Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 01, 2013 16:55 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Ale jakieś prawo jednak jest!
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Śro maja 01, 2013 17:08 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Niby jest, ale kto go przestrzega...
Sama czasem mijam się na spacerze z chłopakiem z TTB na smyczce. Pies bez kagańca, ale na krótkiej smyczy, góra 1,5 m , ściąga go dodatkowo do siebie i odchodzi na drugi kraniec chodnika, ja z moim też i spokojnie się mijamy. Kontroluje psa i otoczenie, jedyne zagrożenie jakie mi przychodzi do głowy, to luzem biegające szczekliwe kundelki... Gdyby nie to, nie wiem, czemu miałby kagańcować psa. Niestety wczoraj, dziś płoszyłam takie szczekacze od mojego :roll: Sadzi się toto do dużo większego i korzysta z tego, ze mój na smyczce.. dziś obok był właściciel i co, nawet nie zareagował :roll: Dobrze, ze moje nie jest agresywne, choć czasem troszkę tego żałuje, mógłby takiego dziabnąć i mielibyśmy spokój na spacerach :roll: Ale to w nerwach piszę.. żeby była jasność :roll:
pwpw

Post » Śro maja 01, 2013 17:25 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Nie mam psa, ale słyszałam, że często policja nakłada u nas karę za to, że kilkunastoletni mały, bezzębny piesek idzie bez kagańca, ale nie czepia się, kiedy jakiś osiłek z ogoloną głową prowadzi dużego, groźnie wyglądającego psa.Boją się :mrgreen:
Czy ktoś wie, czy sprawa posuwa się naprzód? Zgłoszenie do prokuratury było, ale coś się dzieje?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro maja 01, 2013 17:52 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

U nas też tak jest . Spiszą kobietę , bo york biega bez smyczy a nie dojda do karka , którego wielki pies , na smyczy , bez kagańca , załatwia się na środku ulicy , na ich oczach . Patrzą w druga stronę .

barbarados

Od: Sob lip 21, 2012 18:01

Post » Śro maja 01, 2013 18:05 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

barbarados pisze:U nas też tak jest . Spiszą kobietę , bo york biega bez smyczy a nie dojda do karka , którego wielki pies , na smyczy , bez kagańca , załatwia się na środku ulicy , na ich oczach . Patrzą w druga stronę .

O, to to, właśnie :mrgreen: Odważni są, prawda?

ewar

Post » Śro maja 01, 2013 18:07 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Mnie tez ale na szczęście tylko spisano moje dane i miałam ustne upomnienie jak wychodziłam do parku z Myszunia [*] 18 letnia sunia ważąca 7 kilo która była głucha i ślepa a na smyczy nie umiała sie załatwić ( mieszkała wiele lat w schronisku ) .
ObrazekObrazek

Justa&Zwierzaki

Od: Czw wrz 11, 2008 19:03

Post » Śro maja 01, 2013 18:10 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Tak . Aż za bardzo . :roll: Potem się dziwią , że nie maja posłuchu i szacunku . A jak maja mieć , skoro każdy wie jak pracują . Chociaż , przy naszym prawie to ja aż tak bardzo nie dziwię :roll:

barbarados

Post » Śro maja 01, 2013 18:14 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Prawo nie jest takie złe, tylko się go nie przestrzega, chociażby to, co wszyscy wiemy, a mianowicie opieka gminy nad bezdomnymi zwierzętami jest USTAWOWYM obowiązkiem.Coś wiem na ten temat :evil: I chyba nie tylko ja.

ewar

Post » Śro maja 01, 2013 18:19 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

To fakt .

barbarados

Post » Śro maja 01, 2013 19:13 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

ewar pisze:
barbarados pisze:U nas też tak jest . Spiszą kobietę , bo york biega bez smyczy a nie dojda do karka , którego wielki pies , na smyczy , bez kagańca , załatwia się na środku ulicy , na ich oczach . Patrzą w druga stronę .

O, to to, właśnie :mrgreen: Odważni są, prawda?

Bo nie widzieli tego : http://www.youtube.com/watch?v=wKB9sEtDJOs :twisted:
pwpw

Post » Śro maja 01, 2013 19:16 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Uwielbiam Monty Pythona . Pewnie nie widzieli . Jak ich zobaczę dam linka . Najwyżej upomnienie zarobię :wink:

barbarados

Post » Śro maja 01, 2013 19:20 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Monty Python mimo, że już staroć, czasem daje zadziwiająco aktualny komentarz do naszej współczesności :twisted:
pwpw

Post » Śro maja 01, 2013 19:39 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Jest ponad czasowy :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

barbarados

Post » Śro maja 01, 2013 20:25 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Jeżeli chodzi o prawo dotyczące wyprowadzania psów, to już tu został wymieniony Kodeks Wykroczeń, a poza tym każde miasto ma swoje uchwały i regulaminy, które też są do obowiązkowego przestrzegania, tworzą prawo. W mieści Słupca, w którym to zaszło zdarzenie, jest następująca uchwała:
"ROZDZIAŁ VII
Obowiązki osób utrzymujących zwierzęta domowe, mających na celu ochronę przed zagrożeniem lub uciążliwością dla ludzi oraz przed zanieczyszczeniem terenów przeznaczonych do wspólnego użytku
§ 15. 1) Osoby utrzymujące zwierzęta domowe są zobowiązane do zachowania bezpieczeństwa i środków ostrożności, zapewniających ochronę przed zagrożeniem lub uciążliwością dla ludzi oraz przed zanieczyszczeniem terenów przeznaczonych do użytku publicznego, ponoszą też pełną odpowiedzialność za zachowanie tych zwierząt.
§ 16. Do obowiązków właścicieli utrzymujących zwierzęta domowe należy:
1) w odniesieniu do psów:
- zarejestrowanie w urzędzie gminy w terminie 14 dni od wejścia w jego posiadanie i opłacanie podatku, którego wysokość ustala corocznie rada gminy,
- prowadzenie psa na uwięzi, a psa rasy uznawanej za agresywną w nałożonym kagańcu,
- uzyskanie zezwolenia wójta na utrzymywanie psa rasy uznawanej za agresywną zgodnie z treścią rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 28 kwietnia 2003 roku w sprawie wykazu ras psów uznawanych za agresywne (Dz. U. Nr 77, poz. 687).
2) w odniesieniu do wszystkich zwierząt domowych:
- stały i skuteczny dozór,
- niedopuszczanie do zakłócania ciszy i spokoju przez zwierzęta domowe;"

Tak częściowo oczywiście wybrałam fragmenty, Uchwała w całości:
http://www.gmina.slupca.pl/pl/index.php ... &Itemid=29

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Czw maja 02, 2013 5:48 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

No proszę, prawo, uchwała, wszystko się zgadza, tylko co z tego? :evil: Chyba tylko Urząd Skarbowy twardo wymaga stosowania się do ich przepisów, żaden "numer" nie przejdzie.W drugą stronę już różnie bywa.

ewar

[poprzednia][następna]