FFA Łódź 812+542 - nowy wątek, zapraszamy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 21, 2011 7:38 Re: FFA Łódź 812+532 - Muffin - wrócił po 14m-ch tułaczki...

wczoraj wieczorem telefon od jednego z dozorców na moim osiedlu, ze pilnie trzeba złapać kota w podziemnych garażach ( od 3 dni załącza alarm i jest panika, ze złodziej... no i są ślady na karoseriach),

a ja klatki-łapki wszystkie mam u ludzi, tel do annskr i przybyła z klatką jadąc przez cała miasto, po drodze rozwiozła koty, pozamieniała klatki i wszystko to w ciągu niespełna godziny 8O DZIĘKUJĘ ANIU :1luvu: ,

kota moza łapać, dozorca przyjechał po 21, klatka została na noc ustawiona w garażu, a rano kotek siedział w klatce, pan dozorca dostarczył go do mnie, kotek został przepakowany do transportera i jedzie do weta na zabieg, sprawdzenie czipa itp

kotek jest czarny i młody i nie wiem gdzie go po zabiegu wypuścić, bo garaże odpadają
bordo
Obrazek
Obrazek

bordo

Od: Nie wrz 10, 2006 17:22

Post » Śro gru 21, 2011 11:57 Re: FFA Łódź 812+532 - panleukopenia - czy uda się 18tu kotom?

Miało być spokojnie, miło i przedświątecznie…
Na szczęście jest w miarę optymistycznie - czyli udało się zaszczepić zagrożone koty.

Wczoraj telefon od pani z ul.Ossowskiego, która jakieś 2-3 lata temu przygarnęła koty ze spalonego budynku, mai ich razem ze swoimi 18. W domu nie przelewa się na karmienie jakoś wystarcza, ale to wszystko…
Oprócz tego dokarmia wolnożyjące. I właśnie dwie kotki wolnożyjące zachorowały, pani wzięła je na leczenie do domu i poprosila o pomoc finansową w leczeniu. Zadzwoniłam do lecznicy - i włosy stanęły mi na głowie - podejrzenie panleukopenii.. A w tym samym domu osiemnaście (!!!) kotów nieszczepionych, na szczęście najmłodsze to roczne. .
Ile będzie kosztowało ratowanie tych dwóch dziczek i jakie mają szanse - na razie nie mam pojęcia. Wczoraj badanie krwi, caniserin, kroplówki - 177zł. Liczba leukocytów jest w normie - więc walczymy o te dwie chore.
Ne tylko w tym tylko problem - problem w ratowaniu pozostałych kotów, problem w uchronieniu tego stadka i domu przed epidemią. To straszliwa choroba, w większości przypadków śmiertelna, zwłaszcza dla małych kotów. I dla kotów nieszczepionych. Można się przed nią uchronić - szczepiąc koty. Dlatego po konsultacji z lekarzami podjęliśmy wczoraj decyzję o interwencyjnym zaszczepieniu kotów tej pani - szczepienie teraz, kiedy koty domowe prawdopodobnie już miały kontakt z wirusem - bo chore kotki są w domu, do czasu wystąpienia objawów nie były izolowane - nie daje 100% gwarancji ochrony tych zwierząt przez zachorowaniem i śmiercią, ale daje bardzo dużą szansę.
I wczoraj wieczorem te 18 kotów zaszczepiliśmy. Nie muszę chyba dodawać, że dzięki pomocy lekarek, które zawsze nas ratują w trudnych sytuacjach.
Pani ma jeszcze trzy psy - nieszczepione. Tą chorobą psy się nie zarażą, ale grożą im inne, nie mniej niebezpieczne. Zobowiązaliśmy panią, pod rygorem zaniechania pomocy z naszej strony, do tego, by jak najszybciej zaszczepiła psy, już na swój koszt. Lecznica zadeklarowała preferencyjną stawkę na te szczepienia.
Zobowiązaliśmy ją też do tego, by każdy nowy kot pojawiający się u niej w domu był szczepiony - pani pierwszy raz spotkała się z panleukopenią, jest przerażona tą chorobą, kosztami jej leczenia i małą skutecznością tego leczenia… Myślę, że będzie kolejne koty szczepić. Nawet z czystej oszczędności i kalkulacji - szczepienie - to kilkadziesiąt złotych, leczenie - kilkaset, z niewiadomym rezultatem.

