Wojownik, decyzja, w DS u FUFU. Schr Łódź

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 16, 2009 14:25 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

Cameo to prawda a czesami znajdą się i wieczne tymczasy. Ale raczej starasz się znaleźć domek dla tego kota i jakiś zazwyczaj się znajdzie. Są różne trudne przypadki i wojownik z pewnością by taki był na tymczasie, bo jednak samo doprowadzenie kota do stanu umożliwiającego szukanie domku zajęło by z pół roku. Jednak inaczej podchodzisz do tymaczasów a inaczej do rezydentów. Miłość może i ta sama ale świadomość inna.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Pt paź 16, 2009 18:51 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

mimo rozumu, czasem serce mówi swoje.
dlatego niektórzy, mając spore stadko zwierząt, nie powinni brać kolejnych kotów, gdy nie potrafią się z nimi rozstać.

Przykro mi, do pewnego momentu liczyłam na panowanie nad sytuacją, wierzyłam, że ostatni kot oznacza ostatni kot, że jest jakiś limit, nieprzekraczalny.
teraz jestem zła, bo Wojownik miał nie tylko zapewniony dt ale być może też ds - prowadziłam rozmowy w tej sprawie, potencjalny dom dzwonił też do Satyra.

Koty są zwierzętami rewirowymi, potrzebują przestrzeni, w dużym stadzie na małej przestrzeni wcale nie są szczęśliwe. Stres przegęszczenia jest bombą zapalną kocich chorób, śmiertelnych chorób.
Jak trudno wydolić finansowo i czasowo nad 5 kotów, to wiem. A co przy większej ilosci? Co gdy zachorują?

Dla Wojownika wcale nie jest dobrze, że trafił do Fufu.
Przykro mi, ale Fufu - straciłaś panowanie nad tym co robisz, tych zwierząt jest za dużo, zobacz, ile osób Ci o tym mówi - osób Ci życzliwych, naprawdę życzliwych.
Bo widzisz, to już nie jest tylko Twoja sprawa, to sprawa kotów, które do Ciebie trafiają, kotów, którym szukamy domów, i którym domy znajdujemy. Bo Ty możesz robić co chcesz, ale koty są zależne od ludzi.
I dlatego to już nie jest tylko Twoja sprawa.

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Pt paź 16, 2009 19:02 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

Sis pisze:Koty są zwierzętami rewirowymi, potrzebują przestrzeni, w dużym stadzie na małej przestrzeni wcale nie są szczęśliwe. Stres przegęszczenia jest bombą zapalną kocich chorób, śmiertelnych chorób.
Jak trudno wydolić finansowo i czasowo nad 5 kotów, to wiem. A co przy większej ilosci? Co gdy zachorują?

O kurczę, utrzymanie mojej 6-stki, czterech rezydentów (w tym jednego na diecie Vet :strach:) i dwóch tymczasów kosztuje mnie miesięcznie ok. 300-400zł (ze żwirkiem, karmą, puszkami, mięsem) może więcej :oops: duży worek suchego starcza na raptem kilka miesięcy, ze żwirem jest to samo (drewno)

:oops:

Jak sobie pomyślę że muszę podzielić tę sumę razy... :oops: to mi się słabo robi :oops: trzeba być milionerem żeby utrzymać TAKIE stado...

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Pt paź 16, 2009 19:14 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

Cameo my na naszą trójkę obecnie czwórkę i króliki lekką ręką liczymy 500 miesiecznie i to bez weterynarzy, sama karma żwirki itp
Obrazek

Satyr77

Post » Pt paź 16, 2009 20:05 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

Wpadłam zobaczyć, czy coś się wyklarowało. Widzę, że nic. Chciałbym w tej sytuacji zapytać: co będzie jak się fufu nie odezwie i nie zdeklaruje? czy w takim razie sprawę Wojownika jest zakończona? Czy on ma tam ostatecznie DS? Jako 20 kot? Wybaczcie, że tak pytam wprost, ale tak tu z tematu wątku wynika, że właściwie nie wiadomo.
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Pt paź 16, 2009 20:24 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

bardzo zaangażowałam się w sprawę Wojownika.... smutno mi teraz okropnie... :( :( :(
też chciałabym wiedzieć, czy w tej sytuacji, poza obecną wymianą opinii itp. jest możliwe i realne, aby Wojownik miał taki dom, który zająłby się nim wyjątkowo, bo przecież on potrzebuje wyjątkowego traktowania.... :cry:

a wszelkie konsekwencje ludzkiego postępowania poniesie właśnie Wojownik, czy to wobec niego fer????? Czy to fer, że nic o nim nie wiemy, jak mu jest w nowym domu? Czym kierował się dom adopcyjny podczas tej "adopcji"......itp. pytania...

