SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 22, 2013 21:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dzięki:)!

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Śro paź 23, 2013 6:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czy zamiast mielonych skorupek może być mączka ze skorupek? ( taka do kupienia na ekozwierzaku http://ekozwierzak.pl/Lunderland-Maczka ... -150g.html )

A jeśli nie, to czym mam mielić te skorupki? :)

weronika92

Od: Czw maja 23, 2013 11:00

Post » Śro paź 23, 2013 7:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mączka ze skorupek to jest to samo, co mielone skorupki - kwestia nazwy.

Przepisy do easy barf z linku mogą być, tylko tam jest bardzo ogólnie mięso - nie wiem, ab., czy wpisywałaś do kalkulatora, ale zależnie jakie mięso przyjmiesz, to inne parametry świecą na czerwono: ujdzie, ale do ideału daleko.

Pół barf? Albo coś jest BARFem, albo nie jest. Może to jej jakaś własna nazwa na coś. Felini jest najprostszym, ale najgorszym wyborem (syntetyczne i małe pole manewru przy mieszankach). BARF masz po prostu z suplementami w różnych zestawach - od prostych (samo felini) do w pełni naturalnych - przeczytaj ten temat oraz ten.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro paź 23, 2013 17:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nie wpisywałam do kalkulatora, bo nie stosuję easy barf tylko suplementy naturalne, więc wszystko po kolei wklepuję.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Czw paź 24, 2013 13:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dr Karen Becker o jedzeniu surowego mięsa przez koty i psy (po angielsku, ale mówi powoli i wyraźnie): film na YT; mówi tam m.in. o tym, że karmy pojawiły się stosunkowo niedawno, a przez tysiące lat układ pokarmowy drapieżników przystosował się do jedzenia upolowanych ofiar na surowo – wraz z mikroorganizmami bytującymi w tych ofiarach; szczególnie warto zwrócić uwagę na mocno akcentowane stwierdzenie, że koty mogą przeżyć na chrupkach (ang. survive), ale przeżyć a nie dobrze funkcjonować (ang. thrive). Mówi też, dlaczego weterynarze polecają chrupki.
...

czarnekoty123

Post » Czw paź 24, 2013 16:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dlatego my chrupkom mówimy stanowcze NIE
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Post » Czw paź 24, 2013 16:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Luna niestety chrupkom mówi stanowcze OM NOM NOM :ryk:

Ale mam w takich dalekich planach przerzucić ją tylko na mokre. Jak uda mi się znaleźć takie, które raczy zjadać.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pt paź 25, 2013 16:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:Dr Karen Becker o jedzeniu surowego mięsa przez koty i psy (po angielsku, ale mówi powoli i wyraźnie): film na YT; mówi tam m.in. o tym, że karmy pojawiły się stosunkowo niedawno, a przez tysiące lat układ pokarmowy drapieżników przystosował się do jedzenia upolowanych ofiar na surowo – wraz z mikroorganizmami bytującymi w tych ofiarach; szczególnie warto zwrócić uwagę na mocno akcentowane stwierdzenie, że koty mogą przeżyć na chrupkach (ang. survive), ale przeżyć a nie dobrze funkcjonować (ang. thrive). Mówi też, dlaczego weterynarze polecają chrupki.

Uff, to ja nie wiem jak jest szybko w takim razie :)
Ale film ciekawy i wart rozpowszchenienia, dobry jest tez przyklad z susbstytutem mleka dla dziecka...
Obrazek Obrazek Obrazek <--- a ja rosne i rosne ;)

foxtrot

Od: Czw lut 18, 2010 13:00

Post » Pt paź 25, 2013 21:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Wpadła mi dzisiaj w ręce książeczka pt. "Poradnik dla właścicieli kotów" wydana przez RC :twisted:

I kilka ciekawych informacji:
"U kotów żywionych suchą karmą, rzadziej spotykane są przypadki wystąpienia kamieni moczowych lub zapalenia pęcherza moczowego. Ponadto suche karmy wykazują skuteczność w zapobieganiu problemom urologicznym".

