Rozbójnik Nutek

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 19, 2021 17:26 Re: Rozbójnik Nutek

Witaj, mój Bootsie 2 lata temu podczas drapania rozciął sobie skórę pazurkiem na karku , najpierw zaczęło się od małego strupka i za każdym razem kiedy sobie podrażnił to rana się powiększała i też mu sierść zaczęła wychodzić. Przemywalam mu srebrem koloidalnym ale to pomagało na chwilę bo on cały czas tam podrapywal i podrażnił po 3 dniach jak się pogarszało wzięłam go do weta. Przepisał mu płyn że sterydem i antybiotykiem do smarowania i po tygodniu ładnie się wygoilo choć sierści wyszło jeszcze więcej ale potem mu odrosła. Myślę że bez weta nikt ci nie doradzi bo to trzeba obejrzec. Życzę zdrówka dla Nutka.

Marciniunio

Od: Pon paź 29, 2018 17:01

Post » Wto sty 19, 2021 17:39 Re: Rozbójnik Nutek

Nie mogę odszukać, ale czy Nutek miał robiony test FIV/FeLV? Warto przy okazji zrobić, tym bardziej, że rana się nie goi.
Wet oceni, czy wygląda mu to na zakażenie bakteryjne (warto zrobić posiew z rany przed wprowadzeniem antybiotyku), czy na alergiczne, a może jeszcze na inne.
Spisz wszystko, czym traktowałeś tę ranę i jak często, żeby wet wiedział, na czym stoi.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Wto sty 19, 2021 18:19 Re: Rozbójnik Nutek

Dzięki za odpowiedzi. Nutek miał testy na Bialaczke i HIV wszystko negatywne

nutek91

Od: Pt sie 28, 2020 18:28

Post » Śro sty 20, 2021 17:23 Re: Rozbójnik Nutek

Byłem z Nutkiem u Weterynarza i ma stwierdzoną alergie na kurz i zapalenie spojówek od alergii jest prawdopodobnie ta rana.
Dostałem maść Hydrokontyzon i krople do oczów.

nutek91

Post » Śro sty 20, 2021 23:24 Re: Rozbójnik Nutek

A na jakiej podstawie weterynarz stwierdził, że alergia jest konkretnie na kurz 8O ? Pytam jako alergik....

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Czw sty 21, 2021 10:03 Re: Rozbójnik Nutek

Sierra pisze:A na jakiej podstawie weterynarz stwierdził, że alergia jest konkretnie na kurz 8O ? Pytam jako alergik....

Na podstawie zmiany alergicznej na skórze której zdjęcie zamieściłem(Nie wyrarażne ale jest) na podstawie tego ,że koty z białym futerkiem najczęściej jeśli takie coś im się zdarza to takie zmiany mają przez alergie. Na podstawie zapalenia spojówek oraz tego ,że Nutek zaczął wskakiwać na półki gdzie jest kurz. Druga możliwość to alergia pokarmowa. W każdym razie Nutek ma maść i dwa rodzaje kropli oraz antybiotyk. Ja tez mam alergie ale tego w ogole nie odczowam wiec nie wiem jak to ze mna

Drugi watek. Ta diagnoza spowodowala ze coraz bardziej wierze w to ze Koty to zwierzęta wyłącznie domowe. No bo gdyby kotek bezpanski na dworzu zlapal np. alergie to kto by mu pomogl ?

nutek91

Post » Czw sty 21, 2021 11:04 Re: Rozbójnik Nutek

Nie da się stwierdzić alergii na oko. To nierealne. U ludzi jak i zwierząt. Aby stwierdzić co uczula, bo uczulać może wszystko (nawet Twój proszek do prania, środki czystości) trzeba zrobić testy, a w przypadku zwierząt zaczyna się od diety eliminacyjnej. Najczęściej uczula kurczak, ale mogą to być też zboża, jakiś składnik w karmie na który kot zaczął reagować.
Faszerowanie kota sterydami bez szukania alergenów nie skończy się dobrze. O ile to w ogóle alergia.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Czw sty 21, 2021 15:03 Re: Rozbójnik Nutek

Chikita pisze:Nie da się stwierdzić alergii na oko. To nierealne. U ludzi jak i zwierząt.

No właśnie dlatego pytałam... bo to nierealne - jeżeli weterynarz na oko umie określić, na co jest alergia to ja go bardzo chętnie odwiedzę, może oświeci mi dlaczego nie mogę z jednej konkretnej stacji metra korzystać (dziki katar i napady duszności). Ba, na podstawie nagłego ataku kataru umiem bezbłędnie powiedzieć, czy ktoś był na tej stacji w ciągu ostatnich 10-15 minut.
Na innych stacjach nie mam tego problemu 8O .

Sierra

Post » Czw sty 21, 2021 17:01 Re: Rozbójnik Nutek

Chikita pisze:Nie da się stwierdzić alergii na oko. To nierealne. U ludzi jak i zwierząt. Aby stwierdzić co uczula, bo uczulać może wszystko (nawet Twój proszek do prania, środki czystości) trzeba zrobić testy, a w przypadku zwierząt zaczyna się od diety eliminacyjnej. Najczęściej uczula kurczak, ale mogą to być też zboża, jakiś składnik w karmie na który kot zaczął reagować.
Faszerowanie kota sterydami bez szukania alergenów nie skończy się dobrze. O ile to w ogóle alergia.

