Patmol

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 23, 2024 6:49 Re: Patmol

Dziękuje
Dzisiaj idę do weta dogadać co na ten kręgosłup i kiedy przyjść na zastrzyk. Tymek ma dostawać solensię. To trzeba raz w miesiącu.
Ma lepszy humor, ale je mało; a ja bym chciała żeby jadł dużo :roll: i znowu był taki sam jak kiedyś. Z drugiej strony może był za gruby wtedy. Wychodzi spod łóżka, interesuje się światem, ale na razie nie jest to kot rakieta ziemia powietrze, jak poprzednio.

Patmol dostał wątróbkę, surową, i zjadł. I miał wczoraj normalny humor.
Dzisiaj mają być w sklepie mostki z kurczaka, które Patmol bardzo lubi, więc szansa, ze tez zje.

Kaja dostała gotowaną wątróbkę, bo ona surowej nie zje. Też zjadła chętnie
Reszta towarzystwa nie marudzi przy jedzeniu.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro lip 24, 2024 7:36 Re: Patmol

Mozna oszaleć.
Wczoraj Tymoteusz i Patmol ładnie jedli, a dzisiaj rano słabo :evil: Kaja dostała znowu rano porcję gotowanej wątróbki -to przynajmniej ona nie marudziła.
Po południu normalnie je surowe, ale rano czesto kombinuje -a ja nie mam dla niej czasu, bo pilnuję Tymoteusza i Patmola.
Tymoteusz najlepiej je po wizycie u weta - to znaczy po powrocie z wizyty; więc i wczoraj rzucił się na jedzenie.

Kai zrobiło sie obtarcie na łapie; posmarowałam jej i zawinęłam bandażem, żeby chociaż chwilę nie lizała. Ale by trzeba chyba siedzieć przy niej cały dzień i pilnować, a to nierealne.

Tymoteuszowi wczoraj dałam jajko, ale nie chciał wcale jajka-wczesniej bardzo lubił, saszetkę zjadł chętnie i duzo.
No to dałam jajko Sweete, ale samo, więc nie była zadowolona. Wolałaby mięso. A nie chciałam łączyć jajka z mięsem, więc w sumie była stratna. Z jej punktu widzenia.
Ona nie jest chuda, więc nic jej nie będzie.

Z drugiej strony Tymoteusz był takim konkretnym kotem, a raz dwa schudł jak się zrobił chory.
Dostał solensię wczoraj;
wieczorem nawet przyszedł do mnie i się napraszał o głaski; i go wygłaskałam porządnie; a wcześniej nie był zainteresowany głaskami
-chciałabym żeby przytył. :evil:

Patmol

Post » Czw lip 25, 2024 10:04 Re: Patmol

Kaja szaleje, bo Tymoteusz dostaje mokre dla kotów (pachnie to na 2 kilometry) a ona nie dostaje.
Tymek trochę zje, szału nie ma. Szkoda, że nie można różdżką machnąć i stary kot robi się jak nowy.
Patmol zaczął jeśc -ale najchetniej mostki z kurczaka; wolałabym żeby rożne rzeczy jadł.
teraz Ryjek nie je. :twisted:
koty są wkurzające.

smaruje Kai łapę i zakładam bandaż. Dopóki pilnuję -ok
jak nie pilnuje -od razu zdejmuje.
Ale normalnie się opiera na łapie; nie kuleje ani nic. Nawet nie liże tej łapy -ma takie delikatne otarcie/zaczerwienione troszkę.
Rano sama chce się przejść 30-40 minut -bo teraz rano jest ok 17 stopni.

Sweeti pogryzła rano pudełko z arbuzem, pokrojonym, bo chciałą się dostać do środka.
Nie lubi arbuza, nie zje. Ale zamknięte pudełko :evil: pogryzła, bo stało w zasięgu zębów.