Finansowo - dzięki Państwa hojności z akcji na Wałbrzyskiej zostało nam 1089, 35zl. Z tych pieniędzy wysterylizowaliśmy jeszcze 3 kotki i dwa kocurki z „pojedynczych” łapanek (podane niżej) - czyli 300+120zł, zostało 669,35zł. Dzisiejsze leczenie 177zł + szczepionki. Pięć brakujących szczepionek sfinansowala nam łódzka grupa Kotylion - bardzo dziękujemy.

Zwierzaki wysterylizowane / wykastrowane ze środków zebranych na akcję na Wałbrzyskiej
2011.12.17 - czarna koteczek z Rewolicji 15, dwa kociaki zabrane do dt
2011.12.08 - burasia z Felińskiego, dwa maluszki - chora dziewczynka i kocurek - leczone w dt
2011.11.28 - mała burasia z Targowej 15

2011.12.09 - mlodziutki bury kocurek ze Zgierskiej
2011.11.28 - mały krówek z Targowej 15

Dzięki Państwa wpłatom na Wałbrzyską została nam rezerwa, która pozwoliła w tym przypadku zareagować natychmiast, bez straty cennego czasu. Bardzo Wam dziękujemy za tę możliwość i za szansę ocalenia 18 kotów.

To trochę zdjęć z wczorajszego szczepionkowego szaleństwa - niektóre koty grzecznie poddawały się zabiegowi, inne trzeba było łapać i mocno trzymać, do jeszcze innych wchodzić po stromych schodach.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Transport klatki dla Bordo to już był wieczorny relaks :D
Ostatnio edytowano Wto gru 27, 2011 10:25 przez kalewala, łącznie edytowano 1 raz
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro gru 21, 2011 12:05 Re: FFA Łódź 812+532 - panleukopenia - czy uda się 18tu kotom?

"Kolejne koty"? 8O
Czy 18 zaniedbanych weterynaryjnie kotów + 3 takież psy to aby JUZ nie jest za dużo?
Chyba jednak trzeba tej Pani uświadomić, że "kolejnych kotów" już mieć nie powinna, bo ściągnie na nie nieszczęście. :(
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Śro gru 21, 2011 13:12 Re: FFA Łódź 812+532 - panleukopenia - czy uda się 18tu kotom?

ana pisze:"Kolejne koty"? 8O
Czy 18 zaniedbanych weterynaryjnie kotów + 3 takież psy to aby JUZ nie jest za dużo? :(
Jest za dużo. Ale ta pani nie jest kolekcjonerką, nie rozmnaża, nie szuka, nie zgarnia do domu. Wyadoptowuje co się da. Sterylizuje całą okolicę. Po prostu polskie realia.
Zwierzaki nie są zaniedbane ani bytowo, ani weterynaryjnie - są leczone. Ale szczepienie - to profilaktyka, podstawowa profilaktyka, ale sama wiesz, jak w naszych realiach to wyglada - nie wystarcza na bieżące potrzeby, a profilaktyka kosztuje

ana pisze:Chyba jednak trzeba tej Pani uświadomić, że "kolejnych kotów" już mieć nie powinna, bo ściągnie na nie nieszczęście. :(
Zostało jej to uświadomione, bardzo dokładnie.
Tylko, realnie - co ma zrobić, jeśli znajdzie na ulicy domowego zwierzaka potrzebującego natychmiastowej pomocy? Przepelnione schronisko? My nie weźmieny, nie mamy gdzie.