Przepraszam ale to moj wina w tym przypadku ponieważ weterynarz powiedział "Że najprawdopodobniej to alergia" a nie z całą pewnością.
A co do sprawdzania alergii to u Kotów rzeczywiście stwierdza się to na podstawie eliminacji , prób i błędów ale u psów już na podstawie medycznych testów na alergie ale u kotów te same testy dają dziwaczne rezultaty dlatego psy w tym przypadku mają "lepiej"

nutek91

Post » Czw sty 21, 2021 18:37 Re: Rozbójnik Nutek

U psów i kotów to działa tak samo :wink:
Dobrze zrobione badania dadzą wynik. Ludzkie testy są takie same- nie ma 100 % pewności, bo są badane pod katem różnych alergenów gdzie na jeden możesz nie reagować, ale na drugi już tak lub reagujesz kiedy połączysz oba. Ale równie dobrze jest jeszcze inny alergen który nie został zbadany (czyli np środki czystości), a który powoduje dolegliwości.
Jeśli vet najprawdopodobniej stwierdził alergie na kurz to nie zostaje Tobie nic innego jak wysprzątać każdy kąt mieszkania i utrzymywać ten stan przez min miesiąc aby zyskać potwierdzenie.

Jednak i tak nie powinien stawiać na alergie swoim „najprawdopodobniej” bez zrobienia badań.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Czw sty 21, 2021 19:16 Re: Rozbójnik Nutek

Jeździłem do dobrych wetów Bilskich jednak oni sie tak wycfanili ,że zatrudniają młode weterynarki po szkole( A żeby trafić na "Bilskich" to trzeba mieć szczęście i to właśnie ona mi powiedziała ,ze testy na allegrie działają tylko u psów.
Mam nadzieje ,że poznała się na Nutku bo jak nie to ja z kotem pojdziemy na starge

nutek91

Post » Czw sty 21, 2021 19:17 Re: Rozbójnik Nutek

A kurze juz wysporzątane a jutro kupuje mop parowy tak aby usunac kurzu ile sie da

nutek91

Post » Czw sty 21, 2021 19:35 Re: Rozbójnik Nutek

nutek91 pisze:Jeździłem do dobrych wetów Bilskich jednak oni sie tak wycfanili ,że zatrudniają młode weterynarki po szkole( A żeby trafić na "Bilskich" to trzeba mieć szczęście i to właśnie ona mi powiedziała ,ze testy na allegrie działają tylko u psów.
Mam nadzieje ,że poznała się na Nutku bo jak nie to ja z kotem pojdziemy na starge

Też miałam takich "wycwanionych wetów"... ale dalej do nich jeździłam. Pilnowałam tylko, żeby umawiać się DOKŁADNIE do właściciela lub (jeżeli był niedostępny) właścicielki kliniki.

Aż któregoś pięknego dnia nie przygarnęłam psa z przepukliną poporodową (niedużą i dość świeżą). Właścicielka kliniki stwierdziła, że to nowotwór, musi pobrać wycinki już-teraz-natychmiast, koszt 500 zł, plus zbadanie (kolejne 500 zł), plus sterylizacja (kolejne 500 zł)... działo się to 15 lat temu, kiedy ceny były duuuużo niższe!
Grzecznie podziękowałam i poszłam do innego weterynarza - sterylizację zrobił mi za koszt samych materiałów ("Pani psa przygarnęła, to wypada jakoś pomóc"), przepuklinę zoperował przy okazji ("nie ma sensu psa 2 razy usypiać do zabiegu") :mrgreen: . Do poprzednich weterynarzy nigdy więcej nie wróciłam, a po tak bezczelnej próbie naciągnięcia mnie na kasę straciłam do nich cały szacunek :evil: . Wcześniej byłam ich klientem zaledwie 10 lat :roll: .

Sierra

Post » Czw sty 21, 2021 19:43 Re: Rozbójnik Nutek

Ja za stererylizacje 320 zł 180 za stererylizacje i kolejne za badania na hiv białacze. No tak ten wet jest drogi ale cieszy sie slawa najlepszej kliniki w CK

nutek91

Post » Czw sty 21, 2021 21:02 Re: Rozbójnik Nutek

nutek91 pisze: u kotów te same testy dają dziwaczne rezultaty dlatego psy w tym przypadku mają "lepiej"

Jak wspomniała Chikita - u psów i kotów testy działają tak samo.
Trzeba pamiętać, że dany alergen utrzymuje się w organizmie ok. 4 tyg. I po takim czasie objawy znikają. Oraz że jeśli organizm nie zetknął się z danym alergenem, to nie wytworzył przeciwciał, a więc w teście może wyjść wynik ujemny na coś, na co zwierzak jest uczulony.
nutek91 pisze:A kurze juz wysporzątane a jutro kupuje mop parowy tak aby usunac kurzu ile sie da

Zwróć uwagę, czy kupujesz mop parowy, czy parownicę. Parownica wytwarza parę, ale jej nie odkurza. Wydaje mi się, tylko tego już mi się nie chce sprawdzać, że parownica wytwarza więcej pary (tylko trzeba brać poprawkę na nagrzanie się urządzenia, bo inaczej sika wodą a nie parą - tak samo jak żelazko) i o wyższej temperaturze.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

[poprzednia][następna]