[Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem s.56

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 28, 2012 15:08 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

MalgorzataJ pisze:u nas na osiedlu też jest źle, lecz w końcu administracja osiedla stanęła na wys. zadania. Przy jej zgodzie postawiłyśmy kocie domki, oczywiście tylko dlatego, że jednak są pewne korzystne zwierzętom zapisy w ustawie. Na to powoływałyśmy się.

czy mogłabym prosić jakiś wzór pisma do administracji, odnośnie postawienia kocich budek na osiedlu? z takim pismem trzeba iść do administracji czy do Urzędu Miasta? Dziewczyny macie doświadczenie proszę o podpowiedź :oops:

czy w piśmie odnośnie postawienia kocich budek na osiedlu można się opierać na tym zapisie w Ustawie o ochronie zwierząt?:

"Zgodnie z Ustawą o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 roku „ zwierzęta wolnożyjące stanowią dobro ogólnonarodowe i powinny mieć zapewnione warunki rozwoju i swobodnego bytu...”. Przepisy ustawy nakładają obowiązek na wszystkich, a szczególnie na gminy i zarządców terenu (nieruchomości) do umożliwiania zwierzętom wolnożyjącym swobodnego bytowania."
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Od: Pt wrz 03, 2010 22:15

Post » Śro lis 28, 2012 16:07 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Ewa Speichler pisze:Na Piotrkowskiej przy nie istniejącym już przedszkolu -jakaś budowa -8 szt małych kociąt - dzikie - wiek ok.1.5 m-cy - co robić? :?:

W tamtych okolicach ktoś dokarmia koty. Widziałam miseczki, mleczko i dorosłe koty oczywiście...
Obrazek Obrazek

agni3szka1

Od: Nie wrz 26, 2010 15:16

Post » Śro lis 28, 2012 17:41 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Sylwia - Oczywiście na te zapisy w ustawie powoływałyśmy się. Kierownik administracji osiedla życzył sobie abyśmy w tej sprawie rozmawiałyśmy z prezesem Sp. Mieszkaniowej, pod która podlega nasza administracja. Miałyśmy pismo też z TOZ w Białymstoku. Prezes SM jak najbardziej nastawił się pozytywnie, wezwał do siebie na kolejne spotkanie nas i kier. administracji. Z kierownikiem ustaliliśmy w jakich miejscach będą domki stawiane. Ogrodziłyśmy domek, żeby kotki czuły sie bezpieczniej. Bramka zamykana na klucz.Dbamy o czystość tych miejsc. Trochę to twało, Spółdzielnie mają też puste pomieszczenia w blokach, które mogąaprzy odrobinie dobrej woli przekazać opiekunom zwierząt, żeby było gdzie przetrzymywać kotki po sterylce itp.
Obrazek

MalgorzataJ

Od: Czw sty 08, 2009 8:45

Post » Czw lis 29, 2012 6:15 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Nefretete zaprzyjaźniła się absolutnie z moimi domownikami.
Najbardziej upodobała sobie Jogusia.
A dzisiaj ma po nią zgłosić się pewna Pani, która już jedna koteczkę
ma z KOTKOWA.
Zobaczymy, zobaczymy.
Nefretete jest przeurocza, spokojna, ufna ludziom i kotom.
Nie wiem, czy lubi pieski, a ta Pani ma sunię.

jania

Od: Sob sty 19, 2008 16:28

Post » Czw lis 29, 2012 13:29 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Znalazłam domek dla Miko. :)

Kobieta ma szczury, szukała kota szczurolubnego i znalazła Miko. ;) Mieszkanie własnościowe w Warszawie, dziewczyna zorientowana. Miko pojedzie do niej w styczniu. ;)

Na razie jej nie zdejmujcie, może znajdzie się ktoś chętny bliżej.
Obrazek

Nakasha

Od: Sob lut 19, 2005 19:05

Post » Czw lis 29, 2012 18:31 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Nefretete pojechała do domku, w którym już od kilku miesięcy zamieszkuje adoptowana od Eli z Nowogródzkiej Zuzia.
Tak smutno było mi z Nefretete się rozstawać.
Przyzwyczaiłam się do niej i pokochałam ją.
Chyba z wzajemnością...

jania

Post » Czw lis 29, 2012 20:32 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Janiu, tyle dobrego robisz...z taką miłością i oddaniem prowadzisz kotki...żeby nie Ty...

