Akcja sterylizacji do konca marca,niektore lecznice.str 24.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 24, 2005 23:35

Sin pisze:Byłam dziś u swojego weta - przeraził się :strach: ...cenami :(
Cóż...ale przynajmniej spróbowałam, nie? Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się zgłosi z 3miasta.
A tak w ogóle mogę się dowiedzieć któz to z Oliwy się zgłosił? Taka ciekawa jestem... :wink:

:D http://www.arka.strefa.pl/Akcja-2005/Mapka/1.html

Przerazil ze za wysokie? :wink: moze przeciez obnizyc jak chce :wink:
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Pon sty 24, 2005 23:41

aguś pisze:Folderku nie widzę :?

:? nie zalamuj mnie-czyzby strona-info cale o akcji, bylo nieczytelnie zrobione? :? martwi mnie to :(

Folder jest dokladnie tu:
http://www.arka.strefa.pl/Akcja-2005/Ak ... i-2005.pdf

a wchodzi sie stad:

http://www.arka.strefa.pl/Akcja-2005/ak ... _2005.html

"MATERIAŁY PRZYGOTOWANE DO POBRANIA I ROZPOWSZECHNIANIA

Ulotka Arki
Pobierz ulotkę do wydrukowania i rozpropagowania"

ARKA

Post » Wto sty 25, 2005 9:56

ARKA pisze:
Sin pisze:Byłam dziś u swojego weta - przeraził się :strach: ...cenami :(
Cóż...ale przynajmniej spróbowałam, nie? Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się zgłosi z 3miasta.
A tak w ogóle mogę się dowiedzieć któz to z Oliwy się zgłosił? Taka ciekawa jestem... :wink:

:D http://www.arka.strefa.pl/Akcja-2005/Mapka/1.html

Przerazil ze za wysokie? :wink: moze przeciez obnizyc jak chce :wink:

Fajnie by było, gdyby o to chodziło :(
No ale...w sumie myślałam, ze tak będzie...trudno. A do tej gdańskiej kliniki - wysyłałam list :D ...no chyba, że to ktoś inny ich namówił...w kazdym razie: :D :D :D
Kontakt ze mną - mail lub telefon. Na miau mnie już nie ma.

Sin

Od: Czw sie 19, 2004 17:15

Post » Wto sty 25, 2005 11:33

ja też mam propblem z tymi cenami. Arko już napisałam na PW, ale napiszę i tu.
Po rekonesansie w miejscowych lecznicach wiem, że ceny kastracji przynajmniej u nas są niższe na codzień niż te proponowane w liście. Np. kastracja kotki - 80 zł.
Gdyby można było zmienić tekst w liście w tym miejscu z cenami np. na:

"Jako termin akcji proponujemy 19 marca 2005r(sobota) a maksymalne ceny zabiegów, wraz z opieka pooperacyjną (zdjęcie szwów, ewentualne podawanie antybiotyków), przy zabiegach bezproblemowych, proponujemy by były niższe niż obowiązujące na danym terenie."

Może w mniejszych miejscowościach możnaby list w takiej formie rozsesłać do lecznic...
Po prostu mam obawy, czy gdy weterynarze dostaną informację, że ceny tych zabiegów w innych miejscowościach są dużo większe to czy nie podniosą cen tu na miejscu...już sama nie wiem.. :?

justyna_ebe

Od: Nie paź 17, 2004 16:00

Post » Wto sty 25, 2005 12:14

Ja tez mam problem. Otóż jeden z wetów, którego namówiłam do udziału w akcji , "sterylizuje" kotki usuwając tylko jajniki ( dwa małe nacięcia po bokach). Macica zostaje :roll:
Jesli weźmie udział w akcji to zapewne będzie ciął po swojemu, czyli bez sensu.
Czy moge wymusić na nim pełną kastrację kotek? I w jaki sposób wyegzekwowac to?

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Wto sty 25, 2005 12:51

ARKA pisze:
aguś pisze:Folderku nie widzę :?

