koty 2023r-POTRZEBUJEMY PILNIE POMOCY

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 09, 2021 17:51 Re: koty

Yocia pisze:Ja przeczytałam wpis w pracy, ale dopiero teraz mam czas żeby coś napisać w wątku.

Sytuacja dla mnie jest w pełni zrozumiała - takie obciążenie fizyczne i finansowe łatwo odbija się na samopoczuciu i komforcie psychicznym. Ja codziennie wychodząc rano z domu myślę o Was i o kotach, jak wszyscy dajecie rade w tym zimnie przetrwać.
Bardzo podziwiam Waszą organizację całej tej pracy i sytuacji.

Czy mielibyście coś przeciwko jakby trochę spróbować nagłośnić kocie potrzeby na facebooku? Wiem, że niedawno ten temat się przewijał.
Myślałam o jakimś wydarzeniu, zbiórce - na przetrwanie zimy. Boję się tylko, żeby nie sprowadzić Wam jakichś nieprzyjemności z tego tytułu (czasem ludzie narzucają np. swoje wizje prowadzenia działań).

A co do tych dwóch kotek z problemem jelitowym - czy miały próbowaną sterydoterapię? Może forma alergii pokarmowej, IBD? Moze warto spróbować?

Nie chcę nagłaśniania sprawy na FB.Są tam Osoby- które lata temu tutaj na Forum zniszczyły mi zdrowie.Dwa lata temu Ala próbowała coś robić i efekt był natychmiastowy i piorunujący.Wpisy od czapy-oceniające sytuację pobieżnie a dopiero kiedy przyszłam sama- musiałam się gęsto tłumaczyć -bo niestety FB to dobra arena do szybkiego ataku-sytuacja jakoś się uspokoiła ale Ala musiała zakończyć sprawę.Zlikwidowałam konto- dla mnie to najgorszy portal.
Proszę o wsparcie i udostępnianie zbiórki:

https://pomagam.pl/100kotow

iza71koty

Od: Sob sie 30, 2008 17:27

Post » Czw gru 09, 2021 18:20 Re: koty

Tego się właśnie obawiałam, bo mam podobne spostrzeżenia - niestety łatwo spotkać się z oceną bez znajomości tematu...

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Czw gru 09, 2021 18:23 Re: koty

niestety,z tym trzeba się liczyć, ale tu- to jest zamknięty krąg, z którego za wiele się nie wyciśnie. Bo to nie tak, że tu kazdy spi na kasie i jest 2-3 potrzebujących, tylko odwrotne proporcje ( w sensie mogących pomagać, a nie śpiących na kasie ). Jak sie tego kręgu nie poszerzy, to bedzie ciężko z tej sytuacji wybrnąć :(
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Czw gru 09, 2021 18:26 Re: koty

Może bez tworzenia wydarzenia i opisów, przekierowywania do tego, gdzie te koty się znajdują i bez odnośników do miau - tylko samo wrzucenie linku do zbiórki na grupy kocie? Bez wdawania się w głębsze dyskusje z komentującymi? Czy to byłoby dla Ciebie ok Izo? Wszakże zbiórka i tak w internecie wisi i można przeczytać jej opis.

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Czw gru 09, 2021 18:40 Re: koty

Yocia pisze:Tego się właśnie obawiałam, bo mam podobne spostrzeżenia - niestety łatwo spotkać się z oceną bez znajomości tematu...

Dla mnie gra ryzykowna.Dwa razy nie przyniosła żadnego efektu- tylko jatkę ludzi którzy niekoniecznie mają wiedzę o kotach.Nie poświęcę resztek zdrowia a tym bardziej czasu na dywagacje i tłumaczenie że nie jestem wielbłądem.Jestem w takim wieku ze moje zdrowie to skarb- który muszę szanować.Żadna pomoc wyszarpnięta z trudem mi go nie zastąpi.To zdrowie jest mi niezbędne- nie dla siebie-dla nich.

iza71koty

Post » Czw gru 09, 2021 18:43 Re: koty

maczkowa pisze:niestety,z tym trzeba się liczyć, ale tu- to jest zamknięty krąg, z którego za wiele się nie wyciśnie. Bo to nie tak, że tu kazdy spi na kasie i jest 2-3 potrzebujących, tylko odwrotne proporcje ( w sensie mogących pomagać, a nie śpiących na kasie ). Jak sie tego kręgu nie poszerzy, to bedzie ciężko z tej sytuacji wybrnąć :(

