Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
nazira pisze:Moim zdaniem wine za smierc tej kotki ponosza wlasciciele bez mozgu
nazira pisze:Moim zdaniem wine za smierc tej kotki ponosza wlasciciele bez mozgu
nazira pisze:
I chore prawo w panstwie Polskim. Nie ma nakazu prowadzania duzych psow na smyczy i w kagancu. Nie okreslono jak dluga powinna byc smycz, na ktorej mozna prowadzic psa... W koncu nie ma wytycznych kto moze psa o podwyzszonym potencjale agresji posiadac. Takiego psa moze miec kazdy, a nie powinien. Dla porownania, w Polsce mogalm miec tyle pitbulli ile chcialam, nie musialam prowadzac ich w kagancach. W kraju gdzie mieszkam moge miec tylko dwa zarejestrowane psy, ktore musialy przejsc szkolenie. Ja takie szkolenie tez musialam przejsc. Otrzymalam dokument uprawniajacy mnie do posiadania takiego psa. Jesli policja mnie skontroluje i nie bede go miala przy sobie, pies idzie od razu do uspienia.
Mulesia pisze:nazira pisze:
I chore prawo w panstwie Polskim. Nie ma nakazu prowadzania duzych psow na smyczy i w kagancu. Nie okreslono jak dluga powinna byc smycz, na ktorej mozna prowadzic psa... W koncu nie ma wytycznych kto moze psa o podwyzszonym potencjale agresji posiadac. Takiego psa moze miec kazdy, a nie powinien. Dla porownania, w Polsce mogalm miec tyle pitbulli ile chcialam, nie musialam prowadzac ich w kagancach. W kraju gdzie mieszkam moge miec tylko dwa zarejestrowane psy, ktore musialy przejsc szkolenie. Ja takie szkolenie tez musialam przejsc. Otrzymalam dokument uprawniajacy mnie do posiadania takiego psa. Jesli policja mnie skontroluje i nie bede go miala przy sobie, pies idzie od razu do uspienia.
Amerykański pit bull terrier jest w Polsce na liście psów uznawanych za agresywne ( Rozporządzenie MSWiA z dnia 28 kwietnia 2003 r. Dz.U. 2003 r.Nr 77, poz. 687), co oznacza, że trzeba otrzymać zezwolenie na utrzymywanie takiego psa.
Ustawa o ochronie zwierząt stanowi:
Art. 37a. 1. Kto prowadzi hodowlę lub utrzymuje psa rasy uznawanej za agresywną bez wymaganego zezwolenia,
podlega karze aresztu lub grzywny.
2. W razie ukarania za wykroczenie, o którym mowa w ust. 1, można orzec przepadek zwierzęcia.
Z kolei według kodeksu wykroczeń :
Art. 77. Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia,
podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.
Z komentarza, który czytałam wynika, że psy ras uznanych za agresywne powinny być w miejscu publicznym zawsze na smyczy i w kagańcu.
Mulesia pisze:Masz rację. Prawo jest delikatnie mówiąc niedoskonałe w tym zakresie.
Jednak w orzecznictwie przyjmuje się, że w przypadku psa agresywnego ( w tym rasy agresywnej ) kaganiec i smycz w miejscu publicznym to zwykły środek ostrożności ( choć kara za wykroczenie i tak jest śmieszna ).
Tyle, że to wszystko jest bardzo ocenne.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue i 748 gości