MiauKot 2(58+1)-mamy dotację z UM na sterylki-licznik leci:)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 29, 2010 12:32 Re: MiauKot 2(67+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

Barbara Horz pisze:To ja sobie przy niedzieli pomarudzę :wink: Jakoś nie mamy ostatnio szczęścia do pomocy. Pomijam sprawy CiachCentrum, które wloką się niemiłosiernie z powodu....... , no właśnie..... Tak naprawdę to brak funduszy powoduje, że jesteśmy momentami bezsilne. Wydawało nam się, że uda się wyremontować lokal przy pomocy ludzi dobrej woli i zaangażowaniu nas samych tzn. wszystkich członków fundacji. Liczyłyśmy, że materiały na remont w większości pozyskamy z tak zwanych odpadów po remontach przeprowadzanych w mieszkaniach, bo przecież wiadomo, że zawsze raczej coś zostanie. To kafelki, to farba, a i gipsu i zaprawy kupuje się raczej więcej niż mniej. Niestety oprócz tego co same zgromadziłyśmy z Adą nic więcej nie mamy :( Mamy też tylko łącznie cztery ręce i zero umiejętności instalatorskich, co nie wróży dobrze doprowadzeniu wody i wykonaniu ogrzewania w pomieszczeniach. Problemu by nie było, gdyby stać nas było na wynajęcie firmy, ale również na konto nie wpłynęła ani złotówka na remont tych pomieszczeń :( Tak więc najpewniej w tym roku możemy zapomnieć o remoncie i dopiero jak coś zaoszczędzimy z własnych, prywatnych środków ruszymy dalej.
Kolejna sprawa to brak DT.
Działamy po to, żeby pomagać, a nie odwracać głowę i udawać, że nie widzi się kociego nieszczęścia. Z bólem serca byłyśmy wielokrotnie tego roku zmuszone odmówić schronienia kotom znalezionym przez ludzi i proszących nas o pomoc. Nie posiadamy schroniska i nie możemy oferować takiej pomocy. Jednak nasza własna działalność, chociażby prowadzona akcja ciacha prowadzi do sytuacji w których osobiście spotykamy koty w potrzebie na naszej drodze. Kociaki o których pisze Ada, a które osobiście wygrzebałam ze sterty śmieci w piwnicy już by nie żyły, gdybyśmy je wtedy nie zabrały. Pozostawienie ich tam i skazanie na śmierć nie jest ani mobilizujące do dalszej pomocy, ani nie przystoi osobą, które z bezsilności nad kocim nieszczęściem zakładają fundację mającą pomagać kotom w takich sytuacjach. Sama "fundacja" jednak sprawy nie załatwi, bez pomocy ludzi dobrej woli i przede wszystkim DT. Zauważyłam również takie uspokojeni chwilowej paniki po hasłach typu "dom albo trafia do schroniska", "jak nie znajdą domu, czeka je śmierć" itp. Chwilowo jest zainteresowanie, a jak tylko staramy się właśnie chwilowo rozwiązać problem i przygarnąć kociaki licząc nadal, że jednak ktoś do im DT, możemy zapomnieć o pomocy. Sprawy nie ma, zagrożenie minęło, koty mają schronienie i to całkiem nie złe i można zająć się innymi kotami, których twórcy wątków mają większą charyzmę i z pewnością więcej czasu na kontynuowanie swoich próśb. My zostajemy z kolejnymi kotami same i mamy coraz mniej czasu, żeby o nich pisać, żeby starać się nie tylko o DT, ale również o DS poprzez ogłoszenia i przede wszystkim, żeby starać się o fundusze na ich utrzymanie, leczenie itp. Oczywiście koty na tym nie cierpią, bo to wszystko mają zapewnione chociażby z naszych prywatnych środków, ale nam niestety jest coraz gorzej i coraz ciaśniej :(
Jeżeli nie znajdziemy domku dla trójki i reszty kociaków to oczywiście je nie oddamy do schroniska i nie wywalimy na podwórko i nie zostaniemy kolekcjonerkami a jedynie osobami którym nikt nie pomógł w momencie gdy rozsądnie chciały ulokować kociaki w domach mniej zakoconych, w domach, gdzie tymczasowy opiekun miałby więcej czasu na robienie fotek i szukanie dobrych domów stałych.
To się napisałam i wywaliłam co mi na sercu leży, wracam do sprzątania kuwet :wink:

