koty 2023r-POTRZEBUJEMY PILNIE POMOCY

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 03, 2020 1:03 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

Kochani pięknie upraszamy o pomoc :oops: w kwestii suchej karmy. :oops: Bardzo jest nam potrzebna.
Proszę o wsparcie i udostępnianie zbiórki:

https://pomagam.pl/100kotow

iza71koty

Od: Sob sie 30, 2008 17:27

Post » Wto lis 03, 2020 15:54 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

Mordusia
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Andzia Opiekun wirtualny alicat
Obrazek Obrazek

Kiciula
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Aramis
Obrazek Obrazek

Szara z bazy
Obrazek Obrazek

Klara Opiekun wirtualny LimLim
Obrazek

Maruda
Obrazek

Damian- iza71koty

Od: Czw paź 31, 2019 12:51

Post » Wto lis 03, 2020 16:09 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

iza71koty pisze:Kochani pięknie upraszamy o pomoc :oops: w kwestii suchej karmy. :oops: Bardzo jest nam potrzebna.

Ida się do prośby przyłącza. Jak fajnie uszkami rusza przy chrupaniu( w 39 sekundzie) :D

Damian- iza71koty

Post » Wto lis 03, 2020 18:13 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

To chyba nie jest porcja tylko dla Idy? :wink:

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Wto lis 03, 2020 19:16 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

aga66 pisze:To chyba nie jest porcja tylko dla Idy? :wink:

Nie. Zazwyczaj z Idą je Bąbelek. Czasem Hania też zagląda. A Hani trzeba porcję zostawić, bo nie wiadomo, czy przyjdzie, czy nie.
Potem przychodzi Portos dojeść jeśli jeszcze coś zostanie. Portos ma swoją stołówkę kawałek dalej.

A tak w ogóle to Ida lubi sobie pojeść :ryk: :D

Damian- iza71koty

Post » Wto lis 03, 2020 19:18 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

To widać :)

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Wto lis 03, 2020 22:59 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

Damian- iza71koty pisze:Ida się do prośby przyłącza. Jak fajnie uszkami rusza przy chrupaniu( w 39 sekundzie) :D

Rzeczywiście pociesznie :)
Chociaż skojarzyło mi się z jakimś dyskomfortem. Jako czarnowidz napiszę: miałabym na względzie w przyszłości stan zębów Idy. Oczywiście nie chodzi mi o to, żeby kotce w paszczę zaglądać, bo jasnym jest, iż na to nie pozwoli. Raczej po prostu gdyby doszedł jeszcze jakiś objaw, choćby ślinienie się czy utrata apetytu, to rozważałabym łapankę w celu wyrwania zębów.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Wto lis 03, 2020 23:50 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

Ida była w tym roku sterylizowana.Moja Wetka oprócz sterylizacji zawsze robi w miarę dokładny przegląd kota po podaniu narkozy.Nie wiem wydaje mi sie ze gdyby coś z zębami Ida miała nie tak- to Wetka by to zauważyła.Tym bardziej ze kotka z ogromnym zaangażowaniem chrupie suchą karmę.No nie wiem może się nie znam - ale chyba wtedy raczej starała by się unikać twardego - skoro ma do wyboru i mięciutkie gotowane jedzenie.

Z moich doświadczeń wynika ze koty mające problemy z zębami czy dziąsłami ogólnie mają problem z jedzeniem lub zgrzytają.No ja tutaj tego nie widzę.A strzyżenie uszami u kota bardziej wygląda mi na nasłuchiwanie.Ona jest bardzo bardzo ostrożna i płochliwa.No chyba że się mylę... :roll:

iza71koty

Post » Śro lis 04, 2020 0:10 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

Jeśli coś działoby się z zębami już w czasie kastracji, to z pewnością wet by zauważyła. Tylko że nie musiało się nic dziać.
I teraz też jeszcze nie musi się dziać.
Umyślnie nie napisałam o bólu a jedynie o dyskomforcie. Bo jak boli, to unika się tego, co ból wywołuje. Natomiast jeśli jest jakiś dyskomfort, to przyjemność z jedzenia czegoś smacznego może przewyższać drobne nieprzyjemności.

Nie upieram się, że Ida na pewno ma albo będzie miała kłopot z zębami. Zasugerowałam tylko, że uroczy odruch może znaczyć nieco więcej. Ale nie musi.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Śro lis 04, 2020 0:15 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

Rozumiem.Dziękuję .Poproszę aby Damian zwrócił uwagę podczas karmienia - czy nie dzieje się nic - co odbiega od normy.Mi to bardziej przyszło do głowy że jeśli już to kwestia uszu nie zębów.

iza71koty

Post » Śro lis 04, 2020 0:28 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

iza71koty pisze:Mi to bardziej przyszło do głowy że jeśli już to kwestia uszu nie zębów.

Jeśli Ida płaszczy uszy też przy innych okazjach, to zgadzam się, że bardziej wskazywałoby to na problem w samych uszach. Z kontekstu "dośpiewałam sobie", że dzieje się tak tylko przy okazji jedzenia suchego, stąd skojarzenie z zębami.
W sumie powinnam była zacząć od pytania...
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Śro lis 04, 2020 0:37 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

Ona ich nie płaszczy- tylko nimi strzyże.Jak je.Ale z moich obserwacji wynika że czasem bardzo dzikie koty a taka jest Ida - robią to podczas jedzenia- bo kontrolują w ten sposób co się dzieje naokoło.To im umożliwia skupienie się na jedzeniu.Ten odruch zauważyłam tez dla przykładu u saren.

iza71koty

Post » Śro lis 04, 2020 8:01 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

Ja tak tylko podrzucę, chociaż wiem, ze macie daleko: https://wszczecinie.pl/aktualnosci,mias ... exLBBQf2Xw

tomek_szczecin

Od: Śro sty 20, 2016 11:18

Post » Śro lis 04, 2020 9:31 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

Stomachari pisze:
iza71koty pisze:Mi to bardziej przyszło do głowy że jeśli już to kwestia uszu nie zębów.

Jeśli Ida płaszczy uszy też przy innych okazjach, to zgadzam się, że bardziej wskazywałoby to na problem w samych uszach. Z kontekstu "dośpiewałam sobie", że dzieje się tak tylko przy okazji jedzenia suchego, stąd skojarzenie z zębami.
W sumie powinnam była zacząć od pytania...

Ja też uważam, że z zębami wszystko ok. Ostatnio był filmik z olbrzymim dzikiem, który tam urzęduje. Ten okaz jest naprawdę wielki. Ida była karmiona po drugiej stronie furtki, ale właśnie tam ten dzik mieszka. Wiec trzeba Idę karmić z tej strony, przed furtką. To właśnie dlatego też jest teraz więcej filmików z Idą, bo i tak trzeba pilnować żeby czasem dzik z tej strony nie wpadł.
Ten ruch uszu to według mnie nasłuchiwanie, bo Ida z tej strony furtki jedzenie dostaje dopiero od kilku dni.
Na filmiku widać, ze Ida jest bardzo ostrożnym kotem. Nawet po sterylizacji się to nie zmieniło.

Damian- iza71koty

Post » Śro lis 04, 2020 10:18 Re: Nasze koty. Jesień/ zima

Ida jest bardzo piękna :1luvu:
Obrazek

LimLim

Od: Sob lut 23, 2002 20:08

[poprzednia][następna]