Kotka ze złamanym kręgosłupem.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 24, 2013 22:48 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Szalony Kot pisze:Przepraszam, że tak zwlekałam z wydarzeniem, ale w ogóle nie było mnie przy komputerze ostatnio, przeprowadzam się :oops:

Czy w wydarzeniu podać nr konta Fundacji? Jeśli tak, to jakie dane wpisywać?

Wystarczy napisać, że wszystkie dane do wpłaty na stronie www.afn.pl, tytuł wpłaty "kotka ze złamanym kręgosłupem"

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Czw paź 24, 2013 22:52 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Trzymam :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazek

Justa&Zwierzaki

Od: Czw wrz 11, 2008 19:03

Post » Pt paź 25, 2013 16:51 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Kotka już w Krakowie, została u nas w szpitaliku, bo jutro jeszcze konieczna kroplówka i albo znajdzie się ktoś kto odsika kotkę w niedzielę dwa razy albo Roxy będzie musiała po nią przyjechać, bo akurat na tę niedzielę nie jesteśmy w stanie zorganizować takiej pomocy.
Wstępna opinia po rezonansie: naprawa kota jedynie dla neurochirurga, bo inaczej bardziej można kota zepsuć niż naprawić tzn większa szansa, że mu sparaliżuje tylne nóżki niż, że zacznie sikać samodzielnie (grzebiąc mu przy kręgosłupie). Ale jest jeszcze szansa przy wprowadzeniu leku, którego nazwę dostanę jutro lub w poniedziałek ze szczegółowym opisem, że po 2 tygodniach podawania pęcherz zacznie funkcjonować jak należy. Koszt rezonansu 752,27 zł (ze zniżką 20%, bo na ich stronie jest kupon rabatowy więc wykorzystaliśmy). Przed badaniem kotka musiała mieć zrobioną morfologię i biochemię, bo własne wyniki miała już nieaktualne, więc dodatkowo jeszcze 83 zł zapłaciliśmy. Z biochemii wynika, że z wątrobą też ma problemy ale to powinno się w miarę dobrze wyleczyć i musi być na razie na hepaticu, tym już się zajęła nasza wetka na Ruczaju, tam gdzie kotka teraz przebywa (tych kosztów na razie nie znam). Za drogę wyszło 125 zł, bo morfologia w Mikołowie a rezonans w drugiej lecznicy, w Orzeszu. No i chyba na razie tyle, reszta gdy dostanę opis

Tweety

Post » Pt paź 25, 2013 17:04 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

dla mnie to sa dobre wiesci ... nawet bardzo dobre w tej sytuacji ...
więc ...
szukajmy dobrego neurochirurga ...

a leki pewnie nivalin i cocarboxylaza i moze jeszcze to cudo z niemiec :D wszystko do zdobycia :D

a jesli inne ... to tez do zdobycia ...
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Pt paź 25, 2013 20:45 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Dziękuję Tweety Twoja pomoc jest nieoceniona i małżonka również :)
(jeśli chcesz to podaj dane do przelewu zwrócę chociaż na razie za paliwo)
Zmartwiłam się trochę tą sytuacją ale jak walczyć to do końca .
Pewnie te problemu z watrobą to moja wina, jakies zaniedbanie niedopilniowanie ;(
Ja chce jak najlepiej dla niej.
Smutno bez niej sie siedzi teraz ale wiem, ze jest w dobrych rękach.

Ponawiam prosbę, może ktoś z okolic Ruczju mógłby w niedziele podejść do kotki doslownie na 5 minut i ja wysiusiac?
Zalezy mi na tym, bo wracac bedziemy busem a w niedziele rzadko jeżdzą szkoda żebyśmy stały z godzinę albo dwie na przystanku nie mowiac juz o tym ze 2 km spacerek do domu z kotem nie jest przyjemnoscia :( ale jak bedzie trzeba to ja wezme.

Prosze jeśli możecie o szukanie kontaktu do jakiegos neurochirurga? może ktoś coś slyszał, wie, zna?

Pozdrawiam i trzymajcie kciuki.
Obrazek

Roxy0311

Od: Czw wrz 19, 2013 11:47

Post » Sob paź 26, 2013 21:21 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Być może taki jeden we Wrocławiu poradziłby sobie z tą operacją.
Obrazek

Kinnia

Post » Nie paź 27, 2013 12:50 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Kicia już w domu, pęcherz niestety dalej pełny. Mam płytkę z rezonansem ale jakieś tylko niewyrażne zdjęcia mi się otwierają. Nie wiem czy do tego trzeba mieć jakiś program do odczytania czy to są tylko te zdjecia?
skaskaNH Twoja pomoc w dniu dzisiejszym była nieoceniona, wielkie dzięki.

Tak na teraz to trzeba szukać neurochirurga jesli ktos moze to niech poda maila to wyślę (jeśli się da na maila rezonans) i może podszedłby zapytac o konsultacje, rokowania?
Prośba dość pilna.

