nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 19, 2013 17:38 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Czy dobrze rozumiem: to są wyniki z maja (pierwsza wartość) i lipca (druga wartość)?

Co do dawkowania żelaza to różne źródła różnie podają a doświadczenia też mamy różne.
Ja jednemu ze swoich kotów dawałam duże dawki - trzy kapsułki czyli 42 mg (mój wet twierdzi, że leczniczo można kotu podać do 50mg).
Czy jest możliwość zrobienia kotu porządnego badania moczu z oznaczeniem ilościowym białka i kreatyniny? Zmierzenia ciężaru właściwego refraktometrem? Ewentualny posiew?
Zdaje się, że mieszkacie we Wrocławiu - daleko masz do gabinetu Kumak doktora Włodarczyka?
On chyba ma jakieś doświadczenie w prowadzeniu nerkowych kotów.
No i warto byłoby zrobić usg u dr Atamaniuka na UP.

edit: literówka
Ostatnio edytowano Pt lip 19, 2013 20:27 przez pixie65, łącznie edytowano 1 raz
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt lip 19, 2013 18:19 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Dokładnie tak pixie..pierwsze są majowe drugie są aktualne.

baku1986

Od: Śro cze 26, 2013 0:38

Post » Pt lip 19, 2013 18:20 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Ciekawe dlaczego te wyniki tak drastycznie sie pogorszyły ? Przecież wcześniej sie poprawialy czy to możliwe ze to z powodu stresu wywołanego zmiana miejsca? Nie sadzilam ze wyniki są aż tak złe :cry:
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Pt lip 19, 2013 18:30 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

a czy we Wrocławiu jest weterynarz specjalista od nerek ?

i czy można wysłać do dr Neski z Warszawy maila z prośbą o konsultację wyników
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Pt lip 19, 2013 19:03 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Znalazłam coś takiego:

MCHC (Mean Cell Haemoglobin Concentration)
--------------------------------------------------------------------------------
If your vet cannot check ferritin or TIBC, you can be guided by the MCHC instead. As the name suggests, this measures the concentration of haemoglobin in a red blood cell. You can calculate MCHC as long as you have a measurement for haemoglobin (Hb):
MCHC = (Hb divided by PCV or HCT) x 100
If this is normal (around 33%), you probably do not need to worry. If MCHC and MCV are both low, this may indicate iron deficiency anaemia.

Dyziek ma mchc 34.1 w związku z tym czy podawanie chella ferr ma sens?
A jeszcze jedno..co z vit b12?

baku1986

Post » Pt lip 19, 2013 20:00 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

dr Włodarczyk przyjmuje przy al. Wiśniowej i ul. Głogowskiej.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt lip 19, 2013 20:15 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

baku1986 pisze:(...)

Dyziek ma mchc 34.1 w związku z tym czy podawanie chella ferr ma sens?
A jeszcze jedno..co z vit b12?

Jeszcze jest "w normie" ale widać tendencję spadkową - dlatego tak ważne jest robienie badań kontrolnych. Poza tym przed podaniem aranespu (darbepoetyny) czy EPO/eprexu (erytropoetyny) konieczne jest suplementowanie żelaza bo organizm będzie go potrzebował więcej.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lip 19, 2013 20:27 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Dzięki gpolomska...czytalam wczoraj ten post...tak się właśnie zastanawiam czy ten azodyl zawiera cos jeszcze prócz tych szczepów bakterii, coś co działa na nerki, a czego nie ma quatrum. Rozmawiałam dzisiaj z moja wet i ma kontakt do jakiejś Pani która ma dostep do azodylu [skomplikowana operacja logistyczna ;)]...ale potem dzwoniła i pytała sie mnie o ten zamiennik, nie wiem po co, jutro sie dowiem.
Gosiu na al. Wiśniowej? :) To juz lepiej :) to nie jest tak daleko mnie...bo okolice Legnickiej to bardzo daleko ode mnie. Dzięki :) w poniedziałek zadzwonię tam i umówię się na wizytę.

baku1986

Post » Pt lip 19, 2013 20:38 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Co do azodylu, ponoć można nabyć u dr Neski, ale jest problem z transportem, bo powinien być przechowywany do 4st C w celu zachowania pełnego działania - Iwoo o tym pisałam w wątku Kociej Przystani.

pixie65 pisze:Zastanawiam się natomiast czy Ty weźmiesz na siebie odpowiedzialność za zaniechanie podania preparatu w efekcie tego co tutaj wypisujesz.

