Rudy - już w domku :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 01, 2012 19:21 Re: Rudy - już w domku :)

AniaU pisze:Witaj czajkax2 :),
Pozdrawiam Cie serdecznie i głaski dla całej brygady :) :P

Dziękuję :)
Pewnie jesteście rozczarowane że tak rzadko piszę :D ale ostatnio na nic nie mam czasu.
Rudy ok, zdrowie się unormowało. Czasami kicha, ale nie jakoś dużo. Raz - dwa dziennie. Czy mam sie tym niepokoić?

Na początku aklimatyzacji z kotką, psica służyła za arbitra hehe. Stawała między kotami i pilnowała żeby nic się nikomu nie stało. Ja nawet nie wiedziałam ze mam aż tak mądrego psa :D
Teraz stosunki między kotami są dobre. Jeszcze bez wielkiej miłości ale bez problemu przebywają obok siebie, jedzą z jednej miski, mokre z 2 ale obok siebie. I oczywiście sprawdzanie czy drugi nie dostał czegos lepszego, ewentualnie dojadane jak już któryś odejdzie :) A pies dojada po obydwu kotach :P Resztki mokrego z kocich misek to największy rarytas i zawiedziona jest bardzo jak nic nie zostawią.
Uwielbiam poranki. Jak zadzwoni budzik to już cala trójca ustawia się koło łózka i zachęca mnie do wstania hehehee. Potem procesja ze mną na czele schodzi na dół do kuchni. I tu następuje ulubiona część dnia - dawanie mokrego jadła. Bo mokre daję zwierzakom raz dziennie tylko.
Rudy polubił dół, pod warunkiem ze za dużo się nie dzieje i nie ma zamieszania. Jeszcze jest nieufny. Glaskanie lubi, ale tylko w pomieszczeniach gdzie czuje się najpewniej, czyli łazience i sypialni. Na dole nie daje do siebie podejść. Ale już widzę ze coraz bliżej mogę podejśc zanim zwieje. Juz tak panicznie nie ucieka jak ktoś wstaje z krzesła czy przechodzi obok niego.
Uwielbia spać na parapetach.
Rudy jest chętny żeby pobawić się z kocicą, próbuje ją zaczepiac, ale ta na razie nie bardzo chętna. Ot, sporadycznie. Z psem miłośc tak olbrzymia ze w życiu czegoś takiego nie widziałam. Wspólne spanie, ocieranie się, łażenie psu po głowie, lizanie psiego pyska, zabawy ogonem itd. Jak już aparat wróci z naprawy to nakręce to wszystko, te nowe filmy pobija ten który już znacie :)
Uwielbiamy Rudego, szczerze i namiętnie. Jest taki śliczny, nie mogę się na niego napatrzeć. Oczy ma jak kot ze Shreka, boskie. I słodki jest niemiłosiernie. Oszalałam na jego punkcie :P
Myślę ze gdyby nie psica to Rudy szybciej przyszedł by po głaski do nas ludzi. Ale jego kontakty z Majką są tak czułe że to zaspokaja jego potrzeby na tą chwilę.
Po za tym szaleje z firankami, ze sznureczkami i różną drobnicą. Co rano znajduję na korytarzu wywleczone zabawki z bawialni córek :)

Uf ale się rozpisałam, a mam poczucie ze 1/100 wam nie opisałam :D

czajkax2

Od: Wto sty 31, 2012 15:17

Post » Czw mar 01, 2012 19:56 Re: Rudy - już w domku :)

Jak przyjemnie się czyta takie wieści. Cieszę się, że Rudy tak trafił, że Wy trafiliście na Rudego. Nasza Zuzia też robi za rozjemcę w kocich sporach. :D Mądre te nasze psie dziewczynki. Ciekawa jestem kiedy Rudy powróci do roli strasznego miziaka? :lol:
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Czw mar 01, 2012 20:29 Re: Rudy - już w domku :)

saintpaulia pisze:Ciekawa jestem kiedy Rudy powróci do roli strasznego miziaka? :lol:

Ja też. Nawet bardzo :)
czy możecie mi napisać co sądzicie o karmach Royal Carnin i Bento Kronen Lara Fitness? Czytam i czytam i głupieje. Wyczytalam że Purina Cat Chow to ponoć shit. Prawda to?
Tak samo RC jak czytam to nie ma za dobrych opini. Brit ma dobre recenzje na forach (ale czy premium też?)
Chciałabym spróbować czegoś nowego i te zachęcająco wyglada brit i Bento Kronen.
p.s Trochę zmieniłam posta.
Ostatnio edytowano Czw mar 01, 2012 21:39 przez czajkax2, łącznie edytowano 3 razy

czajkax2

Post » Czw mar 01, 2012 20:33 Re: Rudy - już w domku :)

viewtopic.php?f=10&t=117399&start=0 to link do wątku o dobrych karmach :D

Wygłaskaj pomarańczowe futerko i Majkę cudną :1luvu: :D
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Czw mar 01, 2012 21:09 Re: Rudy - już w domku :)

