majus

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 11, 2007 11:07

To Twoje kotki też są, jak Majuś długowłose. Jakie piękności :love: , należą wszystkie trzy do jednego klubu :wink:.
Marcelibu

Post » Pt maja 11, 2007 11:13

No nie, moje nie są aż tak puchate jak Majus (ale kity mają piękne)
Patka wybacz, nie mogłam się nie pochwalić :lol:
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Pt maja 11, 2007 12:37

o boze amica myslalam ze na tych zdjeciach to moj majek jest, strasznie podobne naprawde. sa przepiekne i takiego lobuza maja w spojrzeniu:)

a co do majunia to jest to po 1,5 miesiaca placzu dzien przecudowny!!!!!!! a wiec mamusia pojechala dzisaj z majuniem na badania.
zaczne od nie najlepszych informacji:
w moczu liczne szczawiany wapnia i bakterie:(
w krwi krwinki czerwone troche obnizone:(
amoniak 268 wiec zdecydowanie za wysoki, no ale tydzien temu bylo 400!!!
a teraz te dobre wiesci:
a wiec parametry watrobowe sa w normie!!!!:) kreatynina, mocznik, krwinki biale to wszystko jest w normie. jutro lekarz mi wydrukuje wyniki to bede znac dokladne parametry ale wiem ze asp i alt ok 50 sa. lekarz powiedzial ze jest naprawde bardzo zdziwiony ze to tak duzo sie poprawilo. teraz prosze was o rady co do tych szczawianow. wet powiedzial ze trzeba bedzie podawac i urinary i watrobowa karme. co o tym myslicie? jak te szczawiany wytepic?
buziakiiiii
Obrazek

patka-p3

Od: Wto kwi 24, 2007 11:54

Post » Pt maja 11, 2007 12:42

dodam jeszcze ze moj majus wyglada na bardzo zadowolonego, wyleguje sie na oknie na slonku:)
i jeszcze anegdota odnosnie mojego kota. a wiec on jako maly kociak spal ze mna w lozku jednak pozniej cos mu sie odmienilo i od 4lat nie weszedl sam na rozlozone lozko(a nawet zlozone omijal) a jak go na sile wzielam to sie strasznie wyrywal. mial swoje ulubione miejsca i tylko na nich przebywal. od wyjscia z kliniki moj majus spi co noc w moim lozeczku. czule sie przytula ze az mi lzy w oczach staja i serduszko mi miekknie. jestem bardzo zdziwiona tym faktem ale ciesze sie ze teraz jest taki milusinski:)
Obrazek

patka-p3

Post » Pt maja 11, 2007 12:48

Niestety jeśli wytrąciły sie szczawiany to pozbyć sie ich znacznie trudniej niż fosforanów. Szczawiany wytrącaja się w środowisku kwaśnym (może mocz był za mocno zakwaszany) lub również (u mojego kota tak było) przez zaleganie moczu w pęcherzu - i w przypadku twojego kota to chyba może być powód, bo mało siusiał. Szczawiany są nierozpuszczalne i trzeba je niestety wypłukać. Warto aby kot dużo pił i dużo sikał. Są karmy (hills x/d) na szczawiany właśnie ale z nimi trzeba ostrożnie, bo mozna przesadzić ze zobojęnnianiem moczu a w moczu zasadowym wytrącą się fosforany. Jakie było pH moczu?

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pt maja 11, 2007 12:55

wlasnie nie znam az tak dokladnie wynikow bo rozmowa z lekarzem byla telefoniczna. jutro bede je miec na papierze to bede wiedziala wiecej. jestem zdziwiona tymi szczawianami bo do tej pory byl problem ze struvitami. kot byl na karmie royal canin urinary i eucanubie tez urinary. teraz ostatnio pasta uro pet ktora wlasnie podobno zakwasza mocz. jutro bede musiala z lekarzem pogadac i podjac jakas decyzje co do leczenia.
Obrazek

patka-p3

Post » Pt maja 11, 2007 13:04

Patka, jak piszesz o tym, że Majus się teraz tak przytula, to jakbym swojego widziała.
Mój był w wieku 8lat cewnikowany, bo się zatkał. Zostawiłam go na jedną noc wtedy w klinice, ale nie dał nic przy sobie zrobić, gdy się wybudził z narkozy. Wypalił sobie przez leżenie na przemoczonej moczem ligninie na boku ranę dł. ok. 20cm i szer. 4-5cm. Przez 3 miesiące trwało leczenie tej rany. Pozwalał mi w domu na opatrywanie jej.
Po tym wszystkim też był taki przytulasty, jak Majus.
Jeśli Majus się przytula, jak mówisz - to DOBRZE JEST. Bardzo źle czujący się kot chyba raczej nie ma ochoty na mruczanki, chociaż słyszałam też inne opinie.... :ok:

