SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 30, 2015 9:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Z dziczyzną by zrobili, bo taki to można sobie umieszać samemu z kurczakowego i rybnego. Ale zamówię na próbę.

A te drożdże piwowarskie to gdzie kupić? W mieście moich rodziców był kiedyś sklepik dla robiących wino, piwo i co tam jeszcze, ale już nie ma :( . U mnie to nawet zielarskiego nie ma, ani żadnego hipermarketu (poza dyskontami) :evil: - miasto powiatowe :ryk: .

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Wto cze 30, 2015 10:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Polina pisze:
Dark Angel pisze: W RC Sensitivity Control nie ma nawet tauryny, więc muszę suplementować. Wkrótce będzie odstawienie RC i przejście na bezzbożówkę. Na szczęście kocurki nasze chętnie zjadają wszystko, co im się wsadzi w miseczkę (Krzyś wątróbki drobiowej nie je, ale dostają odrobinkę raz na kilka miesięcy, więc żadna strata). Jak czytam, jakie ludzie potrafią mieć problemy z wybrednymi kotami, to szczerze współczuję. Owszem, Krzyś jest uczulony na zboża, tylko ryż mu nie szkodzi, ale przecież to nie kury ;)

Eeee Tauryna to tam akurat jest 2400 mg/kg

GDZIE? Na opakowaniu zero informacji, w internecie nic nie znalazłam :(

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Wto cze 30, 2015 11:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:
Polina pisze:
Dark Angel pisze: W RC Sensitivity Control nie ma nawet tauryny, więc muszę suplementować. Wkrótce będzie odstawienie RC i przejście na bezzbożówkę. Na szczęście kocurki nasze chętnie zjadają wszystko, co im się wsadzi w miseczkę (Krzyś wątróbki drobiowej nie je, ale dostają odrobinkę raz na kilka miesięcy, więc żadna strata). Jak czytam, jakie ludzie potrafią mieć problemy z wybrednymi kotami, to szczerze współczuję. Owszem, Krzyś jest uczulony na zboża, tylko ryż mu nie szkodzi, ale przecież to nie kury ;)

Eeee Tauryna to tam akurat jest 2400 mg/kg

GDZIE? Na opakowaniu zero informacji, w internecie nic nie znalazłam :(

Każdy Royal ma sporo tauryny, przede wszystkim w wersji weterynaryjnej. Na niektórych stronach sklepów jest podawana właśnie taka dawka w wersji RC Sensitivity Control vet. Jeżeli masz wątpliwości to napisz do Royala. Czego jak czego, ale akurat tauryny tam dodają. Ponad 2000mg/kg to wcale nie jest mało. Wątpię, aby akurat w tej jednej karmie tauryny nie było.

Tu masz np. dawkę tauryny w wersji mokrej:

http://www.royalcanin.com.au/products/p ... rice-pouch

a tu dawki w innych wet suchych.
Problem polega na tym, że raz to podają a raz nie. Chaos na stronach i w wykazach.
http://www.royalcanin.com.au/products/p ... management

http://www.royalcanin.com.au/products/p ... e/diabetic

http://www.royalcanin.com.au/products/p ... ine/dental

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Śro lip 01, 2015 10:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Drożdże browarnicze w proszku te firmy Lunderland to są typowe dla psów/kotów i można je kupić w sklepach internetowych np. MODERNPET albo w Kocimiętce.

marcelkaaa07

Od: Wto lut 24, 2015 21:00

Post » Śro lip 01, 2015 11:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Drożdże muszą być NIEAKTYWNE, żeby się nadawały do spożycia dla zwierząt, czyli takie do piwa/wina się nie nadają, bo one są aktywne. Przy odpowiednim przechowywaniu drożdże się nie psują i mogą stać latami.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Śro lip 01, 2015 11:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ale to dla kociaków, smak kurczak i ryba czyli taki sam jak ten dla dorosłych
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kot/406596
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

Post » Śro lip 01, 2015 11:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

rudalia pisze:

Ale to dla kociaków, smak kurczak i ryba czyli taki sam jak ten dla dorosłych
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kot/406596

Odrobinę się rożni. Zakładam, że ma mniejsze chrupki.