Ja wybierając karmę kieruję się brakiem zawartości zbóż i jak największą obecnością procentową mięsa.
Co teraz podajesz?
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Czw mar 01, 2012 21:34 Re: Rudy - już w domku :)

saintpaulia pisze:Ja wybierając karmę kieruję się brakiem zawartości zbóż i jak największą obecnością procentową mięsa.
Co teraz podajesz?

Obecnie koty jedzą Brit Premium zmieszanego z Puriną Cat Chow. Piszę koty, bo i moja kotka przy Rudym zaczęła jeść coś innego niż tylko Whiskas. Przez cały czas od kiedy mam kota próbowałam wprowadzić jej coś innego i porażka. wygrzebywała Whiskasa z miski a inną karmę zostawiała. Ja wiem że Whiskas to badziew, ale Kaja była moim 1 w życiu kotem i poradzono mi kupić Whiskasa. jak juz trochę się douczylam to się okazało ze kocina nic innego nie chce. Próbowałam róznych karm i nic. Dopiero obecność Rudego sprawiła ze Kajka zaczęła jeść coś innego. Rudy na początku jadł to co dostał od Ani w wyprawce a teraz to co napisałam.
Jeżeli chodzi o mokre to kupuję Gourmety, Miamour i Feliksy i daję naprzemiennie. Jedzą też surowe mięsko codziennie + co jakiś czas żóltko i oliwki jako przysmak.

I tak szukam jakiejś karmy, która będzie dobra i jednoczesnie nie wydrenuje mi kieszeni.

czajkax2

Post » Czw mar 01, 2012 21:45 Re: Rudy - już w domku :)

Ja daję Orijena - nie jest tani, ale jest bardzo wydajny. Za smakiem rybnym kocice szaleją. Brawce bardzo smakuje karma Teaste of the wild - wcale nie jest droga. Whiskasa dostaliśmy w prezencie :roll: Supreme - czy jakoś tak. Rybne różne - widzę, że zawiera całe kawałki ryb. Dałam go w ramach smakołyka, ale myślę, że jako dodatek do nowych karm byłby dobrą zachętą. Hillsa u mnie wszystkie zwierzaki lubią.
Miamour też dawałam, ale brzuszek Gajki jakoś źle na niego reagował. U Brawki było całkiem ok. :) Animonda też nam ładnie schodzi. Ja generalnie wolę miesko sama im przygotować, niż dawać gotowe mokre, bo wychodzi to ekonomiczniej.
Purina ma różne linie produkcyjne, niektóre są calkiem dobre - sensable (czy jakoś tak, jest niezła).
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Pt mar 02, 2012 9:32 Re: Rudy - już w domku :)

Witaj czajkax2
Cieszę się, że piszesz co u Was, zaglądam codziennie ale rozumiem, że nie możesz piasać tak często jak byś chciała :)
Super wieści, dobrze, że ze zdrowiem Rudego już dobrze. To kichanie raz czy dwa razy dziennie - myślę, że nie ma na razie sensu się denerwować, obserwuj, jak zacznie kichać częściej to wtedy trzeba przyjść na wizytę i skonsultować.
Moja Donia jak przyjechała do mnie była bardzo długo leczona i też tak teraz ma. Za każdym razem pytam się weta - wet mi to tłumaczyła, moge trochę pomylić i przekręcić ale coś takiego mi powiedziała - nabłonek w nosku jest po takim czasie choroby "upośledzony" i tak już u niej będzie, co jakiś czas kichnie - jak zacznie kichać więcej to wtedy lekarz.
Maja to kochana sunia, jak dobrze, że tak przyjęła Rudego i że jest rozjemcą w "kocich sprawach" :ryk: . Z kotką widać też coraz lepiej sobie Rudy radzi a będzie napewno jeszcze lepiej :ok:
I oczywiście też trzymam kciuki aby znowu stał się "nakolankowy: :)
Co do odżywiania - dziewczyny już Ci trochę podrzuciły ja dodam to co u mnie jest jeśli chodzi o karmę suchą:
Obie najbardziej wsuwają Royal Canin (RC Young Female, RC Outdoor i teraz bo Mila ostatnio nam się zakłaczyła bardzo kupiłam RC Hairbal - przeciw tworzeniu się kul włosowym). Wielokrotnie próbowałam zmieniać im na karmę bezzbożową (Taste of the Wild, Orijen, teraz dosypuję im Acany - ale bez rezultatu - wybierają RC a to zostawiają, poza tym wszystkie te bezzbożowe mają takie małe te chrupeczki :().
Hils - nie pasuje im, Sanabelle też próbowaliśmy - po tym bardzo brzydko było w kuwecie i wiele osób też tak miało z ta karmą, mimo, że skład ma bardzo dobry).
Tak myślę, że może byś spróbowała z Puriną (Cat Chow - rzeczywiście jest niepolecana i nie ma dobrego składu ale Pro Plan jest już dużo lepsza) ale sama popatrz/popróbuj co najbardziej odpowiada kotkom i oczywiście Waszej kieszeni bo co kot to ma inne upodobania ;) :ok:

