kicia91 pisze:Witam,
jako, że zbliża się czas zimowy zastanawiam się nad alternatywą zrobienia kotom miłego miejsca do spania.
Posiadam póki co jedną budkę (były dwie ktoś zabrał), trzyma się naprawdę dobrze.
Natomiast dwa bezdomne kociaki trzymam na noc w pomieszczeniu gospodarczym. Dobrze zamknięte, niekoniecznie szczelnie, natomiast w czasie lata i jesieni nie jest tam zimno.
Póki co nie stać mnie na kupienie domku, czy styropianu (choć będę walczyć), to zastanawiałam się nad kupnem wełny mineralnej (proszę się nie śmiać) i obicie nią szafki, dodatkowo tą wełnę 'obić' polarem. Chcę żeby miały jedno mniejsze miejsce dla siebie, ponieważ mimo, że pomieszczenie nie jest za duże, to jednocześnie jest za duże by było tam ciepło zimą. A tą jedyną budkę wolałabym zostawić dla innych potrzebujących kotków.
Dodam, że pomieszczenie jest wolne od wiatru, deszczu, wilgoci.
Pytam, bo chciałabym poznać zdanie bardziej doświadczonych ludzi.
Jak masz wydac na wełnę, to dlaczego nie na styropian?
Kilka płyt styropianowych i możesz nimi wyłożyć w srodku szafkę. Polar wykorzystaj na posłanie.
Może zdobędziesz coś z odzysku. Styropian często zostaje po róznych budowach, z opakowań sprzętu AGD, itp.
Nie znam się na wełnie mineralnej, nie wiem z czego tak naprawdę jest zrobiona czy to jest dobre dla kotów? Kiedyś słyszałam, że w jej skład wchodzi tzw wata szklana (szklane włókna) a to chyba bezpieczne w bezpośrednim kontakcie nie jest.
Jak sie ociepla tym budynkito potem jest ona jakoś zacementowywana (choć ostatnio, ajk widzę króluje jednak styropian).