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

Post » Pt maja 11, 2007 13:12

jeszcze sprawdzilam wyniki z 13kwietnia. w moczu krysztaly trojfosforanu -amonowo- magnezowego. od tego czasu zrobilyby sie szczawiany? a moze lekarz sie pomylil w rozmowie telefonicznej. jutro sie okaze
Ostatnio edytowano Pt maja 11, 2007 13:25 przez patka-p3, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

patka-p3

Post » Pt maja 11, 2007 13:24

patka-p3 pisze:jeszcze sprawdzilam wyniki z 13kwietnia. w moczu krysztaly trojfosforanu -amonowo- magnezowego. od tego czasu zrobilyby sie szczawiany? a moze lekarz sie pomylil w rozmowie telefonicznej. jutro sie okarze

Myślę, że to nie musi być pomyłka. Wystarczy zaleganie moczu w pęcherzu i wytrąci sie wszystko co możliwe. Mój Zenek podczas leczenia sterydami i lekami psychotropowymi siusiał tylko raz dziennie wielkie sio. Miał najpierw chyba kryształy kwasu moczowego, potem szczawiany (w moczu lekko zasadowym co normalnie się wyklucza). Jadł hillsa x/d mocz się zrobił bardziej zasadowy i się zrobiły fosforany. Potem jadł hillsa s/d i c/d i wreszcie wszystko wróciło do normy.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pt maja 11, 2007 14:21

A tak wogole dr Sebastian Dziak z kliniki w Dabrowie Gorniczej jest naprawde bardzo dobrym i milym lekarzem. po minach wiekszosci lekarzy w tej klinice (kiedy widzieli wyniki watrobowe i amoniaku) widzialam ze daja majusiowi niewielkie szanse. nikt tego nie powiedzial mi w twarz ale to sie odczuwa. natomiast dr Sebastian robil wszystko zeby mojemu grubaskowi pomoc. na dodatek potrafil bardzo obszernie wyjasnic mi wiele kwesti i nigdy nie uslyszalam od niego jednego strasznie wkurzajacego zdania .. nie wiem, bardzo trudno jest mi powiedziec... to zdanie slyszalam od kilku lekarzy. wiem ze jeszcze wszystko sie moze zdarzyc i wiem ze jeszcze dlugie leczenie przede mna(a raczej przed majusiem:) ) ale ciesze sie strasznie tymi wynikami watrobowymi ze tak ladnie spadly. pozdrawiam wszystkie kociaki i ich wlascicieli:)
Obrazek

patka-p3

Post » Pt maja 11, 2007 14:26

My też Was gorąco pozdrawiamy :D
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Pt maja 11, 2007 18:23

Patka, ten wątek dzisiaj nieprawdopodobnie mnie ucieszył :D . Majuś tak tuli się do Ciebie bo doświadczył w klinice co to znaczy Ciebie stracić.
Na temat szczawianów nie wypowiadam się, są tu inni, doświadczeńsi w temacie.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Pt maja 11, 2007 18:50

:dance: :dance2:
Marcelibu

Post » Pt maja 11, 2007 20:30

Szczawianami nie martw sie na razie na zapas, zobaczymy jakie bedzie pH moczu jeszcze. Generalnie po roznych historiach, zawirowaniach, lekach- lubia sie wytracac i nic to nie znaczy, same sie wyplukuja.
Majus jest problemowym pod tym wzgledem kotem jako ze u niego krysztaly stanowily powazny i pierwotny jak zrozumialam problem. Daj znac jak bedziesz miala wyniki dokladne. Mysle ze duzo plynow i moze cos podnoszacego pH jesli trzeba bedzie (ale nie bylabym wcale za karma :roll: )
Dobrze ze wyniki generalnie lepsze. Watroba nadal jednak niepokoi i trzeba koniecznie sprawdzic jak sie ma.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Sob maja 12, 2007 11:00

wyniki moczu:
ph 5,0
c. calkowity 1025
bialko slad
cukier nb
urobilinogen w normie
bilirubina nb
ciala ketonowe nb
krew nb
OSAD
nablonki pl. nieliczne
krwinki biale 23-30
krwinki czerwone 1-3
bakterie liczne
skladniki mineralne- liczne szczawiany wapnia
Ostatnio edytowano Sob maja 12, 2007 11:27 przez patka-p3, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

patka-p3

[poprzednia][następna]