Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 16, 2010 17:30 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

W jednej paczce jest 10 testów więc powinno wystarczyć (niedługo będzie druga).
Bazyliszkowa proszę o adres na pw.
anna09 - nie ma sprawy tylko jakoś się musimy umówić.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Wto mar 16, 2010 17:49 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

Piszę pw :D
Baksiu ['] 17.01.2010, Ginuś ['] 14.01.2019.
Bardzo za Wami tęsknię i czekam na tę chwilę, kiedy się znów spotkamy po drugiej stronie...

anna09

Od: Pon maja 28, 2007 11:37

Post » Śro mar 17, 2010 14:32 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

To ja w takim razie poczekam na 2 paczkę, bo u mnie sprawa nie jest pilna, a testy mogą do tego czasu się przydać komuś innemu.

nanetka

Od: Sob maja 24, 2008 20:44

Post » Pt mar 26, 2010 23:22 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

Witam serdecznie,

mam jedno małe pytanko. (Naczytałam się wiele na forum i już sama nie wiem co myśleć)
Moj kot mial ostatnio badany kał.
Parazytologia i bakteriologia.
Parazytologia wyszła ujemnie, bakteriologia inna bajka.

Pani doktor powiedziala, że ze wzgledu na wynik parazytologii, mamy 100% pewności, że kot nie ma lamblii.

Badania były robione w wojewódzkim inspektoracie weterynarii w lodzi.

Wydaje mi się, że całość badań kosztowała mnie ok. 60 zł, ale ręczyć nie mogę.

Same testy na lamblie kosztują ok 30 zł.

Czy po tych badaniach jest sens robić ten test?
Niby mam zapewnienie pani doktor, ze kot na 100% lamblii nie ma.

Proszę o pomoc, bo czytając wątki na temat tego testu i lamblii trochę się pogubiłam.
nadal z miauczykotkiem:-) http://www.miauczykotek.pl

maskota

Od: Czw wrz 17, 2009 22:33

Post » Nie mar 28, 2010 22:12 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

miauczy kotek pisze:Witam serdecznie,

mam jedno małe pytanko. (Naczytałam się wiele na forum i już sama nie wiem co myśleć)
Moj kot mial ostatnio badany kał.
Parazytologia i bakteriologia.
Parazytologia wyszła ujemnie, bakteriologia inna bajka.

Pani doktor powiedziala, że ze wzgledu na wynik parazytologii, mamy 100% pewności, że kot nie ma lamblii.

Badania były robione w wojewódzkim inspektoracie weterynarii w lodzi.

Wydaje mi się, że całość badań kosztowała mnie ok. 60 zł, ale ręczyć nie mogę.

Same testy na lamblie kosztują ok 30 zł.

Czy po tych badaniach jest sens robić ten test?
Niby mam zapewnienie pani doktor, ze kot na 100% lamblii nie ma.

Proszę o pomoc, bo czytając wątki na temat tego testu i lamblii trochę się pogubiłam.

nieśmiało się przypomnę z moim pytaniem...

maskota

Post » Pon mar 29, 2010 9:30 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

W krakowskim labie inspekcji weterynaryjnej testy na lamblie kosztują ponad 50zł, bakteriologia chyba tyle samo, parazytologia kilkanaście zł, więc chyba mała szansa aby twój lab je zrobił razem z parazytologią i bakteriologią w cenie 60zł. Przez parazytologię ja rozumiem badanie standardowe czyli generalnie szukanie pasożytów pod mikroskopem. Niestety z lambliami bywa tak, że trudno je tak znaleźć, bo cysty w kale pojawiają się cyklicznie. Kilkanaście lat temu lamblie miała moja mama. Nie pamiętam jakie były zalecenia ale wiem, że mama nosiła do badania kilka próbek w jakimś ustalonym schemacie czasowym. Pierwotniaki wyszły dopiero w którymś kolejnym badaniu. Przypuszczam, że podobnie było z moim kotem. Ciągle miał problemy a w parazytologii nie wychodziło nic. Dowiedziałam się że ma lamblie dopiero gdy w labie pojawiły testy. Ta sama próbka kupala była badana standardowo i testami. Wynik badań parazytologicznych był ujemny a testu dodatni.
Jeśli nic nie wyszło w badaniach twojego kota a objawy są to raczej bym zrobiła test choćby dla świętago spokoju.

Sylwka

Post » Pon mar 29, 2010 21:16 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

Rozmawiałam dzisiaj z wetką (inną) powiedziała, że to wszystko zależy od tego jak robiona jest parazytologia.
Jeśli badane są tylko cysty, jaja (chyba to było tak) to może ona nie wykazać.
Ale mam tam zadzwonić i się zapytać, czy parazytologia była też robiona na lamblie.
Z tego co zrozumiałam możliwe jest zatem badanie też pod kątem lamblii.

Jeszcze mniej z tego rozumiem.