Już nie moge się doczekać tych filmików z Rudym, także jak odbierzesz aparta z naprawy to wiesz....dawaj go tu :piwa:
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowano Pt mar 02, 2012 10:17 przez AniaU, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

AniaU

Od: Czw wrz 30, 2010 11:32

Post » Pt mar 02, 2012 9:54 Re: Rudy - już w domku :)

Najlepiej na początek wybierać małe opakowania i testować, bo co kot, to inne upodobania. Moje wszystkie nie lubią RC, i właśnie preferują drobne granulki. A mojej koleżanki kotka lubi się wgryzać w chrupki wielkości karmy moich suń.
Jak bardzo lubią karmę "śmieciową" to warto robić mix. Chyba, że wybierają granulki? U mnie nie ma tego problemu.
Brawurka ma swoje dwa ulubione smaki: kurczak i ryba. Jeśli karma jest wołowa, jagnięca, czy inna, to zawsze troszkę trwa nim się z nią "przeprosi". :mrgreen: Ale konkurencja przy misce robi swoje. :P
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Pt mar 09, 2012 14:38 Re: Rudy - już w domku :)

Hej :)
co tam u Was? ten aparat jeszcze w naprawie :(
Obrazek

AniaU

Post » Pt mar 09, 2012 19:00 Re: Rudy - już w domku :)

AniaU pisze:Hej :)
co tam u Was? ten aparat jeszcze w naprawie :(

Aparat już w domu, tak więc nagram Rudego.
U nas dobrze. Rudy coraz więcej czasu spędza na dole, nie przeszkadza mu że cała rodzina jest i hałasuje. Dzis po raz pierwszy nie uciekł na górę jak mieliśmy gościa. Już daje się głaskać na dole, ale nie ma mowy o siedzeniu na kolanach. Rano jak pora karmienia to boję się ze kogoś rozdepczę albo nogi połamię. Obydwa koty się ocierają i pies łazi między nogami :D Uwielbiam te swoje zwierzaki.
Zaczął się dopominać żeby na noc wpuszczać go do sypialni, gdzie śpi cały zwierzyniec. Napastuje kocicę, a ona znosi to w miarę spokojnie. Nie przeszkadza jej że Rudy tarmosi jej ogon kiedy ona je. Jedyne czego mi brakje to żeby wyłożyl sie na kolanach albo chociaż obok i mruczał :( Ale wierzę że i to nastąpi. Przecież tak naprawdę jest z nami dopiero miesiąc.

czajkax2

Post » Pon mar 12, 2012 8:35 Re: Rudy - już w domku :)

Hej,
no to widzę, że coraz lepiej Rudy się odnajduję :ok: Fajnie, że przed gościem nie zawiał, teraz przynajmniej może go ktoś inny podziwiać ;).
Skoro kotka nie daje mu po nosie jak jej ogon tarmosi to widać, że i ona przybysza zaakceptowała :)
Ranne prowadzenie do miski i zwierzyniec pod nogami to chyba u wszystkich w domu też tak jest, ja też się zawsze boję, że nadepnę na kota ;)
To z niecierpliwością czekam na te obiecane filmiki, zdjęcia itp.

Pozdrawiam serdecznie
Obrazek

AniaU

Post » Pon mar 12, 2012 9:53 Zdjęcia

Majka i Rudy dzielnie grają w Scrabble i rysują z moimi córkami:) Kaja tylko na nich patrzy z pogardą :P

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

czajkax2

Post » Pon mar 12, 2012 9:56 Zdjęcia Rudego

Takie różne jak chodzi po domu. Ciężko go dobrze obfocić bo szybki jest skubaniec :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czajkax2

Post » Pon mar 12, 2012 10:28 Re: Rudy - już w domku :)

Rudy jest przepiękny, przecudny, taki puchaty ..... :1luvu: :D
Chciałoby się wytarmosić i poprzytulać ... :D

Majeczko, jesteś piękną sunią ... :1luvu: :1luvu: :D
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

[poprzednia][następna]