Polina

Post » Śro lip 01, 2015 18:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Polina, napisałam do RC i mam odpowiedź - rzeczywiście auryny jest w niej 2400 mg/kg karmy. Ale dalej musimy ją suplementować, bo kot powinien przyjmować ok. 300 mg tauryny dziennie.

Dark Angel

Post » Śro lip 01, 2015 19:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:Polina, napisałam do RC i mam odpowiedź - rzeczywiście auryny jest w niej 2400 mg/kg karmy. Ale dalej musimy ją suplementować, bo kot powinien przyjmować ok. 300 mg tauryny dziennie.

Ooo, szybko odpisali. Super, że już wiesz. Wiadomo, to za mało, ale zawsze coś.
Nie wiedziałam, że przy karmie z w sumie pokaźną dawką tauryny i tak trzeba ją suplementować :cry: Czyli nawet PON ani Purizon nie mają wystarczająco dużo tauryny.
A taurynę w ogóle można kotu przedawkować?

Polina

Post » Śro lip 01, 2015 19:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

a czy Miamor Milde Mahlzeit ma w swoim składzie taurynę? Szukam konkretnego składu - ale i tak się na nich za dobrze nie znam..;/. Ktoś karmi tylko tą karma? Moje kociaste od pewnego czasu tylko to jedzą w różnych wariantach smakowych..:)

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Śro lip 01, 2015 20:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ja karmiłam przez jakiś czas Miamor Mild, ale i tak dosypywałam taurynę i drożdże. Dodawałam też trochę tłuszczu gęsiego, bo jest zbyt chude.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Śro lip 01, 2015 20:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

nataleia pisze:a czy Miamor Milde Mahlzeit ma w swoim składzie taurynę? Szukam konkretnego składu - ale i tak się na nich za dobrze nie znam..;/. Ktoś karmi tylko tą karma? Moje kociaste od pewnego czasu tylko to jedzą w różnych wariantach smakowych..:)

Z tego, co znalazłam wynika, że tylko wersja kitten ma dodatek tauryny. Albo w wersji dla kotów dorosłych jej nie wyszczególnili :? (w co wątpię).

Podobno nie można przedawkować tauryny - kot nadmiar wydala z moczem.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Śro lip 01, 2015 20:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Aaaśka pisze:Podobno nie można przedawkować tauryny - kot nadmiar wydala z moczem.

Też znam tę wersję. Łatwiej jest spowodować niedobór.

Dark Angel

Post » Śro lip 01, 2015 21:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Jak dokładnie suplementujecie tę taurynę, który preparat polecacie? Wiem, że rozpuszcza się ją w wodzie. I co, polewacie tym jedzenie?
A jak mam dni, kiedy młoda je tylko suche, to jak mam to suplementować? Myślę też w jakich proporcjach. Mieszam jej karmy, w jednej ma 2500mg/kg w drugiej 4000mg/kg, czasami przegryzie surowe mięso, czasami łyżeczkę puszki. Każdego dnia jest inaczej. Gdybym jej wydzielała jedzenie to byłoby mi łatwiej.
Moja jest jeszcze młoda i rośnie, ma 10 miesięcy. Do roku nie można jej ograniczać jedzenia, więc zawsze w miseczce ma suche. Poza tym jakie ograniczanie przy moim niejadku...

Polina

Post » Czw lip 02, 2015 9:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dziewczyny podpowiedzcie, jest na rynku coś równie dobrego, do regularnego karmienia tylko mokrą karmą, oprócz catzfinefood?
Jeszcze podaje dla urozmaicenia cosma thai, ale ona nie nadaje się do stałego karmienia. Zamówiłam dzisiaj jeszcze mokra feringę.
Może coś jeszcze jest?. Najlepiej w formie pasztetu.

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

[poprzednia][następna]