Rzeczywistość skrzeczy...

Kciuki potrzebne bardzo.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Śro gru 21, 2011 13:17 Re: FFA Łódź 812+532 - Muffin - wrócił po 14m-ch tułaczki...

bordo pisze:a ja klatki-łapki wszystkie mam u ludzi, tel do annskr i przybyła z klatką jadąc przez cała miasto, po drodze rozwiozła koty, pozamieniała klatki i wszystko to w ciągu niespełna godziny 8O DZIĘKUJĘ ANIU :1luvu: ,

Ania nie niezwykłą osobą :mrgreen: :1luvu:
dobrze, że macie kogoś takiego :ok:
Obrazek Obrazek

:201461 :cat3: . . . . . NASZ KOCI BLOX http://kocidomtymczasowy.blox.pl/html

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Od: Wto gru 05, 2006 0:13

Post » Śro gru 21, 2011 13:34 Re: FFA Łódź 812+532 - panleukopenia - czy uda się 18tu kotom?

annskr pisze:/../Ale ta pani nie jest kolekcjonerką, nie rozmnaża, nie szuka, nie zgarnia do domu. Wyadoptowuje co się da. Sterylizuje całą okolicę. /.../

uff, no to dobrze.
Przerażliwionam :oops:
Niemniej nie da się ukryć, że w tak licznej i labilnej grupie szczepienia to absolutna konieczność :(
Dobrze, że się zobowiązała...
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Śro gru 21, 2011 13:41 Re: FFA Łódź 812+532 - panleukopenia - czy uda się 18tu kotom?

ana pisze:Przerażliwionam :oops:
Jak my wszyscy

ana pisze:Niemniej nie da się ukryć, że w tak licznej i labilnej grupie szczepienia to absolutna konieczność :(
Ano, nie da się ukryć. Ale jak Ci kasy wystarcza tylko na bieżące wydatki, to dziury łata się dopiero w obliczu katastrofy..

delfinka pisze:Ania nie niezwykłą osobą :mrgreen: :1luvu: dobrze, że macie kogoś takiego :ok:
Gdyby nie Bordo, Aga-lodge,. Montes, Miodalik, ewa_mrau, jolabuk5, marija (i pewnie o wielu zapomniałam - przepraszam) i mnóstwo pozaforumowych osób, które chcą coś zrobić i robią - sama mogłabym sobie usiąć i popłakać.
Nie wspominając o lekarzach. Obu Aniach i sporej grupie innych, którzy pomagają.
Ja też staram się pomagać.
I opisuję - i dlatego tak ładnie wypadam :mrgreen:

Aha, kotka po nadziąślakach od Jolibuk5 w lecznicy - nie je, mocznik spadl z 200 na 90, kreatynina za to wzrosla z 2 na 3,6... Wczoraj coś dzióbnęła..

Dwie kotki spod Łodzi przywiozła p.Barbara na sterylkę - są tam dwa 3mczne kocurki, opiekunka sama i bez pracy za to z dwojgiem dzieci, tragedia...

W piątek może będziemy łapać ciężarną kotkę + 4 podrostki z poprzediego miotu na Krawieckiej - o ile karmicielka "dojrzeje".

A na moim osiedlu placze domowy rudas... raczej nie kastrat...
Ostatnio edytowano Wto gru 27, 2011 10:27 przez kalewala, łącznie edytowano 1 raz

kalewala

Post » Śro gru 21, 2011 13:51 Re: FFA Łódź 812+532 - panleukopenia - czy uda się 18tu kotom?

Łatwo sie krytykuje.
A zazwyczaj za tym wszystkim pieniądze stoją a właściwie ich brak.
Nie wiem czy potrafiłabym przejść obojętnie koło potrzebującego kota. Moze to niedobrze, że czasem sie rozsądek wyłącza, chociaż gdyby sie nie wyłączał to więcej miłościwych świeczek by sie paliło.
Przepraszam za zgryźliwość.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro gru 21, 2011 13:52 Re: FFA Łódź 812+532 - panleukopenia - czy uda się 18tu kotom?

kciuki som :ok: Oby kotom się udało wygrać z pp.

