Neigh pisze:Najmocniejszy argument - to przede wszystkim jakoś życia zapachowego:-). Ja naprawdę sie zastanawiam JAK?!! można mieszkać pod jednym dachem z niekastrowanym kocurem, majac sprawne powonienie:-)
Odnośnie badań - zacząć nalezy od badania krwi. I koniecznie paszczęki!!! Nie znam persa w wieku 4 lat, który renowacji pyska nie wymaga. Często szupłość kota jest spowodowana kamieniem, stanem zapalnym itp w pysku.
Przed kastaracją kot powinien być odrobaczony i zaszczepiony. Osłabiony organizm łatwiej łapie co mu się nawinie. A i w lecznicy można spotkac chorego kota.
Czyli klasyka gatunku - badanie krwi, odrobaczenie, szczepienia.
Jeśli kot ma być wychodzący MUSI być zaszczepiony przeciwko wściekliźnie......no i powinien przeciwko białaczce. Bo tym się można zarazić.
Ale żeby przeciw białaczce szczepić najpierw nalezy zrobić testy.
Wizyta u DOBREGO weta to podstawa.
Wiesz co jest w Polsce najtragiczniejsze? Wszystkie te 5 - 10 letnie koty, które umierają ze "starości". Stary to jest kot powyzej 14 - 15 lat.
Najczęstszą przyczyną smierci jest niewiedza - właściel nie wie ze ma chorego kota. Kiedy umiera - to łatwiej powiedzieć o 5 latku staaaaaaary był. To jest tak, jakby uznać, ze 35 letnia kobieta umarła ze starości,. Nie umiera, bo nie był zdiagnozowany i leczony . Tak zwyczajnie i po prostu. Koty chorują bezłgłosnie. Latami.
Złośliwe sikanie to najczesciej kłopoty z nerkami, pęcherzem itp, itd.
Neigh może mi nie uwierzysz ale dla mnie Ozyrys nie śmierdzi, może ale tego że jestem z nim ciągle. Cytryna była u nie niedawno to może coś wyczuła?
Byłam już u kilku weterynarzy (3 różnych) i prosiłam żeby mi go zbadali. Dosłownie "pomacali" go po brzuszku, zajrzeli do pyska, w uszy i powiedzieli ze kot jest zdrowy.
Ja nawet nie wiedziałam że można prosić o takie badania i nie wiedziałam jak one się nazywają.
Na wściekane jest szczepiony. bo o to prosiłam, odrobaczony też jest + jakieś kropelki na kark od pcheł,kleszczy i pasożytów wewnętrznych. Dzięki za poradę

A i Ozyrowi się nie zdarzyło jeszcze nigdzie nasikać prócz kuwety