:? nie zalamuj mnie-czyzby strona-info cale o akcji, bylo nieczytelnie zrobione? :? martwi mnie to :(

Folder jest dokladnie tu:
http://www.arka.strefa.pl/Akcja-2005/Ak ... i-2005.pdf

a wchodzi sie stad:

http://www.arka.strefa.pl/Akcja-2005/ak ... _2005.html

"MATERIAŁY PRZYGOTOWANE DO POBRANIA I ROZPOWSZECHNIANIA

Ulotka Arki
Pobierz ulotkę do wydrukowania i rozpropagowania"

Już mam. Nie miałam zainstalowanego Acrobat Ridera :twisted:
Druknęłam :)

aguś

Od: Czw sty 29, 2004 20:51

Post » Wto sty 25, 2005 18:30

justyna_ebe pisze:ja też mam propblem z tymi cenami. Arko już napisałam na PW, ale napiszę i tu.
Po rekonesansie w miejscowych lecznicach wiem, że ceny kastracji przynajmniej u nas są niższe na codzień niż te proponowane w liście. Np. kastracja kotki - 80 zł.
Gdyby można było zmienić tekst w liście w tym miejscu z cenami np. na:

"Jako termin akcji proponujemy 19 marca 2005r(sobota) a maksymalne ceny zabiegów, wraz z opieka pooperacyjną (zdjęcie szwów, ewentualne podawanie antybiotyków), przy zabiegach bezproblemowych, proponujemy by były niższe niż obowiązujące na danym terenie."

Może w mniejszych miejscowościach możnaby list w takiej formie rozsesłać do lecznic...
Po prostu mam obawy, czy gdy weterynarze dostaną informację, że ceny tych zabiegów w innych miejscowościach są dużo większe to czy nie podniosą cen tu na miejscu...już sama nie wiem.. :?

wydaje mi sie, ze w takich przypadkach oni sobie robia znizke wg siebie. A na plakatach przeciez mozna zakleic cene, tak jak na tych ulotkach i wpisac te, ktore u Was beda obowiazywac w te dni. I sie cieszcie, ze macie taniej :twisted:
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Wto sty 25, 2005 18:58

carmella pisze:wydaje mi sie, ze w takich przypadkach oni sobie robia znizke wg siebie. A na plakatach przeciez mozna zakleic cene, tak jak na tych ulotkach i wpisac te, ktore u Was beda obowiazywac w te dni.

właśnie o to mi chodzi, że mogą wcale nie obniżyć, jednemu wetowi to sie az oczy zaswiecily gdy zobaczyl te ceny. Rozumiem, że tam gdzie jest bardzo drogo takie ceny są zachęcające ale w malych miejscowościach i tak ludzi jest ciężko namówić na kastracje zwierząt, więc jak weci podniosą ceny po tej akcji to będzie klops.

carmella pisze:I sie cieszcie, ze macie taniej :twisted:

no nie wiem... :? w większych miastach są jakieś programy kontroli populacji dziko żyjących kotów, u nas nic takiego nie funkcjonuje, więc jeśli mam wykastrować kilka dziczków to jest już spory wydatek :cry:

justyna_ebe

Post » Wto sty 25, 2005 23:42

Kasia D. pisze:Ja tez mam problem. Otóż jeden z wetów, którego namówiłam do udziału w akcji , "sterylizuje" kotki usuwając tylko jajniki ( dwa małe nacięcia po bokach). Macica zostaje :roll:
Jesli weźmie udział w akcji to zapewne będzie ciął po swojemu, czyli bez sensu.
Czy moge wymusić na nim pełną kastrację kotek? I w jaki sposób wyegzekwowac to?

:( Kasiu-to moze lepiej aby nie bral udzialu w akcji-co ma sie uczyc na zwierzetach w czasie akcji? Moze mu zaproponuj aby sie przejechal na szkolenie dla wetow do schroniska w Bydgoszczy-oni takie szkolenia organizuja-szkolenie metoda hakowa.
Albo niech tylko robi kocury! A suki jak sterylizuje??