XmonikaX

Od: Sob lut 28, 2009 20:04

Post » Pt lis 30, 2012 4:17 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

czy w Białymstoku jest lecznica, w której można by przetrzymać kilka dni kotkę po sterylce?
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Od: Pt wrz 03, 2010 22:15

Post » Pt lis 30, 2012 7:16 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Można w Boliłapce ul.27 Lipca 1, tylko trzeba do nich zadzwonić i umówić się (tel. 858110824)
Obrazek

kassja

Od: Czw lut 05, 2009 23:24

Post » Pt lis 30, 2012 18:30 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

XmonikaX pisze:Janiu, tyle dobrego robisz...z taką miłością i oddaniem prowadzisz kotki...żeby nie Ty...

Moniko,
to Ciebie cechuje nadzwyczajne podejście do spraw Bezdomniaczków. Jesteś prawdziwą KOCIOLUBKĄ!
Obserwowałam, podziwiałam i podziwiam.
Ileż ONI Tobie zawdzięczają! A Niezapomniana KRUSZYNKA!!!
Żeby nie TY, Moniko!? Jestem Tobie bardzo wdzięczna!
Dzięki za tak wysoką ocenę /zawyżoną na pewno/ i za ciepłe słowa, które z pewnością dodają skrzydeł, mobilizują, leczą i nakazują nadal nieść pomoc potrzebującym na miarę naszych sił i możliwości...
Miłego wieczoru!

jania

Post » Sob gru 01, 2012 14:50 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Kochane Dziewczyny, potrzebny na cito domek dla mamy i 2-ch dorosłych dzieciaczków.

bozennak

Od: Pt sie 07, 2009 22:49

Post » Nie gru 02, 2012 7:42 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Ewa Speichler pisze:Na Piotrkowskiej przy nie istniejącym już przedszkolu -jakaś budowa -8 szt małych kociąt - dzikie - wiek ok.1.5 m-cy - co robić? :?:

Ewa, gdzie konkretnie widziałaś te kociaki?
Ja tam mieszkam, a teraz po Twoim poście zwiedziłam wszystkie "mysie dziury" i kociaków nie widziałam.
A może znasz tam kogoś kto te koty karmi?
Obrazek

kassja

Post » Nie gru 02, 2012 20:33 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Kasiu - na Piotrkowskiej - tam było kiedyś przedszkole teraz jakaś budowa.Agni3szka1 napisała,że stoją tam miseczki - więc ktoś dokarmia.Kociaki widziałam chyba tydzień temu po 18stej.
Obrazek

No może się uda.

Ewa Speichler

Od: Śro mar 04, 2009 18:29

Post » Pon gru 03, 2012 15:00 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Ewa Speichler pisze:Kasiu - na Piotrkowskiej - tam było kiedyś przedszkole teraz jakaś budowa.Agni3szka1 napisała,że stoją tam miseczki - więc ktoś dokarmia.Kociaki widziałam chyba tydzień temu po 18stej.

Mam kontakt z babciulką, która dokarmia koty przy dawnym żłobku, niedaleko budowy i żadnych kociaków tu nie ma.Przedszkole było po drugiej stronie Piotrkowskiej niż budowa i miseczki stoją, bo kobiety karmią koty, ale stado wysterylizowane. Może napiszcie bardziej dokładnie, gdzie widziałyście te kociaki.
Obrazek

kassja

Post » Pon gru 03, 2012 21:41 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Dzisiaj przechodząc UL.Mickiewicza widziałam siedzącego na okienku Urzędu Wojewódzkiego kota-na oko 5-6 mies.Wyłozyłam mu jedzenie -rzucił się na nie jak trochę odeszłam.Przy próbach podejścia uciekał w krzaki rosnące pod Urzędem. Może ktos tam w pobliżu mieszka albo przechodzi tamtędy i mógłby zerknąć ,może on tam cały czas siedzi.Siedział w okienku bliżej przystanku.Jest czarny z białym krawatem,skarpetkami i pionową kreskę na nosku.
Obrazek

marzena68

Od: Wto sie 11, 2009 13:58

[poprzednia][następna]