A gdzie pisałam, żeby nie podawać? Wyrywasz kawałki z kontekstu. Napisałam, że jeśli się nic nie zrobi i będzie czekać na nie wiadomo co, to źle się skończy. A pisanie o zalecanej ostrożności i tym, że medal ma dwie strony, to chyba nie grzech... a może należy tylko po d.. całować wszystkich i mówić, że świat jest piękny i bez wad, bo tak lepiej brzmi? Ech... ręce (i nie tylko) opadają. Nie dziwię się, że już sporo osób z otwartym umysłem (a nie wiernych wyznawców teorii wciskaczy karm) opuściło to forum - coraz bardziej to rozumiem: myślenie, wątpliwości itd. są tu niemile widziane - jedynie wiara w wetów i farmację.... widać korporacje idealnie odrobiły zadanie. Szkoda czasu na walkę z wiatrakami. Obiecuję już tutaj ani w innych tematach, gdzie wypowiadają się guru, już się nie odzywać, co by nie psuć sielanki... ja też będę zdrowsza jak nie będę czytać.

Jeszcze raz kciuki za Dyzia - wierzę, że opiekunowie i fundacja podejmą najlepsze decyzje, bo kochają Dyzia.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pt lip 19, 2013 20:51 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Widzę, że na al. Wiśniowej przyjmują tez jutro....rano zadzwonie i postaram się umówić na jutro. Sie najeździ nasz chlopak... :roll:

Ale w sumie to chetkę mam na wizytę u kierownika tej przychodni Dr nauk wet. Alberta Czerskiego :wink:
"Jest koordynatorem przeprowadzanych na szeroką skalę badań naukowych związanych z przewlekłą niewydolnością nerek oraz chorobami naczyń. W ramach projektów naukowych współpracuje z innymi lekarzami weterynarii i lekarzami medycyny ludzkiej. Wykonuje dializy otrzewnowe i hemodializy u zwierząt"
Ostatnio edytowano Pt lip 19, 2013 21:02 przez baku1986, łącznie edytowano 1 raz

baku1986

Post » Pt lip 19, 2013 20:52 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Gpolomska - nie histeryzuj.
I doczytuj - na przykład to, co napisałam o przestawianiu kota na karmę niskobiałkową.
A także sprawdzaj aktualność podawanych informacji - quatrum od jakiegoś czasu jest niedostępne.

Baku1986 - ja nie znam osobiście doktora Włodarczyka. Wiem tylko, że prowadzi(ł) kota forumowicza.
Jako specjalista nefrolog wspominany jest doktor Paweł Jonkisz z UP, tel. 071 320 53 64
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lip 19, 2013 21:16 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

:?: wyniki na prawdę złe, zupełnie sie juz pogubiłam w tym. Aga dobrze,że Ty masz wiedzę w tym temacie :ok: . Co to się stało ?, chociaż w maju też wyniki były poniżej norm- niewiele ale jednak. Zupełnie nie wiem. Może uda się jutro dostać z Dyziem do specjalisty. Trzymam mocno kciuki.

..Dyziuniu co się z tobą dzieje słonko, zdrowiej szybciutko bo jak ja sobie z Tobą poradzę :cry:

... Aga bardzo dziękuje za taką cudowną opiekę nad Dyziem. :1luvu: :1luvu:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

kasia1568

Od: Śro cze 12, 2013 14:37

Post » Pt lip 19, 2013 21:36 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

A co ja tam wiem Kasiu :roll: COŚ...od kiedy w kwietniu dowiedziałam się o zaawansowanej niewydolności nerek u mojej Bomby musiałam przejść przyspieszony kurs wiedzy, ale moja wiedza i tak jest nikła, a od tego wszystkiego co dzisiaj przeczytałam na forum już mi głowa pęka :| jeszcze godzina pracy, dom i do spania. Od jutra zaczynam urlop :mrgreen: , będzie wiecej czasu na obserwowanie stanu zwierzaków i dogłaskanie ich....chociaż ten wskaźnik nam wzrośnie ponad normę :)

baku1986

Post » Pt lip 19, 2013 22:01 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Agnieszko
http://legwan-wet.pl/
chodzę z moimi do dra Włodarczyka (ale na Głogowską)
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt lip 19, 2013 22:05 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Gosiu i faktycznie dr Włodarczyk ogarnia dobrze temat nerkowców?

baku1986

[poprzednia][następna]