ARKA

Post » Wto sty 25, 2005 23:54

justyna_ebe pisze:
carmella pisze:wydaje mi sie, ze w takich przypadkach oni sobie robia znizke wg siebie. A na plakatach przeciez mozna zakleic cene, tak jak na tych ulotkach i wpisac te, ktore u Was beda obowiazywac w te dni.

właśnie o to mi chodzi, że mogą wcale nie obniżyć, jednemu wetowi to sie az oczy zaswiecily gdy zobaczyl te ceny. Rozumiem, że tam gdzie jest bardzo drogo takie ceny są zachęcające ale w malych miejscowościach i tak ludzi jest ciężko namówić na kastracje zwierząt, więc jak weci podniosą ceny po tej akcji to będzie klops.

Zobaczyl te ceny ale moze pozniej doczytal,ze powiny byc nizsze niz obowiazujace?
To tylko zalezy od ich porostu uczcziwosci i tyle. Dobrze wiedza, ze jak powyzsza to ludzie beda szukac innego normalnego weta.

A ile u Ciebie kosztuje zabieg,sterylka kotki np.?

no nie wiem... :? w większych miastach są jakieś programy kontroli populacji dziko żyjących kotów, u nas nic takiego nie funkcjonuje, więc jeśli mam wykastrować kilka dziczków to jest już spory wydatek :cry:

Ja wiem,ze sa osoby co kastruja dziczki w czasie akcji ale tez i sa normalni weci, ktorzy wiedza ze to sa dziekie koty i czy akcj czy nie akcja daja znizki.
np. moja wetka, tu u mnie w grodzisku zrobi tak,ze jesli ktos przyprowadzi wiecej niz jedno zwierze, w czasie akcji to robi znizki dodatkowe.

I wszystki mowie co zajmuja sie dziczkami,meczyc, dreczyc gmine aby one finansowaly zabiegi to ich obowiazek opieka nad wolnozyjacymi kotam. Kropla drazy skale.

ARKA

Post » Śro sty 26, 2005 1:15

ARKA pisze:A ile u Ciebie kosztuje zabieg,sterylka kotki np.?

kotka 80- zł, kocur 40 zł.

ARKA pisze:I wszystki mowie co zajmuja sie dziczkami,meczyc, dreczyc gmine aby one finansowaly zabiegi to ich obowiazek opieka nad wolnozyjacymi kotam. Kropla drazy skale.

Arko, możesz mi podesłać jakieś 'paragrafy' na to? Bo ja ciemna jestem :oops: Ten obowiązek spoczywa na władzach gminy czy miasta? To są dwa różne urzędy i nie chciałabym niewłaściwego urzędnika przydusić

justyna_ebe

Post » Śro sty 26, 2005 12:42

justyna_ebe pisze:Arko, możesz mi podesłać jakieś 'paragrafy' na to?

USTAWA O OCHRONIE ZWIERZAT
Art. 11.

1. Zapewnianie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy do zadań własnych gmin.
.
.
.
Art. 11a.
1. Rada gminy może w drodze uchwały przyjąć program zapobiegający bezdomności zwierząt obejmujący w szczególności:
1) sterylizację albo kastrację zwierząt,
2) poszukiwanie nowych właścicieli dla zwierząt,
3) usypianie ślepych miotów.
2. Koszty realizacji programu, o którym mowa w ust. 1, ponosi gmina.

ARKA

Post » Śro sty 26, 2005 19:26

justyna_ebe pisze:
carmella pisze:I sie cieszcie, ze macie taniej :twisted:

wiesz co ja teraz mieszkalm w B-B, ktore wydawalo mi sie kiedys wiekszym miastem. Jak sie tu sprowadzilam okazalo sie, ze to dziura, ale ceny miasta wojewodzkiego. U nas sterylka kosztuje 150 zl, a kocur 80
Gmina.miasto nie doklada nic do kastracji dziczkow - wlasnie niedawno szukalam weta, ktory by obnizyl cene dla 5 kotek i kocurow. Nie wszyscy sie zgodzili, udalo sie w kocu zejsc do ceny 80 zl. jak na takie miasto, gdzie nie ma wcale wielkich zakladow i ludzie nie zarabiaja kokosow to uwazam , ze ceny mamy za wysokie.
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Czw sty 27, 2005 13:57

:D oby nie zapomniec,podnosze :D

ARKA

Post » Pt sty 28, 2005 19:39

podnosze! :)

ARKA