z ust mi to wyrwałaś. Dokładnie to samo chciałam napisać :!:
Obrazek Obrazek

Adria

Od: Pt paź 28, 2005 10:59

Post » Wto lis 30, 2010 11:28 Re: MiauKot 2(66+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

Gra miejska z okazji Dnia Wolontariusza :D

Kraków, miasto opanowane przez studentów – uczą się, pracują, imprezują. Ale w ostatnim czasie zaobserwowano wśród nich zadziwiające zjawisko…

Odkryj czym zarażają się krakowscy studenci - weź udział w grze miejskiej.

Już w niedzielę 5 grudnia będziesz miał okazję poznać nowych ludzi, sprawdzić się w nietypowych sytuacjach oraz zmierzyć się z nieznanymi obliczami wolontariatu! Tylko do czwartku do godz. 12.00 czekamy na zgłoszenie Twoje lub/i Twojej paczki znajomych! Do wygrania dwuosobowe bilety do kina!

Gra odbędzie się w niedzielę w godz. 11.00-15.30 w centrum Krakowa.

Dołącz do nas! Wypełnij i wyślij formularz na adres rcw@bis-krakow.pl.

Do zobaczenia!

Organizatorzy
m.in. Fundacja BIS, Fundacja AFN, Fundacja MiauKot, Fundacja Dobrze, że jesteś, Fundacja R2

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Wto lis 30, 2010 18:52 Re: MiauKot 2(66+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

Mamy już świąteczne plakaty by RudyiSrebrnyKot. Proszę umieszczać i rozsyłać je gdzie się da :)

Obrazek Obrazek

RudyiSrebrnyKot baaaardzo dziękujemy :1luvu:

aassiiaa

Post » Śro gru 01, 2010 22:01 Re: MiauKot 2(66+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

aassiiaa pisze:Mamy już świąteczne plakaty by RudyiSrebrnyKot. Proszę umieszczać i rozsyłać je gdzie się da :)

Obrazek Obrazek

RudyiSrebrnyKot baaaardzo dziękujemy :1luvu:

Walczcie w Krakowie dzielnie o nowych wolontariuszy :) Dużo nam potrzeba 8) Z naciskiem na tych co mogą dać DT :twisted:

Zima mnie dobija:( Jak pomyśle o tych wszystkich zwierzakach bezdomnych:( Kotach, które nie mają sie gdzie schowac, bo zamykaja im dojscia do piwnic, psów w schroniskach przy budach...:( Smutno :(

Jutro na sterylke jedzie Pepa, i na kastracje Piotruś i Pipin. Dzisiaj też zawiozłam na badanie qpala Chloe, bo ciagle ma luźne kupki .

Czas ucieka a nie znalazła sie ani jedna osoba, która zaoferowała by pomoc jako DT dla kociaka :(
Obrazek Obrazek

Adria

Od: Pt paź 28, 2005 10:59

Post » Czw gru 02, 2010 17:08 Re: MiauKot 2(66+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

Adria pisze:Walczcie w Krakowie dzielnie o nowych wolontariuszy :) Dużo nam potrzeba 8) Z naciskiem na tych co mogą dać DT :twisted:

Ada my tylko albo aż obchodzimy hucznie Dzień Wolontariusza. Osoby, które się zgłosiły do gry będą miały przyjemność pochodzić po Krakowie, zrobić zadania, poznać organizacje i świetnie się bawić. Po całej bieganinie przewidziany jest poczęstunek. Najlepsza drużyna wygra bilety do kina. W punkcie pro-zwierzęcym będą robione budki :)

aassiiaa

Post » Pt gru 03, 2010 9:11 Re: MiauKot 2(66+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