Drugi cytat jest jeszcze lepszy :twisted:
"Pokarm przygotowywany w domu, jest to pokarm przygotowywany z następujących składników, zwykle gotowanych: mięso, ryż i warzywa. Właściwe zestawienie takiego posiłku jest bardzo trudne...(ble, ble, ble w skrócie o tym, ze byle-jakie składniki i niezbilansowane).... Żywienie kota karmą przygotowaną w domu jest droższe niż karmą gotową. Pokarmu domowego nie można zbyt długo przechowywać, a jego przygotowanie wymaga czasu." Potem są hymny pochwalne dla chrupków.
No, nie ma to jak odpowiednio zachęcić właścicieli do zdrowego żywienia kotów :twisted: :twisted:
Obrazek Obrazek

ab.

Post » Pt paź 25, 2013 22:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

wiesz no, technicznie rzecz biorąc, napisali prawdę - faktycznie karmienie domowe jest droższe niż whiskas, ale czy także niż RC, to bym się już kłóciła :P
chociaż oczywiście sposób przedstawienia tych niby prawdziwych informacji pozostaje poza wszelką dyskusją.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt paź 25, 2013 22:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Maupa pisze:wiesz no, technicznie rzecz biorąc, napisali prawdę - faktycznie karmienie domowe jest droższe niż whiskas, ale czy także niż RC, to bym się już kłóciła :P
chociaż oczywiście sposób przedstawienia tych niby prawdziwych informacji pozostaje poza wszelką dyskusją.

Whiskas też nie jest tani :mrgreen:
Obrazek Obrazek

ab.

Post » Pt paź 25, 2013 22:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

jest ;p szczerze mówiąc kwotę 5 zł dziennie na wyżywienie kota też nie uważam za ekstrawagancką - co prawda jest mi o tyle łatwiej, że nie mam nałogów, więc nie przeliczam na piwa czy paczki fajek. a tyle mi wychodzi przy karmieniu już wyszukanymi karmami.
ale taka paczka saszetek W ile kosztuje, 1,50 za saszetkę? KK jeszcze taniej...
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt paź 25, 2013 22:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

No bo karmienie suchym to chyba jednak wychodzi najtaniej, taki np.TOTW czy Porta. Przygotowanie Barfa to przecież nie tylko mięso i suplementy, ale też prąd, mycie garów, maszynki. Jak chce się robić różnorodne mieszanki, a nie tylko takie w oparciu o przemysłowego kurczaka to jednak trochę wychodzi. A suchego się sypnie i po sprawie ;) . Zresztą duże znaczenie ma też wygoda.

Ja niedawno siedząc w poczekalni lecznicy przyglądałam się pewnej tabeli sygnowanej przez RC.
Był tam podział na człowieka, psa i kota i między innymi była tam rubryka: zapotrzebowanie na węglowodany i w kolumnie kot był napisane, że koty mają znikome zapotrzebowanie na węglowodany - trochę mnie to zaskoczyło, że RC to wie :twisted: , bo produkują przecież karmy, które po brzegi są nimi wypchane :twisted: :roll: . No, ale biznes jest biznes ;) .

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Sob paź 26, 2013 8:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Poczytajcie sobie też to - warto.
...

czarnekoty123

Post » Sob paź 26, 2013 9:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

U mnie w sklepach saszetka W jest po 3,50 a KK po 2,9-3,1 za 80g wiec to jest drogo, bo kot zjada ok 2 saszetek na dzień, a RC jest jeszcze droższe przecież.
Miesięczny koszt mieszanki Barfowej z indyka i gęsi + suplementy wyszedł mi ok 80 zł na jednego kota, czy to jest dużo?
Obrazek Obrazek

ab.

[poprzednia][następna]