Chodzi mi tylko wyłącznie o oszczędność kosztów.
Jeśli robię parazytologię i bakteriologię, która uwzględnia również lamblie, to bez sensu jest wydawać pieniądze na test, który wcale nie jest taki tani...

maskota

Post » Pon mar 29, 2010 21:20 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

No niestety nie są tanie ale taniej chyba się ich nie kupi. Dopytaj rzeczywiście jak było robione badanie w labie.

Sylwka

Post » Nie kwi 11, 2010 12:12 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

Muszę pogonić sklep bo coś nie przychodzi ta druga paczka. Zaglądnęłam na stronę i znalazłam niespodziankę. Testy potaniały. Kosztują 323.39 zł (wcześniej 335.5zł). Niestety za poprzednie zamówienie już zapłaciłam.

Sylwka

Post » Pon kwi 12, 2010 10:47 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

Sylwka pisze:Muszę pogonić sklep bo coś nie przychodzi ta druga paczka. Zaglądnęłam na stronę i znalazłam niespodziankę. Testy potaniały. Kosztują 323.39 zł (wcześniej 335.5zł). Niestety za poprzednie zamówienie już zapłaciłam.

To my się zgłosimy niebawem po testy :D Napiszę Ci sms, to się dogadamy kiedy odbiór.

nanetka

Od: Sob maja 24, 2008 20:44

Post » Pt kwi 16, 2010 10:52 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

Nowa paczka dotarła.
Jako że nanetka chce 4 testy to dostępnych będzie 6.

Sylwka

Post » Pt kwi 16, 2010 15:55 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

W takim razie jeśli można chciałabym zaklepać 2 testy :)

Już piszę PW :kotek:
Obrazek
Bijou & Leeloo

Nicolus

Od: Wto wrz 20, 2005 23:59

Post » Nie kwi 18, 2010 14:36 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

to ja poprosze 2, jeśli można i nie bedzie to klopot... ale wysyłka do mnie po 16 mja, bo teraz jestem ostatni tydzień przed urlopem w domu.. czy tak mogloby być? zapłacić moge teraz... :D
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Wto kwi 20, 2010 17:41 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

Ale numer. Zmieniła się instrukcja od testów i to chyba dopiero od tej dostawy, bo wcześniej nie zuważyłam różnicy. Trochę się zmieniło.
Po pierwsze zmieniła się ilość kupala w zależności od jego konsystencji (1 miarka przy zwykłym kupalu, 1-2 przy 'pulpy-compact' czyli ciapowaty ale zwarty :wink: , 2-3 miarki przy płynnym. Wcześniej zalecają kupala wymieszać aby uzyskać jednorodną próbkę.
Po drugie trzeba włożyć pasek na conajmniej jedną minutę i uważać aby poziom płynu nie przekraczał dołu białego paska z zielonymi strzałkami.
Odczytywać wynik należy po 5 minutach od włożenia paska do próbki ale odczyt jest ważny jedynie kolejne 5 minut. Jeśli coś się pojawi po 10 minutach to nie ma znaczenia diagnostycznego. Wcześniej w instrukcji było, aby odczytywać wynik po 5 minutach od włożenia paska do próbki i że wynik jest stabilny bardzo długo.
I teraz wyniki. Jeśli pojawi się dobrze odznaczona czerwona linia (od słabego do mocnego - tego wcześniej nie było) i oczywiście niebieska linia controlna to test jest dodatni.
Wynik ujemny mamy gdy jest jedynie dobrze 'zdefiniowana' niebieska linia. Niezależnie od jej intensywności oznacza ona dodatkowo że test był wykonany poprawnie.
Wynik jest niejasny gdy nie ma ani czerwonej ani niebieskiej linii w ciągu 10 minut od włożenia paska do próbki. Jakiekolwiek 'wariacje' kolorów różne od tych opisanych jako wynik dodatni, ujemny lub niejasny muszą być interpretowane jako niespecyficzna reakcja bez znaczenia diagnostycznego.
Wcześniej było że jeśli nie ma linii testowej ani controlnej po 10 minutach to test powinien być powtórzony.
Przyznam szczerze, że sporo się zmieniło. Szczególnie sposób odczytu wyniku. Generanie po 10 minutach już nie ma co patrzeć na pasek.

Wczoraj Ulla otrzymała dziwny wynik na pasku z poprzedniej dostawy (nie mam instrukcji bo komuś dałam :( ) i teraz to już nie wiem jak to interpretować.

Sylwka

Post » Wto kwi 20, 2010 18:21 Re: Zamawiam testy na lamblie - nowe zamówienie

Hanulka pisze:to ja poprosze 2, jeśli można i nie bedzie to klopot... ale wysyłka do mnie po 16 mja, bo teraz jestem ostatni tydzień przed urlopem w domu.. czy tak mogloby być? zapłacić moge teraz... :D

Hanulka nie przyjmuję przedpłat :wink: . Jeśli do tego czasu nie będzie pilnej potrzeby aby jednak te testy poszły w świat to obiecuję, że je przechowam. Jeśli jednak będą komuś pilnie potrzebne to raczej wyślę je potrzebującemu. Myślę, że i tak pewnie niedługo zamówię kolejne.

Sylwka

[poprzednia][następna]