Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob lip 28, 2007 19:04

Ayane pisze:tig_ra maj preszysss :wink: masz może jakieś wiadomości o puszkach Pupil (marketowy badziew) bo ja nie umiem nic znaleźć a dziewczę z wątku http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=63564 karmi tym swojego kota a chciałabym podeprzeć się jakimiś faktami (nie mam pojęcia w ogóle co to za jedzenie ale domyślam się, że syf) i jej to spróbować wyperswadować.

aszsz.... prosze uprzejmie :D

Pupil Classic dla kotów - z drobiem i marchewką

Kompletna karma dla kotów dorosłych.

Skład surowcowy: zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, drób (min. 4%), produkty pochodzenia roślinnego, marchew (min. 4% w czerwonych granulkach), tłuszcze, aminokwasy, witaminy, składniki mineralne, tauryna.
Typowa analiza chemiczna: białko ogólne 29%, surowe oleje i tłuszcze 8%, popiół surowy 8%, wilgotność 10%.
Dodatki: witaminy A - 7000 UI/kg , D3 – 500 UI/kg E – 50 mg/kg, tauryna - 700 mg/kg, wapń - 1%, fosfor - 0,9%, magnez - 0,14%, siarczan miedzi (miedź) - 10 mg/kg

i jak ci sie podoba? :twisted:
omowic? :evil:
zeby potem nie bylo, ze tigra zla i emocjonalnie podchodzi do takich dobrych karm ;)

krotka recenzja : zaje......ste :!: :twisted:

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Sob lip 28, 2007 19:12

A Sanabelle?

Skład produktu
sproszkowane mięso drobiowe, rozdrobniona pszenica, kukurydza, tłuszcze zwierzęce, mięso suszone i odtłuszczone, suszona wątroba, sproszkowane ryby, pszenica, ekstrakt z mięsa, kaszka pszenna, sproszkowane mięso, suszone jaja, krajanka buraczana, siemię lniane, suszone drożdże, chlorek sodu

Analiza składu
proteiny 29,5%; tłuszcz 15%; włókno 2%; wilgotność 10%; magnez 0,08%; fosfor 0,9%; wapń 1,1%; tauryna 1600mg/kg; popiół 7%; sód 0,4%, potas 0,4%; przetwarzana energia 16,30 MJ/kg
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Sob lip 28, 2007 19:30

Dziękuję zarówno Tince jak i Tig_rze za wypowiedź o witaminie B12. Informację o tym, że dla organizmu kota jest obojętna, wyczytałam tu:

http://www.meerclar.ovh.org/dziennezapotrzebowanie.html

Jest tam tabela o niezbędnych składnikach kociej diety i przy B12 pisze:"obojętna dla kociego organizmu". Później, pod tabelą jest o tym wspomniane jeszcze raz (obok witaminy B12 sa jeszcze C i K jako witaminy, które są syntezowane w kocim organizmie i nie należy ich dostarczać w diecie)

Tig_ra, bardzo, bardzo prosimy o osobny temat. Naprawdę to jest potrzebne. Przecież analizujesz skład na podstawie swojej wiedzy (niemałej zresztą) i nie jest to Twoje subiektywne odczucie na temat karmy, tylko zdobyta wiedza, która przecież opiera się na badaniach, pomiarach, testach itp. a nie na czyimś widzimisię. I naprawdę, bardzo prosimy, zrób ten wątek. I to o czym mówiła Iza- koniecznie z lista TOP 10.
Po prostu Ania jestem :wink:

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Sob lip 28, 2007 20:09

Byłam dziś w Almie i znalazłam karmę o nazwie PERFECT FIT, producent: masterfood. Co o niej sądzicie?

1986Ewelinka

Od: Sob lip 28, 2007 19:38

Post » Sob lip 28, 2007 20:14

1986Ewelinka pisze:Byłam dziś w Almie i znalazłam karmę o nazwie PERFECT FIT, producent: masterfood. Co o niej sądzicie?

:arrow:

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=63 ... erfect+fit
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=50 ... start=1470
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=62 ... erfect+fit
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

Post » Sob lip 28, 2007 20:16

Aleba pisze:A Sanabelle?

Skład produktu
sproszkowane mięso drobiowe, rozdrobniona pszenica, kukurydza, tłuszcze zwierzęce, mięso suszone i odtłuszczone, suszona wątroba, sproszkowane ryby, pszenica, ekstrakt z mięsa, kaszka pszenna, sproszkowane mięso, suszone jaja, krajanka buraczana, siemię lniane, suszone drożdże, chlorek sodu

Analiza składu
proteiny 29,5%; tłuszcz 15%; włókno 2%; wilgotność 10%; magnez 0,08%; fosfor 0,9%; wapń 1,1%; tauryna 1600mg/kg; popiół 7%; sód 0,4%, potas 0,4%; przetwarzana energia 16,30 MJ/kg

Aleba na poczatek prosba : zobacz jak to wyglada w jezyku niemieckim ew. angielskim, bo cos mi sie wierzyc nie chce, zeby ktos nie popelnil bledu (byc moze celowego) przy tlumaczeniu
skoro na piatym miejscu jak wol "stoi" mieso suszone (nie wazne czy ono rozdrobnione czy nie) to tym bardziej przy pierwszym powinna byc zawarta ta informacja
wierzyc mi sie nie chce, ze producent celowo nie podaje informacji, ze owo mieso jest suszone - z drugiej strony sproszkowanego swiezego miesa jak zyje nie widzialam 8O wiec dopuszczam ordynarna podpuche : w oryginale jest uzyte slowo, ktore mozna przetlumaczyc dwojako : zarowno jako rozdrobnione jak i sproszkowane :twisted:

czy to slowo to : granulieren/ granulate ? tlumaczylo by to wszystko ....