Owszem.Ale jeśli jeszcze stracę do końca zdrowie- to na co mi pomoc- skoro nikt do kotów już nie pójdzie.Myślę że w tej chwili mam dosyć duży inny problem- który jakoś muszę rozwiązać.A niestety żadne rozwiązanie tak naprawdę nie jest dobre.

iza71koty

Post » Czw gru 09, 2021 18:44 Re: koty

Yocia pisze:Może bez tworzenia wydarzenia i opisów, przekierowywania do tego, gdzie te koty się znajdują i bez odnośników do miau - tylko samo wrzucenie linku do zbiórki na grupy kocie? Bez wdawania się w głębsze dyskusje z komentującymi? Czy to byłoby dla Ciebie ok Izo? Wszakże zbiórka i tak w internecie wisi i można przeczytać jej opis.

O udostępnianie zbiórki proszę cały czas.

iza71koty

Post » Czw gru 09, 2021 18:59 Re: koty

Powiem krótko- zmarzłam- wróciłam z ostatniego karmienia -a mam jeszcze kupę roboty w domu.Przypilnować piece- sprawdzić kocie urobki -w kuwetach- w końcu zrobić gorącej herbaty z cytryną.Tak się ratuje od dawna.Dwa duże plastry cytryny -do każdej herbaty.Nie wiem czy to coś daje -ale mam taką nadzieję.

Moim zdaniem - jeśli dojdzie do sytuacji że Damian się wyprowadzi- to zaprzestanie pomocy nawet odpłatnej.Zycie tam- no wiadomo gdzie to -nie bajka.I choć Jemu się często wydaje -że sobie poradzi- bo przecież -Kto jak nie On- żył tak przez 4 lata - więc bułka z masłem.Ale to już nie bułka.Znajomi z którymi robił interesy powymierali-alkohol zrobił swoje.Ceny tak wywindowały -ze nawet skromny zarobek dzienny ze sprzedaży złomu- myślę że nie wystarczy na zapewnienie potrzeb.Palenie kotom -to całkiem odrębna rzecz niz mieszkanie tam.Damian nie raz mi opowiadał -że żeby w nocy woda nie zamarzła jak i sam człowiek- musiał cały dzień palić w piecu- też typu koza.Tak więc -ja jakoś tego nie widzę- przyjeżdżania dwa razy- pokonywania 3 km w jedna stronę.To wszystko razy 4 - nie wiadomo przy jakich warunkach pogodowych śniegu i mrozie.A jeszcze dodatkowe km -bo przecież to jedzenie trzeba kotom zawieżć.

Myślę że euforia szybko minie a zdrowie zacznie bardziej dokuczać niż tutaj.Nie będzie nikogo -Kto zrobi ciepły posiłek, poda gorącej herbaty czy zatroszczy się o leki.Raczej też -nie widzę szans na gorącą kąpiel -po trudnym zimnym dniu.Nie raz mi Damian opowiadał jak targał 5 litrowe butle z woda z Cpn-u kawał drogi -aby sobie nagrzać na piecyku i włożyć nogi do ciepłej wody.Opowiadał też jak dał swoim pomagierom złom- który mieli sprzedać- leżał chory i prosił aby tylko kupili mu coś do jedzenia.Nikt nie zajrzał do niego przez kilka dni.Ledwo przeżył.A znajomi mieli imprezę.Tak więc ja to widzę nie ukrywam czarno- zwłaszcza o tej porze roku.To tak dla mnie trochę - jak na złość babci- odmrozić sobie uszy.Bo ja tutaj logiki -nie widzę.Ale to wolny kraj.Nikt nikogo przymuszać nie może.

Wrzucam do skarbonki za dzisiejszy dzień- 20 zł.Damian karmi ostatnie koty.

iza71koty

Post » Pt gru 10, 2021 9:46 Re: koty

Damian- iza71koty pisze:W tym poście będzie rozliczenie za grudzień.

ROZLICZENIE wpłat Od Opiekunów wirtualnych. :1luvu:

Klara i Klara Opiekun wirtualny LimLim
100zł

Henio Opiekun wirtualny Szymkowa
100zł

Węgielek Opiekun wirtualny Willow_
50zł

Strzałka Opiekun wirtualny haw5
150zł Sierpień- październik

Dorcia Opiekun wirtualny JózefK.
55zł - budka dla Dorci na Mikołaja.

