(7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 18, 2023 9:42 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

Dlatego napisałam w późniejszym czasie
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Pt sie 18, 2023 11:13 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

B12 dobrze wchodzi w kroplówce, która przy triaditis jest polecana. Jak dasz radę w domu, to zawsze lepsze niż wet w ten upał.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt sie 18, 2023 13:05 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

mziel52 pisze:B12 dobrze wchodzi w kroplówce, która przy triaditis jest polecana. Jak dasz radę w domu, to zawsze lepsze niż wet w ten upał.

Tak, prawda. Z tym ze Milenka ma kroplowki pod kontrola weta pod katem serca i pluc. Ale faktycznie jest to opcja do rozwazenia.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro sie 23, 2023 11:31 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

Kończymy drugi tydzień leczenia. Co dobre - Milenka już je, raz mniej, raz więcej, ale je. Schudła okropnie, kosteczki czuć pod skórą na grzbiecie i kości miednicy przy ogonie.. Mam wrażenie, ze je ale traci wagę - w sumie typowe przy tak dużym niedoborze b12. Cały czas dr utrzymuje leki, czyli metoclopamid, antybiotyk, prednicorton, mirtor. Boję sie jej podawać w domu b12, ale moze zrobię koplowk i wtedy podam.
W piatek kontrolne usg, ktore kosztuje 188zł... ma pokazać czy sa efekty leczenia.. Ciągle jej burczy w jelitach, moze już nie codziennie i nie tak głośno jak na początku no ale buczy, więc nie wiem czy w obrazie usg będzie poprawa i w związku z tym czy jest sens je robić.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Śro sie 23, 2023 11:45 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

A nie możesz w aptece kupić tabletek B12? Sama używam.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro sie 23, 2023 11:47 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

mziel52 pisze:A nie możesz w aptece kupić tabletek B12? Sama używam.

B12 w zastrzyku lepiej się wchłania i szybciej można uzupełnić niedobór, który jest bardzo duzy... zresztą dostałam kiedyś od SabaS tabletki i nijak nie mogłam wcisnąc Milenie do pyska, pluje na odległość i w każdym kierunku.

Marzenia11

Post » Śro sie 23, 2023 11:53 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

Marzenia11 pisze:

B12 w zastrzyku lepiej się wchłania i szybciej można uzupełnić niedobór, który jest bardzo duzy... zresztą dostałam kiedyś od SabaS tabletki i nijak nie mogłam wcisnąc Milenie do pyska, pluje na odległość i w każdym kierunku.

Ja podawałam Dżygitowi milgamma n, podskórnie na poduszce płynowej. Tzn w trakcie kroplówki podskórnej. W zasadzie bezboleśnie.

Z suplementacja witamin z grupy B dopyszcznie miałam problem. Udawało mi się to tylko z xobaline i ona (metylokobalamina) działała świetnie i skutecznie.
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Śro sie 23, 2023 11:54 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

Katarzynka01 pisze:
Marzenia11 pisze:

Ja podawałam Dżygitowi milgamma n, podskórnie na poduszce płynowej. Tzn w trakcie kroplówki podskórnej. W zasadzie bezboleśnie.

Z suplementacja witamin z grupy B dopyszcznie miałam problem. Udawało mi się to tylko z xobaline i ona (metylokobalamina) działała świetnie i skutecznie.

Kasia, czyli robiłaś kroplówkę i wkucie z witaminy w ten bąbel?

Marzenia11

Post » Śro sie 23, 2023 12:30 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

Wbijałam igłę w boczek (normalnie, jak przy kroplówce podskórnej). Gdy byłam w połowie dawki zmieniałam strzykawkę zostawiając igłę od kroplówki na miejscu, podawałam milgammę i wracałam do dalszej kroplówki
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Śro sie 23, 2023 12:31 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

nawet nie trzeba robić kroplówki, można z NACL w ampułkach zrobić bąbel ( tub strzykawką pobrać z kroplówki więcej i wstrzyknąć te 10-15 ml pod skórę- ja zostawiam nawet igłę i potem na tą iglę nadziewam strzykawkę z bolącym zastrzykiem. Robiłam tak zastrzyki z B12 ostatnio mojemu nestorowi, robiłam tak zastrzyki z ornipuralu i kotom i psu.
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Śro sie 23, 2023 12:34 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

Katarzynka01 pisze:Wbijałam igłę w boczek (normalnie, jak przy kroplówce podskórnej). Gdy byłam w połowie dawki zmieniałam strzykawkę zostawiając igłę od kroplówki na miejscu, podawałam milgammę i wracałam do dalszej kroplówki

a czym się to rózni od podania witaminy strzykawką do portu we wlewniku?

Marzenia11

Post » Śro sie 23, 2023 12:35 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

Ale Marzena chyba robi kroplówki z tego co zrozumiałam?
Wtedy łatwiej, wystarczy zmienić strzykawkę i nie kłuć kilka razy.
A ta metoda z poduszką bez kroplówki też ok.
Tylko, w obu przypadkach, trzeba mieć przygotowane strzykawki z odpowiednią ilością płynu.

Katarzynka01

Post » Śro sie 23, 2023 12:35 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

maczkowa pisze:nawet nie trzeba robić kroplówki, można z NACL w ampułkach zrobić bąbel ( tub strzykawką pobrać z kroplówki więcej i wstrzyknąć te 10-15 ml pod skórę- ja zostawiam nawet igłę i potem na tą iglę nadziewam strzykawkę z bolącym zastrzykiem. Robiłam tak zastrzyki z B12 ostatnio mojemu nestorowi, robiłam tak zastrzyki z ornipuralu i kotom i psu.

też fajny pomysł

Marzenia11

Post » Śro sie 23, 2023 12:36 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

Katarzynka01 pisze:Ale Marzena chyba robi kroplówki z tego co zrozumiałam?
Tylko, w obu przypadkach, trzeba mieć przygotowane strzykawki z odpowiednią ilością płynu.

tak, robię doraźnie, nie regulanie.
Czekam na info od wet, jaki ma schemat podawania teraz Milenie b12. I wtedy będę myślec jak to zrobić.

Marzenia11

Post » Śro sie 23, 2023 12:38 Re: (7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

Marzenia11 pisze:
Katarzynka01 pisze:Wbijałam igłę w boczek (normalnie, jak przy kroplówce podskórnej). Gdy byłam w połowie dawki zmieniałam strzykawkę zostawiając igłę od kroplówki na miejscu, podawałam milgammę i wracałam do dalszej kroplówki

a czym się to rózni od podania witaminy strzykawką do portu we wlewniku?

Ale chodzi Ci o kroplówki podskórne?
Pewnie niczym, ale nie wiem. Ja nie używam wlewnika do kroplówek podskórnych bp z moich doświadczeń wynika, że jest to bardziej stresujące dla kota
Marzenia11 pisze:
Katarzynka01 pisze:Ale Marzena chyba robi kroplówki z tego co zrozumiałam?

tak, robię doraźnie, nie regulanie.
Czekam na info od wet, jaki ma schemat podawania teraz Milenie b12. I wtedy będę myślec jak to zrobić.

:ok:
To sposób maczkowej jest idealny.
Ale faktycznie, najlepiej dopytać weta

Katarzynka01

[poprzednia][następna]