tig_ra

Post » Sob lip 28, 2007 20:34

Ayane- dziękuję za informację, ale traz zgłupiałam, bo tu czytam, ze nawet RC jest złe... To co mam kupować mojemu kociaczkowi? 8O

1986Ewelinka

Post » Sob lip 28, 2007 20:38

A ja mogęęęę...? Zamiast Aleby? Bo właśnie mam tu pod ręką opakowanie S. adult.
I jeszcze parę innych, cały segregator, kolekcjonuję złośliwie i wrednie. Bo może się przydać :mrgreen: Jak widać się przydaje.

Angielski:
Fresh poultry meat :twisted: ,wheat flour, maize,animal fat, greaves (dehydrated),fish meal, wheat, hydrolysed meat,wheat middlings, fresh meat meal, powdered egg (dehydrated), beet bulp, linseed, yeast, (dehydrated), sodium chloride.

Niemiecki:
Geflugelfleischmehl, Weizenmehl, Mais, Tierfett, Grieben (getrocknet), Lebermehl, Fischmehl, Weizen, Fleischhydrolisat, Weisengriesskleie, Fleischmehl, Vollei (getrocknet), Rubentrockenschnitzel, Leinsamen, Hefe (getrocknet), Natriumchlorid.
Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Sob lip 28, 2007 20:39

Tig_ra mam pod ręką karmę Winston i bardzo prosze o analizę 8)

Karma pełnoporcjowa dla kotów - Trio mix - sucha karma

Skład:
Zboża, mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego (przynajmniej 4% wołowiny, 2% dziczyzny, 2% królika), roślinne ekstrakty białkowe, uboczne produkty pochodzenia roślinnego, składniki mineralne, oleje oraz tłuszcze, drożdże.
Analiza:
Białko surowe 30%
Tłuszcz surowy 10%
Popiół surowy 9%
Włókno surowe 3%
Dodatki:
Witamina A 20000 IE/kg
Witamina D3 2000 IE/kg
Witamina E 100 mg/kg

Trio mix marki Winston został opracowany w oparciu o najbardziej aktualną wiedzę naukową i przeznaczony jest specjalnie dla zaspokojenia potrzeb żywieniowych kotów. Nie zawiera sztucznych barwników i środków konserwujących. :strach:

Juicy chunks - mokra karma w puszce

Zawartość:
mięso i uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym conajmniej 4% mięsa z królika i 4% z drobiu) (albo podają tylko 4% mięsa, w zależności od smaku karmy), zboże, wyciągi z białka roślinnego, substancje mineralne, cukier.
Składniki podstawowe:
Białko surowe 7,5%
Tłuszcz surowy 4%
Popiół 2,5%
Włókna surowe 0,5%
Wilgotność 81%
Substancje dodatkowe:
Witamina A 2000 jedn./kg
Witamina D3 200 jedn./kg
Witamina E 20 mg/kg

Lepsze toto niż W i KK?
Bo suche jedzie proszkiem do prania :roll:
Ostatnio edytowano Sob lip 28, 2007 20:50 przez Karolka, łącznie edytowano 4 razy
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Sob lip 28, 2007 20:40

1986Ewelinka pisze:Ayane- dziękuję za informację, ale traz zgłupiałam, bo tu czytam, ze nawet RC jest złe... To co mam kupować mojemu kociaczkowi? 8O

skoro przeczytalas, ze RC jest zle, musialas przeczytac takze jakie karmy sa dobre :)
mozesz bezpiecznie dawac orijen i acane oraz felidae
to sa karmy pierwszego sortu ;)

tig_ra

Post » Sob lip 28, 2007 20:41

1986Ewelinka pisze:Ayane- dziękuję za informację, ale traz zgłupiałam, bo tu czytam, ze nawet RC jest złe... To co mam kupować mojemu kociaczkowi? 8O

W zależności od posiadanych funduszy polecane karmy to: Acana, Orijen, Hill's i Felidae.
Obrazek

Ayane

Post » Sob lip 28, 2007 20:42

Tu naprawde można sie wszystkiego dowiedzieć :D . Muszę poszperać za tymi karmami w zoologicznych w Krakowie... Dziękuję za cenne informacje- brzuszek kociaka będzie zadoolony,hehe :lol:

1986Ewelinka

Post » Sob lip 28, 2007 20:44

Aha, a co z tym nowym mleczkiem whiskas? Lepiej zrezygnowac z niego?

1986Ewelinka

Post » Sob lip 28, 2007 20:44

w Krakowie masz Krakvet na Strycharskiej, mają taniej niż w stacjonarnych zoologach, będziesz mogła sobie sama odebrać.
www.krakvet.pl
Obrazek

Ayane

Post » Sob lip 28, 2007 20:46

1986Ewelinka pisze:Aha, a co z tym nowym mleczkiem whiskas? Lepiej zrezygnowac z niego?

U góry masz szukaj - wiele tematów już było poruszanych:
:arrow: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=51 ... ko+whiskas
Obrazek

Ayane

[poprzednia][następna]