I ostatnia prośba to taka, że Kicia musi być na RC hepatic, ma może ktoś na zbyciu? Mogę odebrać w Krakowie.
Obrazek

Roxy0311

Post » Nie paź 27, 2013 14:59 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Roxy daj nie na maila ten rezonans ja wezme to ze soba jutro do kliniki jak pojade z Gretta i wysle do Warszawy

jancia1413@interia.pl

Modliszka1412

Od: Pt paź 04, 2013 11:47

Post » Nie paź 27, 2013 18:45 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Roxy, dopiero teraz tak naprawdę doczytałam cały wątek :oops:
Współczuję Ci tego wszystkiego, bo dopiero teraz tak naprawdę załapalam, z iloma problemami się zmagasz.
Nie umiem pomóc w kwestiach zdrowotnych, ale widzę, że tu dziewczyny ostro działają i może uda się znaleźć jakiegoś sensownego lekarza. Poczekajmy też, co napisze Tweety, jakie to miałyby być te leki, może i one coś pomogą. W razie czego będę zaglądać na bieżąco, jeśli coś będę mogła pomóc, to dam znać.
Jeśli chodzi o wątrobę, to dobrze byłoby włączyć jakiś lek regenerujący wątrobę, coś jak dla ludzi Essentiale Forte (dla kotów to jest chyba Hepatiale?? nie pamietam). Może ktoś ma na zbyciu i mógłby Ci podrzucić? Z tego, co wiem, to wątroba u kotów dość ładnie się regeneruje, tylko potrzeba czasu (i raczej delikatnego jedzenia). Ja we wtorek z rana się odezwę, dogadamy się smsami, gdzie Ci podać te resztkę karmy, którą mam na zbyciu.

A tak w ogóle to Koteńka jest cudna i kochana :love:
I z całego serca trzymam za Was kciuki :ok:

skaskaNH

Od: Pt lut 03, 2006 0:21

Post » Nie paź 27, 2013 19:01 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Nie dostałam jeszcze opisu ale wetka mówiła, że może nie zdążyć na sobotę i dośle w poniedziałek, razem z nazwa leku na pęcherz. Essentiale bardzo dobrze działa na kocią wątrobę, przerabialismy na kilku kotach. Trovet też ma dobrą karmę hepatic i tańszą niż RC, u nas Księciunio na niej był i było ok
Dziewczyny mówiły, że kotka miała rano nasiusiane w kuwecie .... Była sama w klatce więc nie mógł tego zrobić nikt inny

Tweety

Post » Nie paź 27, 2013 19:37 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Jak już będę wiedzieć co mam jej podawać jakie leki itd to będę działać, nei chce działać na własną rękę bez zleceń lekarza. Ja się nie orientuję w karmach tej klasy ale jeśli jest ajkiś tańszy odpowiednik to pewnie, że go wybiorę.

Z sikaniem tak jest u niej ze czasem jak idzie, kładzie się to jej sie tak wyleje automatycznie takie jedno "psik" a reszta czyli gdzies 2/3 zostaje. U mnie zaraz po przyjezdzie miała pełny pęcherz.

Ale ja z chęcią bym wolała aby to znaczyło, że coś się zmienia na lepsze.

skaskaNH jest cięzko, tern rok jest taki trudny, problemy jeszcze z psem to jakiś dramat :(
zresztą sama widziałaś że do wyglądu owczarka szkockiego przez tą alergię mu brakuje, na razie wygląda jak zwichrowany szczur.
Obrazek

Roxy0311

Post » Pon paź 28, 2013 20:05 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Pani doktor nie zdążyła z opisem ... Tylko szkoda, że musiałam się o to upomnieć. Jak się bierze 8 stówek za badanie, podaje dwa terminy to może trzeba zostac dłużej i to zrobić ... Ma wysłać jutro o 9

Hepatic trzeba podawać przez miesiąc i po tym okresie zrobić kolejną biochemię. Nasza wetka jeszcze sugerowała, że skoro kotka się wysiusiała sama to może jest to wpływ zastrzyków przeciwzapalnych, które dostała

Tweety

Post » Pon paź 28, 2013 20:50 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Ludzie są nieodpowiedzialni jednak.
A lepiej ten royal canin czy trovet?
próbowałam kupić dziś hepatic rc ale nie ma w zoologicznych ;/ są urinary, diabetic itd a ta tylko na zamowienie ;/
poszukam jutro jeszcze.

ale dostawała przez 10 dni przeciwzapalny lek domięśniowo, wtedy nie było żadnej zmiany.
Obrazek

Roxy0311

Post » Pon paź 28, 2013 23:58 Re: Kotka po wypadku potrzebna pomoc, złamany kręgosłup!!!

Tweety pisze:Pani doktor nie zdążyła z opisem ... Tylko szkoda, że musiałam się o to upomnieć. Jak się bierze 8 stówek za badanie, podaje dwa terminy to może trzeba zostac dłużej i to zrobić ... Ma wysłać jutro o 9

Hepatic trzeba podawać przez miesiąc i po tym okresie zrobić kolejną biochemię. Nasza wetka jeszcze sugerowała, że skoro kotka się wysiusiała sama to może jest to wpływ zastrzyków przeciwzapalnych, które dostała

oooooo kolejna pani dr typ primadonna :evil:
ostatnio mam takich dosyć i chyba zaczynam byc zła :evil:

dziewczyny ... porównajcie co przeciwzapalnego dostawała przez 10 dni a co dostala teraz .... to nie musi byc ten sam lek ... może tutaj jest "tajemnica"
Obrazek

Kinnia

[poprzednia][następna]