[Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem s.56

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 19, 2012 23:53 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

asika5 pisze:No i "moja" Tika zaczęła już pomalutku sama jeść, jest na sterydach
ale dalej kciuki potrzebne

cały czas masz mocne kciuki za Tikunię :ok:
Obrazek ObrazekObrazekObrazek Obrazek

Pumeczku kochany... cały dom jest taaaki pusty bez Ciebie (*)

Basica

Od: Czw lis 27, 2008 20:37

Post » Pon lut 20, 2012 0:09 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

Basica pisze:
asika5 pisze:No i "moja" Tika zaczęła już pomalutku sama jeść, jest na sterydach
ale dalej kciuki potrzebne

cały czas masz mocne kciuki za Tikunię :ok:

:ok: razy milion!
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Marta_od_Kropeczki

Od: Nie paź 16, 2011 14:26

Post » Pon lut 20, 2012 13:58 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

Za zdrówko Tiki i Malwinki :ok:
Nie dajcie się koteczki :1luvu:
Obrazek

kassja

Od: Czw lut 05, 2009 23:24

Post » Wto lut 21, 2012 7:18 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

Światowa Deklaracja Praw Zwierząt

Uchwalona 21.9.1977 r. w Londynie przez Międzynarodową Federację Praw Zwierzęcia, zał. 2.4.1977 w Genewie. Deklaracja przedłożona została UNESCO wraz z podpisami dwu i pół miliona osób, członków europejskich towarzystw opieki i ochrony zwierząt:

"Z uwagi na to, że każde zwierzę ma pewne prawa,
że nieznajomość i lekceważenie tych praw sprowadziły człowieka i prowadzą go nadal na drogę przestępstw przeciwko naturze i zwierzętom;
że uznanie przez gatunek ludzki prawa innych gatunków zwierzęcych do egzystencji stanowi podstawę współistnienia wszystkich istot żywych;
że człowiek popełnia zbrodnię ludobójstwa;
że poszanowanie zwierząt przez człowieka wiąże się z poszanowaniem ludzi między sobą i że już od najmłodszych lat należy człowieka uczyć obserwować, rozumieć, szanować i kochać zwierzęta;
Niniejszym obwieszcza się

Art.1.

Wszystkie zwierzęta rodzą się równe wobec życia i mają te same prawa do egzystencji.

Art.2.

a) każde zwierzę ma prawo do szacunku
b) człowiek, jako gatunek zwierzęcy, nie może rościć sobie prawa do tępienia innych zwierząt lub do ich wyzyskiwania. Ma natomiast obowiązek wykorzystania calej swej wiedzy w służbie zwierząt,
c) każde zwierzę ma prawo oczekiwać od człowieka poszanowania, opieki i ochrony.

Art.3.

a) żadne zwierzę nie może być przedmiotem maltretowania i aktów okrucieństwa
b) jeśli okaże się, że zwierzę musi być zabite, należy je uśmiercić szybko, nie narażając je na ból i trwogę.

Art.4.

Każde zwierzę, które należy do gatunku dzikiego, ma prawo do życia na wolności w swym naturalnym otoczniu, ziemskim, powietrznym lub wodnym oraz prawo do rozmnażania się. Każde pozbawienie wolności, choćby w celach edukacyjnych, jest z tym prawem sprzeczne.

Art.5.

a) każde zwierzę należące do gatunku, które żyje zazwyczaj w środowisku ludzkim, ma prawo żyć i rosnąć zgodnie z rytmem i warunkami życia i wolności właściwymi dla swego gatunku,
b) każde zakłócenie tego rytmu i tych warunków przez człowieka w celach merkantylnych jest z tym prawem sprzeczne.

Art.6.

a) każde zwierzę, które człowiek wybrał na swego towarzysza, ma prawo żyć tak długo, jak długo pozwala na to jego gatunkowa natura,
b) porzucenie zwierzęcia jest aktem okrutnym i nikczemnym.

Art.7.

Każde zwierzę pracujące ma prawo do pewnych ograniczeń czasu i intensywności tej pracy, do odpowiedniego wyżywienia i odpoczynku.

Art.8.

a) doświadczenia na zwierzętach, które wiążą się z cierpieniem fizycznym i psychicznym niezgodne są z literą prawa zwierząt, zarówno w wypadku doświadczeń medycznych, naukowych, handlowych, jak i wszystkich innych,
b) należy rozwijać i stosować w tym celu zastępcze metody techniczne.

Art.9.

Jeśli człowiek hoduje zwierzę w celach żywnościowych, należy je karmić, hodować, przewozić i zabijać, nie narażając go na niepokój i ból.

Art.10.

a) żadne zwierzę nie może służyć rozrywce człowieka,
b) wystawianie zwierząt na pokaz oraz widowiska z udziałem zwierząt narażają na szwank godność zwierzęcia.

Art.11.

Każdy akt prowadzący do zabicia zwierzęcia bez koniecznej przyczyny jest mordem, czyli zbrodnią przeciwko życiu.

Art.12.

a) każdy akt prowadzący do uśmiercenia dużej ilości zwierząt dzikich jest masowym morderstwem, czyli zbrodnią przeciwko gatunkowi,
b) zanieczyszczenie i niszczenie środowiska naturalnego sieje śmierć.

Art.13.

a) zwierzę martwe należy traktować z poszanowaniem,
b) sceny przemocy, której ofiarą padają zwierzęta, nie powinny mieć wstępu na ekrany kin i telewizji, chyba, że mają inny cel poza samym tylko pokazywaniem, jak gwałci się prawa zwierząt.