Dorcia Opiekun wirtualny JózefK.
100zł

Szarak Opiekun wirtualny Cindy
50zł

Gabryś Opiekun wirtualny Marmolada18
70zł

Bąbelek Opiekun wirtualny Yocia
70zł

ROZLICZENIE Wpłat od Darczyńców. :1luvu:

Weronika M. 30zł

muza_51 100zł

naelienn 100zł

Yocia 30zł - na brykiet do pieca -do altanki w terenie zielonym

zjawka 100zł

Megana 50zł

malgosiab. 100zł

kena 20zł

Jola Sz. 40zł

Rozliczenie bazarków

JózefK. - wpłata zysku z bazarku- 44zł na naszą zbiórkę https://pomagam.pl/wk8rat

Yocia - wpłata z bazarku 83zł + 125zł na naszą zbiórkę https://pomagam.pl/wk8rat

Uzupełniliśmy rozliczenie

Dziękujemy Jola Sz. za wpłatę 40zł :1luvu:

Dziękujemy Yocia za bazarek i wpłatę zysku z bazarku na zbiórkę. :1luvu:

iza71koty

Post » Pt gru 10, 2021 18:40 Re: koty

A co to Nikt nie zagląda już do nas.No dzisiaj koszmar. :| Śniegu napadało.Pruszyło cały dzień.Nie wiem co mi się wczoraj stało -ale jak wróciłam od kotów -to nawet nie byłam w stanie zrobić czegokolwiek. :| Tam mną telepotało.Chyba z godzinę siedziałam w wodzie- bo za skarby nie mogłam się rozgrzać.

Niestety kłopoty nas kochają. :( Damian ma problem z rowerem i dzisiaj cały dzień karmi na nogach.Ja w sumie też ale ja nie mam takich odległości do pokonania.

Najgorzej te długie trasy.Wcześniej był u kotów z tamtego wątku.Napalił im w piecyku -a wczoraj powiesił bardzo grubą zasłonę na okno -to nawet nie zasłona -tylko taka tkana narzuta ale fest gruba.Zimna nie przepuści dużo.

Idę wrzucić do skarbonki 20 zł -chociaż dzisiaj :roll: to powinna być premia :oops: za fatalne warunki pogodowe.Teraz poszedł w ostatnią trasę.Najdłuższa i najwięcej kotów do nakarmienia.

iza71koty

Post » Pt gru 10, 2021 19:02 Re: koty

Hej, miałam dzisiaj 3 szczepienie i jestem nie bardzo czynna. Ale pozdrawiam Was serdecznie i 3majcie się, mimo wszystko :1luvu:
W końcu kiedyś będzie znowu wiosna!

Marmolada18

Od: Pt sie 24, 2018 10:34

Post » Pt gru 10, 2021 19:58 Re: koty

A bo to koniec tygodnia i mi sie bateria wyczerpała, ciśnienie tak szalej, że śpię na stojąco :oops:
Obrazek

LimLim

Od: Sob lut 23, 2002 20:08

Post » Pt gru 10, 2021 20:28 Re: koty

Ja zazwyczaj zaglądam wieczorem, ale dzisiaj jestem wyjątkowo padnięta. Aura też nie sprzyja dobremu samopoczuciu.
Trzymajcie się ciepło :1luvu:
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Pt gru 10, 2021 20:31 Re: koty

Izuniu, zaglądam codziennie. Z pisaniem gorzej. Ale jestem i myślę ciepło.

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Pt gru 10, 2021 21:39 Re: koty

ametyst55 pisze:Ja zazwyczaj zaglądam wieczorem, ale dzisiaj jestem wyjątkowo padnięta. Aura też nie sprzyja dobremu samopoczuciu.
Trzymajcie się ciepło :1luvu:

chyba jakiś dziwny dzien faktycznie, w ostatnich dniach generalnie miałam zdecydowanie więcej powera niż przez ostatnie miesiące bywało, a dzisiaj bezpośrednio po pracy padłam, obudziłam się przed chwilą i nie mogę dojść do siebie.

Trzymajcie się, na premię za długą trasę dorzucę te parę groszy Damianowi- do Ciebie na konto. a Jak ogarnę dom i moje głodne paskudy, które nie były mnie w stanie wybudzić wcześniej mimo starań, to dokoncze sprawy bazarkowe
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

[poprzednia][następna]