smutek, smutek i jeszcze raz smutek..... :( :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Pt paź 16, 2009 20:31 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

Niestety sądzę, Hanulko, że te wszystkie pytania zostaną bez odpowiedzi :( nie sądzę by Fufu zajęła stanowisko, o które prosimy :( a jeśli je zajmie to będzie to stanowisko bycia dla Wojownika DS a nie DT.
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Pt paź 16, 2009 20:39 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

:( :( to nie dowiemy się co u Wojownika???

przecież zasługujemy na to .
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Pt paź 16, 2009 20:44 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

Przepraszam za offa,ale bardzo pilnie potrzebna mi pomoc...
Rudasek zamarza na działkach :cry: POMÓŻCIE...
viewtopic.php?f=1&t=101873

Aggi

Od: Nie wrz 20, 2009 23:50

Post » Pt paź 16, 2009 20:54 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

no własnie, tyle osób zaangażowanych i teraz... wielkie NIC a moze nic...

kolejne pytanie retoryczne: dlaczego?

Jaki wpływ ma Forum, na to, co dzieje sie z kotkami, którym szuka domów i o które stara się zadbać??? Czy nie ma prawa do informacji????

oooohhhhhhh.... :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

nie mogę przestać myśleć o Wojowniku 8O 8O
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Pt paź 16, 2009 20:57 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

Nie. Nie dowiemy się. Schronisko nie podpisuje umów adopcyjnych (chyba) i nikt nawet nie ma podstaw, żeby iść i zwyczajnie zobaczyć jak to wszystko wygląda. Wszyscy jesteśmy na łasce i niełasce fufu, więc w zasadzie wątek na tym się kończy. Jeśli fufu się nie odezwie - możemy tu sobie tylko bić pianę i wspominać Wojownika.
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024

zabers

Post » Pt paź 16, 2009 21:02 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

zabers są umowy adopcyjne. My jak braliśmy Lorda to podpisywaliśmy.
Obrazek

Satyr77

Post » Pt paź 16, 2009 21:07 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

Jestem skołowana. To ciężka sprawa - z jednej strony Fufu, która chce pomóc, z drugiej strony ............no właśnie, co? Tyle zwierzaków w mieszkaniu to naprawdę gruba przesada. Do opieki nad zwierzętami jest potrzebny ROZSĄDEK. Spotkałam się z kolekcjonerstwem zwierząt, wiem z czym to się je i wiem jaka to syzyfowa praca w tłumaczeniu takiej osobie, ze ma ZA DUŻO ZWIERZĄT. Chęć pomocy to jedno, ale biorąc do domu kolejne zwierzę należy zastanowić się czy takie warunki jakie mamy mu odpowiadają i czy zwierzaki przebywające w domu będą się dobrze czuły w powiększanym stadzie. W takim procesie nie uczestniczymy sami.

Dla schronu liczy się to, że zwierzę zeszło ze stanu. Byliśmy świadkiem dyskusji Krzysia z weterynarką. Dla schronu nie liczy się czy to DS czy DT. U nas w Skierkach, przynajmniej rok temu było tak, że umowy adopcyjne były podpisywane z udziałem wolontariuszy, bo sam schron raczej się tym nie interesował.
Pycha kroczy przed upadkiem. A za upadkiem kroczy śmieszność... :mrgreen:

WarKotka

Od: Pt lip 31, 2009 20:39

Post » Pt paź 16, 2009 21:12 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

Satyr77, a no widzisz, ślepowron ze mnie (moje szczęście, że napisałam "chyba") :wink: .
no, to w takim razie istnieje teoretyczna podstawa, żeby choć dowiedzieć się co i jak, i ewentualnie skorygować sytuację. Tylko, jak napisała kiche_wilczyca, czy komukolwiek na tym zależy...
Ktoś pytał, czy forum ma wpływ na cokolwiek. Nie sądzę. bo jak?

zabers

Post » Pt paź 16, 2009 21:15 Re: Wojownik, DT czy w DS?Fufu prosimy o stanowisko.. Schr Łódź

Polskie prawo jest niestety kulawe. Włącza sie do sprawy tylko wtedy, kiedy następuje fizyczne uszkodzenie/upośledzenie. Czyli jeżeli zwierzę jest zagłodzone, skatowane to wtedy podlega ustawie, jeżeli psychicznie źle się czuje - już nie..... My możemy sobie gadać i mieć nadzieję, że ta druga strona coś zrozumie........
Pycha kroczy przed upadkiem. A za upadkiem kroczy śmieszność... :mrgreen:

WarKotka

Od: Pt lip 31, 2009 20:39

[poprzednia][następna]