pierwszy raz zetknęlam się z tą procedurą.Dziękuję Wam-Catrina ,Ania z Poznania,Elisee,Olinka,Jolek.I tym,którzy nie mogli być,również dziękuje za wsparcie przed procesem. Anita Sibila

Levi Sibila

Od: Wto maja 17, 2005 21:50

Post » Wto cze 28, 2005 15:46

Byc moze chodzilo mu o to zeby zachowac cisze. Musi bowiem wysluchac obu stron i podjac decyzje, zachowujac przy tym jak najwieksza bezstronnosc ( zawsze w sumie na salach rozpraw za to ich szanowalam, wiem ze to nielatwe, mi czasami zdarzalo sie ze angazowalam sie w sprawe osoby ktora tlumaczylam, a to niedpuszczalne, wiec musialam sobie te emocje odpuscic, ale trudno jest sie nie zaangazowac kompletnie jesli na przyklad sprawa dotyczy zabitej pod kolami Tira dziewczynki ).

Kulfon

Od: Nie maja 01, 2005 8:33

Post » Wto cze 28, 2005 16:18

Pani Anito!
Mam nadzieję, ze protokół pani z TOZ pomoże. A może oprócz protokółu powinna stanąć jako świadek? Tak pytam, bo nie wiem czy taki krok został poczyniony.
Ja myślę, że pierwsza rozprawa nie przesądza o ciągu dalszym, mordercy łatwo było zaprzeczać "ogólnie", ciekawe jakie argumenty znajdzie wobec konkretnie postawionych mu "kocich przypadków". Najważniejsze nie dać się zbić z tropu sędziemu. Racja jest po pani stronie! Wierzę, ze się uda! :ok:
Czy inni poszkodowani - sąsiedzi z osiedla - złożyli jakieś zeznania?

Ania z Poznania

Post » Wto cze 28, 2005 16:22

Witam Pani Anito,

Myślę, że większość z nas postawiona w takiej sytuacji, nie mająca wcześniej styczności z sądem byłaby zaskoczona i zdezorientowana. Tym bardziej, przy takiej postawie sędziego.
Sytuacja zapewne bardzo stresowa ale "co nas nie zabije to nas wzmocni", tak więc 29 lipca powinno być przełomowe.

moje pytania nie będą zapisane w protokole,a tylko jego odpowiedzi wyrwane z kontekstu

Tak, taki sposób zapisu nie oddał sensu całej sprawy. :?: :?: :?:

Pozdrawiam serdecznie :)
www.agapeanimali.org

Jolek

Post » Wto cze 28, 2005 16:36

Sedzia czy chce czy nie chce musi opierac sie na FAKTACH i na tym co mowia swiadkowie oraz pani Alina. Musi rowniez wysluchac drugiej strony, czyli tego pana. Nie wiem czy ten pan ma obronce z urzedu czy zaplacil grube pieniadze i sobie sam obronce znalazl. To rowniez ma znaczenie. Znaczenie ma rowniez KAZDE slowo wypowiedziane przez niego i pania Aline. Opanowanie pomaga w takich sytuacjach, bardzo. Kiedys Amerykanin ktorego tlumaczylam w ferworze powiedzial: ``Ok, to niechze moj syn zostanie przy mamusi w Polsce, mam dosc. ``. W ten oto sposob przegral cala sprawe, jego slowa zostaly dokladnie zapisane w protokole i tym sposobem zamknal sobie droge i utrudnil mozliwosc wywiezienia dziecka do siebie ( czyli Ameryki ).
Pani Alino - z tego co Pani napisala jasno wynika ze to wlasnie ten pan latwo traci panowanie nad soba, byc moze cos ``chlapnie``, a Pani zachowuje spokoj i klase. Tak trzymac. A ja trzymam kciuki :) :)

Kulfon

Post » Wto cze 28, 2005 17:24

problem w tym ze nie chodzi o dziecko a o koty, ktorych mordowanie jest czynem o "niskiej szkodliwosci spolecznej", a wywiezienie swojego dziecka do innego kraju, oooo panie, toz to wielka sprawa w porownaniu do tego...

:evil: :evil: :evil:

niestety, polska rzeczywistosc...

Lena

Od: Śro wrz 29, 2004 13:00

Post » Wto cze 28, 2005 18:18

Lena pisze:problem w tym ze nie chodzi o dziecko a o koty, ktorych mordowanie jest czynem o "niskiej szkodliwosci spolecznej", a wywiezienie swojego dziecka do innego kraju, oooo panie, toz to wielka sprawa w porownaniu do tego...

:evil: :evil: :evil:

niestety, polska rzeczywistosc...

No niestety, masz racje. Niestety, poniewaz chcialabym zeby to inaczej wygladalo.

Kulfon

[poprzednia][następna]