Art.14.

a) stowarzyszenia ochrony i opieki zwierząt powinny mieć reprezentantów na szczeblu rządowym,
b) prawa zwierząt powinny być rozpowszechniane na równi z prawami czlowieka." Zmieniony ( 16.10.2009. )

jania

Od: Sob sty 19, 2008 16:28

Post » Wto lut 21, 2012 13:44 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

UWAGA! ZAGINĘŁA MŁODZIUTKA SZARA KOTKA!

Obrazek

W sobotę 18 lutego wieczorem na osiedlu Sienkiewicza w okolicy Poleskiej 23
uciekła młoda szaro-biała kotka z przedłużaną sierścią (foto).
To domowa kotka, ale przerażona i w nieznanym sobie miejscu.
Szukano jej, ogłoszenia wiszą, ale jak dotąd bez rezultatu.

Gdyby ktoś słyszał o niej - prośba o jak najszybszy kontakt:
tel: 511925026
e-mail: taalala@vp.pl
Pozdrawiamy
ObrazekObrazekObrazek

Iwona&Wiki

Od: Nie lut 04, 2007 9:48

Post » Wto lut 21, 2012 19:52 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

asika5

Od: Pon gru 15, 2008 21:52

Post » Śro lut 22, 2012 15:00 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

Obrazek

kassja

Od: Czw lut 05, 2009 23:24

Post » Śro lut 22, 2012 20:09 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

asika5

Od: Pon gru 15, 2008 21:52

Post » Śro lut 22, 2012 23:18 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

Dziewczyny proszę o podpowiedź. Czy kocur po sterylce ( minął już chyba miesiąc) może znaczyć i obsikiwać? Śmierdziuch jeden, a taki fajny kocur. I Lusia szczęśliwa bo ma towarzystwo. Uwodził mnie dobrych parę miesięcy, zaglądając przez moje okno. Udało mi się go oswoić ale cuchnie okropnie. No i jak zneutralizować zapach siusków na meblach ?

ObrazekObrazek

gagga

Od: Pon cze 21, 2010 10:42

Post » Czw lut 23, 2012 7:47 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

może -jeszcze może ....a do neutralizacji zapachów kup środek "Urine off"-bardzo dobry

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Czw lut 23, 2012 8:09 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

Mój kocur, który jest już ponad 2 lata po kastracji, od czasu do czasu cały czas coś podsika (zwłaszcza, gdy przychodzi inny kot na balkon). Co prawda zapach nie jest aż tak intensywny, ale czuć. :roll:
gagga, a w jakim wieku jest ten kotek?Ponoć jeśli kot jest już dorosły, to może mu zostać nawyk podsikiwania.

Ale myślę, że po miesiącu zapaszek może jeszcze się utrzymywać
Obrazek

Magdulka

Od: Wto wrz 08, 2009 12:40

Post » Czw lut 23, 2012 8:37 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

Zorro ma max 2 lata.

gagga

Od: Pon cze 21, 2010 10:42

Post » Czw lut 23, 2012 10:19 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

Z innej beczki - moja Malwinka jest już prawie zdrowa - je za trzech i najważniejsze bawi się z Czarkiem.Gdyby przestała jeść szybciutko do dr Marysi.Węzły chłonne nie zmniejszyły się po antybiotyku - są dalej galaretowate.Do kontroli za trzy tygodnie. :D :D :D

Mój Czarek po kastracji 2 m-ce - nie podsikuje. :D
Obrazek

No może się uda.

Ewa Speichler

Od: Śro mar 04, 2009 18:29

Post » Czw lut 23, 2012 14:45 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

Właśnie wróciłam z kolejnego spotkania z uczniami klas 0, I-III
Szkoły Podstawowej nr 5.
Było fantastycznie:
dzieci ze zwruszeniem opowiadały o swoich uczynkach na rzecz - jak one nazywają: biednych kotków; chętnie odpowiadały na pytania;
w wypowiedziach ujawniła się ich wielka troska o los skrzywdzonych bezdomnych kotów.
Jeden chłopczyk przyznał się, że ma kotka z KOTKOWA.
Dało się zauważyć wielkie zainteresowanie konkursem plastycznym.

Tak się złożyło, że właśnie podczas naszego spotkania nastąpiło podsumowanie konkursu rysunkowego, organizowanego przez Bibliotekę przy ul. Dobrej 12 z okazji Dnia Kota, połączone z wręczeniem pięknych książkowych nagród.

W tych dwóch spotkaniach 20 i 23 lutego uczestniczyło ok. 240 dzieci. Inicjatorką spotkań była Pani Anna Kaczanowska.

Myślę, że takie spotkania przyczynią do uwrażliwienia najmłodszego pokolenia na smutny los kotków wolno żyjących, zwłaszcza zimą.

jania

Od: Sob sty 19, 2008 16:28

Post » Czw lut 23, 2012 15:56 Re: [Białystok12] akcja sterylizacyjna, s.11

J.D. pisze:może -jeszcze może ....a do neutralizacji zapachów kup środek "Urine off"-bardzo dobry

Mi nie bardzo się sprawdziła w pracy koleżanka podpowiedziała mi ,że ocet rozcieńczony z wodą daje szybki efekt pół na pół
kupiłam odstraszacz w płynie i jak na razie nie sika czteronożna klientela :mrgreen:
Obrazek

psi

Od: Wto mar 29, 2011 6:31

[poprzednia][następna]