DamaKier pisze:Wszystko to bardzo przydatne i mądre, ale co z tym osobnym wątkiem? Bo możesz się tig_ra dużo opisać, a przeczytają to tylko Ci bardzo wnikliwi, którym zechce się wertować wątek. Naprawde uważam, że osobny temat, gdzie zebrane byłyby te informacje na pierwszej stronie, miałby dużo więcej sensu niż to, co piszesz w tym, na którejś tam stronie z kolei, a to wszystko przeplatane jeszcze wypowiedziami innych osób.
I mam jedną wątpliwość: W jednym z cytowanych przez Ciebie fragmentów pisze, że mięso to produkt, który dostarcza wiele składników odżywczych, m.in. witaminy z grupy B ze szczególną uwaga na witaminę B12, która nie występuje w pokarmie roślinnym. Ja tez trochę się tym interesuję i przeglądam strony i nie dalej jak wczoraj czytałam, że witamina B12 jest dla kota zupełnie obojętna. No i mam wątpliwość. Wiesz coś może na ten temat?
wit. B12 jest faktycznie niedocenia przez wielu wlascicieli kotow, i co gorsza takze przez wielu wetow
jej dobroczynny wplyw na watrobe byl juz wielokrotnie opisywany, bierze udzial w procesie odtruwania, stabilizuje miazsz watroby, dziala krwiotworczo i co jest juz ciekawostka, choc bardzo cenna : dziala stymulujaco na koci apetyt
oprocz tego ma zbawienny wplyw na uklad nerwowy kota, poprawia przewodnictwo nerwowe, dziala bezposrednio dobroczynnie na szpik kostny oraz caly uklad kostny a takze ma swoja role w przyswajaniu bialek i weglowodanow
nie wiem kto powiedzial ze dla organizmu kota jest obojetna

Witamina B12 bierze udział w przemianie węglowodanowej, białkowej, tłuszczowej i w różnorodnych procesach, zapewnia aktywność, uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości, umożliwia syntezę kwasów nukleinowych w komórkach, przede wszystkim szpiku kostnego; wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe i neuroprzekaźników nerwowych, zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się, skupieniu uwagi; odgrywa rolę przy odtwarzaniu kodu genetycznego; dzięki niej zmniejsza się poziom lipidów we krwi; wpływa na układ kostny, pobudza apetyt.
w zaburzeniach neurologicznych ma wiodaca role jezeli chodzi o lek z wyboru
podaje sie ja zarowno kotom oslabionym, w czasie rekonwalescencji, jak i takze kotom majacym problemy z metabolizmem z roznych powodow
ma dzialanie krwiotworcze, wiec w przypadkach anemii, o roznej etiologii, jest niezastapiona
nie ma przeciwwskazan do podawania witaminy B 12, zaobserwowano jedynie niewielki procent uczulen przy podawaniu wiekszych dawek a i to wylacznie iniekcyjnie - sama witamina nie jest toksyczna
jest skladowa preparatow poprawiajacych laknienie u kotow - m/in slynny rossovet
Witamina B12 produkowana jest przez bakterie żyjące w układzie pokarmowym zwierząt. U człowieka powstaje w symbiozie z bakteriami układu pokarmowego, następuje to dopiero w dystalnych częściach układu trawiennego to jest w jelicie grubym co ma znaczące konsekwencje gdyż w tych częściach jelita witaminy nie podlegają wchłanianiu i wszystko co wyprodukują bakterie zostaje wydalone wraz z kałem. Największe ilości witaminy B12 można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli wątrobie, nerkach i sercu, a także chudym mięsie, rybach, skorupiakach, serach i jajach; w małych ilościach występuje w niektórych gatunkach glonów, np. ao nori, dulse. Znaczącym źródłem tej witaminy jest mleko, które dodatkowo zawiera duże ilości wapnia pomagające ją przyswajać.
pewnie mozna by napisac wiele wiecej, jednak w tej chwili tylko to, przyszlo mi do glowy