Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
iza71koty pisze:Ty jednak się upierasz że jestem w stanie zdobyć ok 20 kg miesa na przemielenie, mieć tyle sił żeby to wszystko przywieżć-przetworzyć i zatargać kotom.I najważniejsze mieć na to kasę.Dużo więcej kasy niż teraz potrzeba.
ana pisze:Mięso bardziej syci. Nie zdziwiłabym się, gdyby Waszym kotom wystarczała ilość mięsa/podrobów odpowiadająca 1/3 masy wszystkich "mokrych" składników obecnej diety. Podsumuj, ile wydajesz na "mokre" dziennie i ile produktów mięsnych da się za to kupić.
jesienią.
ana pisze:120 zł to około 10 kg serc drobiowych, może nawet więcej plus 2,5 kg smilli.
U mnie 5 dorosłych kotów domowych, ze stałym dostępem do suchego zjada porcję 300 g mieszanki mięsnej co drugi dzień.
300g/5 kotów/2 doby, czyli wychodzi po 30g/kota/dobę a raczej 60g raz na 2 dni. Jeśli daję mięsą codziennie, nie są tak zainteresowane i dużo zostaje. Nie, żebym im wydzielała, ale tyle są w stanie wchłonąć. Komercyjnej mokrej karmy nie ruszą.
Oczywiście warunki są zupełnie inne niż w przypadku kotów wolno żyjących, ale tylko taki przelicznik jestem w stanie podać, bo akurat to kontroluję.
ana pisze:Damian, mięcho dla dzikunów:
serca: kurze, indycze, wieprzowe, -- z tłuszczem
tanie kurze elementy ze skórą.
nerki wieprzowe.
Cudowne były śledzony wieprzowe, ale dawno ich nie widziałam w sprzedaży.
Damian- iza71koty pisze:I kolejny problem. Jak dając 30gram porcje dopilnować, że każdy kot zje. Np. stołówka, gdzie jest 13 kotów- 1 miska. Koty mają apetyty- dach u Doroty. Drugi watek. 13 kotów po 30 gram do 390gram mięsa i jak to zrobić żeby każdy kot zjadł* nie dajemy wtedy puszek ani nic innego mokrego. Plus 250gram suchej karmy.
Marzenia11 pisze:A te 25kg obecnego jedzenia to samo mieso?
Ja sie zastanawiam nad rola podawania makaronu. Niby wiele nie kosztuje ale rezygnacja z niego na rzecz miesa moze by miala sens?
ana pisze:Damian- iza71koty pisze:I kolejny problem. Jak dając 30gram porcje dopilnować, że każdy kot zje. Np. stołówka, gdzie jest 13 kotów- 1 miska. Koty mają apetyty- dach u Doroty. Drugi watek. 13 kotów po 30 gram do 390gram mięsa i jak to zrobić żeby każdy kot zjadł* nie dajemy wtedy puszek ani nic innego mokrego. Plus 250gram suchej karmy.
My nie byliśmy w stanie tego dopilnować, stąd system zostawiania dużej ilości karmy na raz. Takiej, żeby suchej zawsze jeszcze trochę zostało do naszej kolejnej wizyty.
Izo, niczego Ci nie narzucam ani nie każę.
Rób jak uważasz, skoro możesz utrzymać obecny stan rzeczy.
EOT
Marzenia11 pisze:Damian 10dkg jedzenia z makaronem a 10dkg jedzenia czyli samego miesa to sa rozne 10dkg.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 651 gości