Fajna akcja w Krakowie :ok: Niestety nie mogę wziąć udziału. Wczoraj odebraliśmy naszego kocura z kliniki. Nie wygląda to najlepiej. Strasznie się martwię.
Obrazek

Yasmin

Od: Pon lip 07, 2003 13:35

Post » Pt gru 03, 2010 17:41 Re: MiauKot 2(66+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

Zapraszam na kolejną akcję dla zwierzaków :) Miaukotów także :)
http://www.facebook.com/event.php?eid=173840112641175

Yasmin trzymam mocne kciuki za Twojego kocurka :ok:

aassiiaa

Post » Nie gru 05, 2010 12:25 Re: MiauKot 2(66+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

aassiiaa pisze:Zapraszam na kolejną akcję dla zwierzaków :) Miaukotów także :)
http://www.facebook.com/event.php?eid=173840112641175

Opis tego co powyżej :)

"CIUCHOWISKO" PODZIEL SIĘ CIUCHEM ZE ZMARZNIĘTYM SIERŚCIUCHEM!

28 grudzień · 12:00 - 20:00

Kraków, YMCA, Krowoderska 8

Masz rzeczy, które zalegają w czeluściach szafy?
Przynieś je na portiernię YMCA z dopiskiem "Ciuchowisko" MANDRAGORA!
...
Nietrafiony prezent?
Za małe?
Za duże?
Nie w tym kolorze?
Nie w Twoim stylu?
Zrób miejsce w swojej szafie!
Podaruj nie potrzebne ubrania na ciuchowisko!
Kup za symboliczne złotówki wymarzone stroje!

Pieniądze z „Ciuchowiska” przekazujemy na rzecz najbardziej potrzebujących zwierzaków!

Weź udział w licznych atrakcjach! W planach:

- Świąteczny recital grupy musicalowej Mandragora
-Pokaz psiej mody- stylowe ubranka projektantki psiej mody
- Metamorfozy – zobacz jak przeciętny schroniskowy pies zmienia się w niemal rasową gwiazdę na pokazie psiego fryzjerstwa!
- Adopcje ze sceny – zabierz nowego przyjaciela do domu!
-Ogrzej schroniskowego zmarzlucha czyli jak ze starych ubrań zrobić ocieplacze!- warsztaty
-Zbuduj domek dla kotów! – pomóż przetrwać zimę dzikusom wyrzucanym z piwnic!- warsztaty
-Zbiórka żywności i koców. – Przynieś niepotrzebne koce, pledy, kołdry (nie puchowe)
lub makaron, suchą karmę psią i kocią, puszki.

RAZEM MOŻEMY ZMIENIĆ ŚWIAT NA LEPSZE!
PRZYŁĄCZ SIĘ DO POMOCY!

aassiiaa

Post » Nie gru 05, 2010 12:27 Re: MiauKot 2(66+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

Senea jest nosicielem białaczki :( Nie ma na razie objawów.

aassiiaa

Post » Pon gru 06, 2010 0:15 Re: MiauKot 2(66+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

Yasmin, mocno trzymam za kocurka :ok: Co mu dolega ?