Patmol

Post » Czw lip 25, 2024 14:41 Re: Patmol

Z tym jedzeniem, niejedzeniem to chyba wiekszość opiekunów ma problem. Jak jeden kot je, drugi nie chce i tak na zmianę, wiesz żeby nie było nudno :D
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Czw lip 25, 2024 19:12 Re: Patmol

Przy takiej ilości zwierząt to ciężko konkretne dopilnować. Oby chorowitki zdrowiały :ok:

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Pt lip 26, 2024 6:47 Re: Patmol

dziękuje. :1luvu:
Tymotusz jest chętny do głaskania, i już nie siedzi schowany pod łóżkiem, ale je mało i to mnie martwi.
Wolałabym żeby jadł, zamiast się pchać do głaskania.
Lubię psa poklepać, i starczy. Całe to głaskanie mnie męczy. Tymoteusz sie pcha do głaskania, no to głaszczę -bo może go to zachęci do jedzenia i odsresuje. Potem Patmol się pcha do głaskania :roll: potem Zorro, potem oba psy. I Kaja to by chciała żeby ją głaskać tak ze 30 minut -więc ją codziennie wyczesuję, i sprawdzam. Sweetie by chciała głaskanie i masażyk - bo jej czasem robię, i bardzo to lubi.

Kaja normalnie chodzi, więc się cieszę, ze otarcie się goi i jej nie przeszkadza. Zrobiło sie chłodniej, więc rano się chętnie przespaceruje; nie ciagnie od razu z powrotem do domu.

Patmol

Post » Sob sie 17, 2024 13:19 Re: Patmol

Patmol, puk, puk
Gdzie-żeś-ty znikła?

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Nie sie 25, 2024 13:40 Re: Patmol

No właśnie?
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Pon wrz 02, 2024 12:52 Re: Patmol

Trochę byłam zajęta.
a trochę chciałam sobie zrobić przerwę od miau.

Patmol

Post » Pon wrz 02, 2024 19:26 Re: Patmol

Uff, jesteś :dance: :dance2: jak miło :ok:

Jak psice?
I koteły?

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Wto wrz 17, 2024 9:34 Re: Patmol

U nas na szczęście bezpiecznie. Wielka woda nas ominęła.
Moja ulubiona rzeka Kaczawa, z małej sympatycznej rzeczki, zrobiła się WIELKA, groźna i rwąca. Kilka dni deszczu i taka zmiana.
Na szczęście zmieściła się w wałach i nie wylała na miasto.
Ale wszyscy byli w stresie w weekend, bo niedaleko, w sumie, od nas pozalewało i domy i całe miasta.

Tymek umarł. Było i lepiej i gorzej, i znowu lepiej, i jeszcze lepiej,i miałam nadzieje, ze wyjdzie na prostą; ale niestety.
I Ryjek umarł niespodziewanie. Tymoteusz przechorował kawałek czerwca, lipiec, sierpień, i kawałek września.
A Ryjek wieczorem był taki jak zwykle, rano też, a jak wróciłam z pracy był martwy.
To trudne bardzo.
I coś się skończyło. A może po prostu zaczęło się kończyć.

Suki coraz starsze. Sweetie skończyła 13 lat; troszkę schudła, moje celowe działanie, i teraz jest chyba taka jak trzeba czyli akurat.Dopinają się na niej szelki Kai.
Kaja też się zestarzała. Nawet nie wiem na czym to polega, ale to widać bardzo.
W sobotę namówiłam ją na spacer do parku, chciałam zobaczyć, czy rzeka przeleje się przez mosty i czy dam radę w poniedziałek iść do pracy. Bo mieszkam po jednej stronie rzeki, a pracuję po drugiej.
Kaja uwielbia Kaczawę, jak ja, ale jak ją zobaczyła w nowej, szalonej, wersji, to tylko chciała wracać do domu. Mniejsze mosty pozamykali, ale główny spokojnie był i jest wciąż na wodą. I oby tak zostało.

Patmol

Post » Wto wrz 17, 2024 9:38 Re: Patmol

Dobrze, że cię wielka woda ominęła, oby tak dalej. :ok:

Ze śmiercią kotów bardzo przykro. :(

Ryjek to jeden z tej piątki, którą przygarnęłaś?
Wydaje mi się, jakby to było niedawno, a to pewnie już ze 12 lat?
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Wto wrz 17, 2024 9:43 Re: Patmol

Patmol bardzo współczuję odejścia kotów [*], jak zaczynałaś je leczyć nie wyglądało to jakoś groźnie, a tu takie wieści :cry:
Dobrze, że woda Was ominęła, to co pokazują jest przerażające.

