Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 12, 2012 10:02 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

Skoro sprawcą jest (prawdopodobnie) dziecko przystępujące do I Komunii, to może warto, by ksiądz je uświadomił, że to co zrobiło, jest grzechem, i trzeba się wyspowiadać? Może sugestia zadośćuczynienia - pokrycie kosztów leczenia z prezentów komunijnych?
Oczywiście, co do zasady, za wychowanie dziecka odpowiadają rodzice a za ściganie sprawców czynu zabronionego - organa ścigania. Ale w takich okolicznościach, może powyższe konsekwencje dałyby do myślenia?

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Sob maja 12, 2012 10:27 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

Bryska4 pisze:
olafen pisze:Kościół nie ma już autorytetu, i to jest problem, bo do póki go miał mógł coś wskórać a teraz to tylko walczy o przetrwanie.

Kościół w małych wsiach ma wciąż wielki autorytet. Czasem aż zaskakujący. [...]

Zgadza się. Sama czasem idąc do sklepu widzę jak zbierają się ludzie w mniejszych lub większych grupkach i plotkują (niestety :roll: ) ale też dyskutują o tym co ksiądz na kazaniu mówił. Z tym że to dorośli ludzie, ale to właśnie od nich też zależy jak będzie wychowane nasze młode pokolenie.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Sob maja 12, 2012 11:10 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

olafen pisze:I dyskutują o tym, ze czegoś nie powinno się robić :?:

A nie raczej, ze np kościół trzeba wyremontować albo jakąś tam kapliczkę naprawić ???

Dyskutują na różne tematy. Ostatnio się zebrali niedaleko mojego bloku więc chciał nie chciał słyszałam jak mówili coś o przemocy w rodzinie "A słyszeliście, ksiądz w kościele mówił o ..." i się zaczyna :roll: Ale szczerze nie przysłuchiwałam się.
Obrazek

nelka83

Post » Sob maja 12, 2012 11:53 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

rysiowaasia pisze:
rysiowaasia pisze:Napisałam maila do świątobliwych z prośbą o reakcję! Czy to coś da? Czy w ogóle przeczytają?
Mój mail był dość "zdecydowany" :roll:

I stało się, co się miało stać :evil: . Skrzynka parafii nie działa, mój mail wrócił do mnie z informacją o błędzie...
Można było się tego spodziewać... :|

Do kurii można pisać, tylko trzeba sprawdzić, pod którą podlegają :twisted:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Sob maja 12, 2012 11:56 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

rysiowaasia pisze:Tak Olafen, ma powiedzieć kazanie. Dla takiej wiejskiej społeczności słowa księdza są ważniejsze od słów policji, rodziny czy sądu.
Kościół w duzej mierze bierze odpowiedzialność za takie postępowanie ludzi.

:ok:
Chcą mieć rząd dusz, to niech się wykażą :evil:

felin

Post » Sob maja 12, 2012 12:08 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

Też napisałam. Czekam czy wróci. Też zdecydowanie. Nie można im popuścić i pozwolić by się rozmyło. I to nawet nie dla własnej satysfakcji, ale dla cholernego przykładu - bo najwyraźniej 'społeczenstwo' inaczej nie rozumie. Tzn. kara powinna być dla tego przykładu.
Ale jeśli sie dowiecie adresu do przełożonych tej parafii - to podajcie.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Sob maja 12, 2012 12:14 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

Jak Maciuś? Tak mi szkoda tego kotka :cry:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob maja 12, 2012 12:17 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

Właśnie, a co u Maciusia, jak się czuje :?:
Obrazek

nelka83

Post » Sob maja 12, 2012 12:18 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

Podlegają pod kurię poznańską.
Proszę:
"Kuria Metropolitalna w Poznaniu
ul. Ostrów Tumski 2
61-109 Poznań

tel.: +48 61 851 28 00
fax: +48 61 851 28 14

Korespondencję prosimy kierować na adres mailowy: kuria@archpoznan.org.pl Ten adres e-mail jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć

Korespondencję do Arcybiskupa Metropolity Poznańskiego prosimy kierować na adres: sekretarz@archpoznan.org.pl Ten adres e-mail jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć

W sprawie strony internetowej Archidiecezji prosimy o kontakt z: administrator@archpoznan.pl Ten adres e-mail jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć

Na pytania dziennikarzy odpowiada rzecznik prasowy: rzecznik@archpoznan.pl Ten adres e-mail jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć

Prosimy o niewysyłanie maili jednocześnie na wszystkie podane wyżej adresy (traktowana jako SPAM pozostaje bez odpowiedzi)."

Jest tu http://www.archpoznan.pl/content/view/155/82/ też spis dekanatów - to bezpośredni przelożeni - ale nie mam czasu na szukanie.

ps. podkreślone dotyczy wszystkich adresów mailowych.

felin

Post » Sob maja 12, 2012 12:51 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

Dzięki Felin.
Otorowo należy do Szamotuł. Ale nie wiem na ile 'to należenie' przekłada się na odpowiedzialność większej parafii.. czy jakoś tak.. Nie znam się.
Jednak napiszę i tam. Tzn. skopiuję swój mail, który oczywiście wrócił 'bosięnieda'. :mrgreen:
biuro@kolegiata.pl

Jak kotek? Jak sprawa ew. adopcji, czyli pani, która się oferowała?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Sob maja 12, 2012 13:03 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

Info o Maćku powinno byc wieczorkiem. Wg przytuliska Maciek jeszcze nie nadaje się do adopcji . Ale Pani chcąca Maćka jest z przytuliskiem w kontakcie.

martaslupsk

Od: Sob paź 17, 2009 16:23

Post » Sob maja 12, 2012 13:06 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

Wierzę, że już nigdy nic złego tego kotka w życiu nie spotka ( rymnęło mi się niechcący :P ).
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob maja 12, 2012 13:26 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

morelowa pisze:Dzięki Felin.
Otorowo należy do Szamotuł. Ale nie wiem na ile 'to należenie' przekłada się na odpowiedzialność większej parafii.. czy jakoś tak.. Nie znam się.
Jednak napiszę i tam. Tzn. skopiuję swój mail, który oczywiście wrócił 'bosięnieda'. :mrgreen:
biuro@kolegiata.pl

Jak kotek? Jak sprawa ew. adopcji, czyli pani, która się oferowała?

Kościól to organizacja hierarchiczna, więc, jakoś tam musi się przekladać.
W najgorszym przypadku zobaczą, że ludzie nie tylko chlebem i igrzyskami (procesjami) żyją. :mrgreen:

felin

Post » Sob maja 12, 2012 21:18 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

Martaslupsk, wiadomo coś o stanie zdrowia kotka? Mam nadzieję, że jest lepiej :ok:

EDIT: widzę na FB nowe zdjęcia :) Biedny, wystraszony zwierzak, ale wierzę, że będzie dobrze.

Bryska4

Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Sob maja 12, 2012 21:23 Re: Zabawa 8-latków z Koźla… Maciuś miał skonać w mrowisku

a ja na FB nie mam konta i nie widzę.
proszę o informacje :).

Trzymam kciuki :ok: :ok: :ok:
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

[poprzednia][następna]