aassiiaa, świetna akcja z tym Ciuchowiskiem :D

Biedna Senea :( Tak długo nikt o niej nie pisał, a tu taka wiadomość :(

Zima mnie dobija :( Już dawno minęła mi radość z widoku śniegu za oknem. Teraz wraz z zimą przychodzi do mnie troska o podwórkowe koty i dziennie idąc na podwórka martwię się czy aby jeszcze są, czy przeżyły kolejną noc. Mimo mrozu wczoraj jedna z kotem czekała w śniegu na mnie i szybko pobiegła do jedzonka. W takich wypadkach jak kot jest na miejscu mogę dać również mokrą karmę, bo niestety gdy koty nie czekają to nie ma sensu dawać mokre bo zanim się zjawią karma zamarza. Suche natomiast znika w bardzo dużych ilościach. Pomyłka i Zamiennik są zawsze zaraz po nałożeniu jedzonka i jak wracam z pozostałych podwórek mogę pozbierać do mycia puste miseczki, zostawiając im tylko suche, które też do następnego dnia jest już schrupane. Osoby, które jeszcze w lecie od czasu do czasu coś kotom dały do jedzenia, teraz zapomniały o nich zupełnie :( Niestety w zimie trudniej się z domu wychodzi :(
W "moim" kocięstwie koty też mają wzmożony apetyt, bo tam mimo grzejnika nie najcieplej. Niemniej humory im dopisują i demolują swoje domki, wyciągają posłanka na środek pokoju i jak do nich zachodzę to mam godzinkę sprzątania, zanim mogę się zająć ich dopieszczniem, głaskami i zabawą. W sumie poświęcam im więcej czasu niż kotom w domu, bo te mnie widzą przecież całą noc :twisted: Duży postęp zrobiła Grenada. Bawi się z kotami i uwielbia siedzieć razem z Brutusem i Burusiem w jednym posłanku. Wzajemnie czule się myją i cudnie wyglądają.

Barbara Horz

Od: Wto sty 02, 2007 12:39

Post » Pon gru 06, 2010 9:21 Re: MiauKot 2(66+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

Barbara Horz pisze:Yasmin, mocno trzymam za kocurka :ok: Co mu dolega ?

ma niedowład łap (lewej strony ciała). niestety od soboty znów w klinice :? po powrocie do domu w czwartek nic nie jadł. pojechaliśmy więc znów w sobotę, był odwodniony więc go zostawili. podobno badania (krew, mocz) dobre. czekam na telefon od lekarza i mam nadzieję, że dziś go odbierzemy.
Obrazek

Yasmin

Post » Pon gru 06, 2010 13:29 Re: MiauKot 2(66+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

Niestety Traker wymiotuje żółcią. nie je. karmią go sondą. cholera.

chyba weźmiemy go jutro i zostawimy u teściowej. ona jest cały czas w domu, a Traker lubi u niej być (zostawialiśmy go u teściów podczas wakacji i urlopów).

badanie krwi, próby wątrobowe i cukier dobre. lekarze twierdzą, że może to być reakcja na chorobę: stres, depresja. dzisiaj idę na rozmowę na 15.30.
Obrazek

Yasmin

Post » Pon gru 06, 2010 14:06 Re: MiauKot 2(66+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

Yasmin, jeżeli kot tak reaguje na stres, to przecież pobyt w klinice, wśród obcych ludzi na pewno mu tego stresu nie zmniejsza. :(
U teściowej albo w innym miejscu, które zna i lubi poczuje się przynajmniej psychicznie lepiej. I potem już będzie tylko lepiej. :ok:

weatherwax

Od: Pon lip 12, 2004 8:29

Post » Pon gru 06, 2010 14:13 Re: MiauKot 2(66+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

Yasnim smutne wieści piszesz :( Trzymam kciuki, aby kocina wyszła z tego. :ok:

Relacja "zdjęciowa" z Gry miejskiej "Mania pomagania - zaraź się wolontariatem"
http://www.facebook.com/album.php?aid=3 ... 1699712921

aassiiaa

Post » Wto gru 07, 2010 0:06 Re: MiauKot 2(66+2): Zuza ma dom:) poszukujemy DT dla kociaków

Moi drodzy potrzebuję pomocy przy organizacji stoiska dla miaukotów na Ciuchowisku w postaci:
- 4 segregatory A4
- wydrukowanie "dosje" naszych podopiecznych
- transport rzeczy
- osób do pilnowania stoiska
- baner lub roll-up lub coś podobnego
- osób do zaprojektowania ulotek
- osób do pomocy przy "cenowaniu towaru"
- wydrukowanie ulotek
Pomożecie?
Ładnie proszę :D

aassiiaa