Trzymaj się.
Obrazek

andorka

Post » Wto wrz 17, 2024 9:44 Re: Patmol

wielka woda poszła na Wrocław; więc my już chyba po strachu.
bardzo przykro.
kotów było 6; jak je przygarnęłam. Tak naprawdę to był szalony pomysł mojej córki, wtedy nastoletniej. Obiecywała, ze się będzie zajmować.
Obietnice nic nie były warte niestety.
chyba ok 12-13 lat temu to było;
a wydaje się jak wczoraj.

andorka dziękuję.

teraz Kaja zaczyna, czasem, jak śpi, podmakać. Ma czasem odrobinę mokrą sierść/portki przy pupie, i jest tym zdziwiona.
i nie wiem jak do tego podejść racjonalnie. Wiem - do weta powinnam iść. Ale nie chce żeby dostała jakieś sterydy czy coś mocnego; jesli to tylko po prostu nie-trzymanie zwieraczy - z wiekiem pewnie tak się dzieje. Ona ma 13 lat i 7 miesięcy.

Ale jeśli to objaw czegoś więcej -lepiej byłoby przebadać. Czyli zrobić krew i mocz. Z moczem pewnie od razu iść pobranym.
Na legowisku właściwie nie ma mokrych śladów, to są śladowe ilości. Ale miewa odrobinę mokre portki po spaniu.

Namawiam ją do spania na legowisku, a nie pod łóżkiem -bo cieplej; ale ona uwielbia spać pod łóżkiem.
Kupiłam specjalny materacyk, dla psów, co wsiąka w niego, i ułożyłam jej ślicznie pod łózkiem, coby nie była mokra w razie czego.
To cały wieczór chodziła i marudziła żeby go wyciagnąć bo ona go nie chce. Naprawdę fajny, ale dość gruby. Wyciągnęłam i położyłam w innym miejscu -Sweetie go używa bardzo chętnie; bo jest duży i miękki.

teraz zamówiłam taki podkład wielorazowy ( 2 sztuki) dla seniorów, wyglądał na cienki, ale porządny (ok 80cm na 90 cm, czy akurat i bawełniany z chłonnym wkładem)-może na niego się Kaja zgodzi. Byłaby izolacja.
to bym jeden jej dała pod łózko ,a drugi na legowisko - może by wtedy sierść była sucha. Obawiam się, że jej się odparzenia porobią jak będzie się jej to częściej zdarzać.
Ostatnio edytowano Wto wrz 17, 2024 10:01 przez Patmol, łącznie edytowano 1 raz

Patmol

Post » Wto wrz 17, 2024 10:00 Re: Patmol

Tu masz trochę napisane https://zoopers.pl/nietrzymanie-moczu-u ... bic./263/b

Mój Dolar tez miał taki problem przez ostatnie lata życia (dożył prawie 15). Gabaryt owczarka nienieckiego.
Jakkolwiek to brzmi wiedział, że ma problem, bo przestał się wylegiwać na kanapie i spać na dywaniku przy łóżku. Spał tylko na swoim legowisku. Miał taki duży prostokątny kawał gąbki w jakimś tam obszyciu. Na to kładłam podkład medyczny, a na to prześcieradło z gumką do dziecinnego łóżeczka żeby się nie ściągało, razem było to proste do utrzymania w czystości. Leków żadnym nie brał, bo nie był to jakiś wielki problem i wet orzekł, że to po prostu wiek.

I bardzo pilnowałam spacerów po posiłku. On się "przepełniał" tak z godzinę po żarciu i wtedy nawet zdarzał się, że coś kapnęło, ale starałam się po prostu do tego nie dopuszczać. Często wychodziliśmy choćby przed blok na mały sik
Obrazek

andorka

[poprzednia][następna]