Obiś i ogrodowi goście. Pożegnanie wątku.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob maja 28, 2016 17:37 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

Albo clavaseptin, też się rozpuszcza i koty go tolerują (tak wiem, nie wszystkie niestety) *

Jeszcze spróbuj w masełku. A jeśli się nie da, no to niestety trudno. Podawanie siłowe nie ma sensu niestety. Nie przy kocie dochodzącym :(

* Jestem bardzo mądra, zdolna i przemyślna, i się poddałam właśnie wczoraj :( I kto mi to zrobił? Zawieszka, moja rodzona. Owszem tak, mogę ją zmusić do połknięcia i zmusiłam, ale to i tak nie ma sensu. Odpowiedzią na wmuszenie antybiotyku była niewyobrażalna histeria, nerwowe porzygiwanie i strajk głodowy wieczorem i rano. Więc jaki jest sens wmuszania leku? Żaden. W jedzeniu? Mowy nie ma. Muszę odczekać kilka dni i ustalić z wetem co dalej.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Sob maja 28, 2016 17:40 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

Pytałam o unidox od razu, podobno za mocny i nie ma takiej potrzeby. Zapytam o hiconcil w poniedziałek.
Bo nawet jeżeli raz się uda, to jeszcze nic nie znaczy, to ma być 10 dni :roll:
Ryba może i dobry pomysł, ale w rybie się rozpaprze chyba. No jest problem, bo Obcio bywa okazjonalnie i nie zawsze też ja jestem, żeby przypilnować co je i z czym.
Casica, w masełku, ale że co? :roll: Ja wiem, z lodówki, tak, masełko, a w środku niespodzianka :strach: Wypluje na bank :evil:
Ostatnio edytowano Sob maja 28, 2016 17:49 przez czitka, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Sob maja 28, 2016 17:41 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

przerabiałem ostatnio patent z kotem absolutnie nieobsługowym jeśli chodzi o podawanie tabletek, ale się udało:
tabletkę zawiń dokładnie w cieniutki płatek masła (ostrym nożem utnij schłodzone masło), ale masło jest bardzo cieniutkie i szybko się rozpuszcza w palcach, wiec po zawinięciu tabletki włóż na kilka minut do zamrażarki, wyjmij i od razu podaj, umieszczając głęboko na języku przy samym gardle, zamknij pysio i chwilę potrzymaj, kotek powinien sam przełknąć, a że śliskie bo zaraz się rozpuszcza, to może uda się niezauważalnie. tylko trzeba to robić szybko.
najtrudniejsze są początki ale po kilku dniach kot powinien już się przyzwyczaić, że to nie jest zamach na jego życie ;)
jak połknie - trzeba w nagrodę pogłaskać....
Ostatnio edytowano Sob maja 28, 2016 17:42 przez color1, łącznie edytowano 1 raz
kot też człowiek...
04.06.2018 Myszunia [*]
13.08.2013 Lesio [*]

color1

Od: Czw cze 27, 2013 11:52

Post » Sob maja 28, 2016 17:42 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

temu kotu raczej się do pyska nie włoży... :roll:

izydorka

Od: Śro lut 04, 2009 21:09

Post » Sob maja 28, 2016 17:44 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

To samo chciałam powiedzieć - nieobsługiwalnemu kotu, nie włoży sie do pysia nic.

Ale przypomniał mi sie patent "maślana łapka". Utrzeć antybiotyk na proszek, tylko wcześniej polizać i sprawdzić czy nie jest gorzki, wtedy szkoda zachodu. Utrzeć, zmieszać z masłem, posmarować łapkę, kot to zliże. Przez kilka dni może się udać, później kot załapie o co chodzi i nie będzie wylizywał, a strząsał.

casica

Post » Sob maja 28, 2016 17:45 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