Biedny rudzik :cry:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro gru 21, 2011 14:03 Re: FFA Łódź 812+532 - panleukopenia - czy uda się 18tu kotom?

Lidka pisze:Przepraszam za zgryźliwość.
Lidka, ja caly czas - nie tu, a w rozmowach z ludźmi, z karmicielkami - powstrzymuję sę od zgryźliwości, całą siłą, z różnym skutkiem :mrgreen: .

No bo tak - kotka w ciąży, bardzo zaawansowanej. Pani naciska, sama nie złapie. Cztery podrostki. Święta, lecznice na zwolnionych obrotach, chcialabym może okna umyć może ciasto upeic, może w domu posiedzieć? No ale ciąża. Ok, w piątek rano spróbuję łapać, ale wszystkie, pani ma znaleźć miejsce na przechowanie. Dobę. W kontenerach. Ma się zastanowić. Jak sie rozmnożą, to ona to wszystko rzuca, bo ma dość,. Czemu nie zadzwoniła wcześniej - ano, jakoś zeszło. W końcu to nie jej koty.
Miala zadzwonić wczoraj wieczorem, uzgodnić szczegóły. Cisza. I co, mam dzwonić? Mnie ma zależeć? Przecież to też nie moje koty.....
Ostatnio edytowano Czw gru 22, 2011 9:12 przez kalewala, łącznie edytowano 1 raz

kalewala

Post » Śro gru 21, 2011 14:28 Re: FFA Łódź 812+532 - panleukopenia - czy uda się 18tu kotom?

Ja Was wszystkich nieustannie podziwiam. Za to, że pomagacie karmicielom. I że macie do niektórych cierpliwość.
Rozumiem Twoje rozżalenie i strasznie sie tym karmicielom dziwię. Kurde, żeby mnie ktos chciał tak załatwiać to bym chyba ozłociła. Pewnie, że tez mam pomoc w dowozie, bo ciężko autobusami przewozić. Chociaż jak trzeba było jeździć to jeździłam.
Teraz też załatwiam różne kocie sprawy chociaż łatwo,bo w domu:) Ale porządek u kotów też nie wiem kiedy zrobię. Ale jakoś będzie....:)
Trzymam kciuki:)

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro gru 21, 2011 15:04 Re: FFA Łódź 812+532 - panleukopenia - czy uda się 18tu kotom?

annskr jest jak robot wielozadaniowy i zawsze zna człowieka co zna człowieka jak trzeba zawalczyć o koty :)
myślę, że gdyby nie jej zaangażowanie to wiele rzeczy by się nie udało
annskr tak trzymaj :ok: :ok:
"Niczego nie można cofnąć. Niczego nie można naprawić. Inaczej bylibyśmy wszyscy świętymi. W zamiarach życia nie leży nasza doskonałość. Miejsce doskonałości jest w muzeum"..

aga-lodge

Od: Wto paź 05, 2004 13:51

Post » Czw gru 22, 2011 9:03 Re: FFA Łódź 812+532 - panleukopenia - czy uda się 18tu kotom?

Jeden z tej zaszczepionej 18tki od wieczora z objawami w lecznicy.
Dostał końcówkę surowicy - wczoraj obdzwaniałam jeszcze kogo się da, nie ma...
Tylko kciuki zostają.

kalewala

Post » Czw gru 22, 2011 11:22 Re: FFA Łódź 812+532 - panleukopenia - 18tka - objawy :((

Biedak... Kciuki, żeby mu się udało... :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw gru 22, 2011 16:32 Re: FFA Łódź 812+532 - panleukopenia - 18tka - objawy :((

Obrazek Felicjan

... i mry oczywiście też!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

[poprzednia][następna]