Nic się nie włoży do pysia, niewykonalne.
Jeszcze mogę czekać ze strzykawką i rozpuszczonym antybiotykiem kiedy ziewnie :wink:
Zbieram pomysły, zbieram, zbieram.
Obrazek

czitka

Post » Sob maja 28, 2016 17:47 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

hm...może być i problem posmarowania łapki... :roll: moje żrą podgotowaną rybę, zimną...może wtedy nie rozpaprze się tak tabletka...

izydorka

Od: Śro lut 04, 2009 21:09

Post » Sob maja 28, 2016 17:49 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

Przecież daje się głaskać. Z nałożeniem mikstury (o objętości 1/2 łyżeczki od herbaty) na przednią łapkę nie powinno być problemu.

casica

Post » Sob maja 28, 2016 17:50 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

Sposób, który się sprawdził: tabletkę upchać w kawałku kociego kabanosika. Mogą być te z rossmana, lub bardziej miękkie, szersze z zoologów. Zdaje egzamin pod warunkiem, że tabletka jest mała i niezbyt gorzka

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Sob maja 28, 2016 17:50 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

Enroxol i unidox to zupełnie inne substancje czynne. Enrofloksacyne pezerabialam na swojej obsługiwalnej kotce, której tego za nic dać do pyska nie mogłam. Plula na wszystkie strony.

A inny antybiotyk w iniekcji? Myślę o dwutygodniowej convenii.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Sob maja 28, 2016 17:52 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

Może i tak, ale on się zaraz obrazi i popędzi w trawy, samo się wytrze. To może się udać raz albo co trzeci dzień, ale to nie o to chodzi :(
Może rzeczywiście jakiś w zawiesinie bezsmakowej przejdzie, Obiś da się pokroić za śmietankę, aczkolwiek przy rzadkich kupach, to ta śmietanka nie za bardzo :roll:
Obrazek

czitka

Post » Sob maja 28, 2016 17:56 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

Marzenia11 pisze:Enroxol i unidox to zupełnie inne substancje czynne. Enrofloksacyne pezerabialam na swojej obsługiwalnej kotce, której tego za nic dać do pyska nie mogłam. Plula na wszystkie strony.

Nie wiem, ja już głupieję. Osobiście boję się dwutygodniowych antybiotyków w iniekcji, to jest nieodwracalna dawka, a jak coś nie tak? Obiś to kot tajemnica, może czyjś, może uczulony na coś, to chyba ryzyko.
A może on ma po protu robale i stąd ten stan zapalny? Może nie panikować?
Zajrzę na forum wieczorkiem późniejszym, dzięki wszystkim, może coś uradzimy.
Kabanosik? 8) Ja nie wiem, czy on lubi kabanosik, moje nie zainteresowane kompletnie. Spróbuję kabanosik bez tabletki na początek.
Ostatnio edytowano Sob maja 28, 2016 17:59 przez czitka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

czitka

Post » Sob maja 28, 2016 17:58 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

U wielu kotów sprawdził mi się patent z żelatynową osłonką, w której podaje się leki.
O taką: http://www.magicznyogrod.pl/pozostale/k ... iar-0.html
Biorę krótszą część tej osłonki (dłuższą skracam), wkładam antybiotyk, a górę zatykam mieloną wołowiną. Potem całą osłonkę oklejam mielonym mięsem. Powinna ta kulka być jak najmniejsza.
Koty, które lecą na surowe mięso, dają się nabrać i zjadają całość.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Sob maja 28, 2016 17:59 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

Marzenia11 pisze:Enroxol i unidox to zupełnie inne substancje czynne. Enrofloksacyne pezerabialam na swojej obsługiwalnej kotce, której tego za nic dać do pyska nie mogłam. Plula na wszystkie strony.

Leon się po tym ślinił i wpadł w panikę. Wiem, dziwna ta panika, ale tak było.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Sob maja 28, 2016 18:00 Re: Obiś. Nie zjem żadnej tabletki. Co robić?

Tez myslalam o convenii. Wiem, ze jest "nieodwracalna" jesli jest negatywna
reakcja organizmu.
A normalnie zastrzyki? Da sie zrobic?
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

[poprzednia][następna]