SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 02, 2013 11:14 Re: SPIS KARM dla Kota

Aniołek_ pisze:Wieprzowina to też ryzyko zarażenia wirusem wścieklizny rzekomej. Pasożytami raczej można się zarazić jedząc mięso nieprzebadane ;)
Drób kotu też podaje (również nie przemrożony, bo i tak nic nie daje przemrażanie).

Bo o ile na pasożyty typu włosień wieprzowina "dla ludzi" jest badana, to na wirusa wścieklizny rzekomej (choroba Aujeszky'ego) nie, bo ludziom to to nie szkodzi. Stąd istnieje ryzyko, może i niewielkie (ale czy warto ryzykować?), że w pysznym schabiku wirus sobie siedzi.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon lut 04, 2013 10:40 Re: SPIS KARM dla Kota

Mam prośbę o informację, bo spotykam się z różnymi opiniami - czy kotu rzeczywiście należy dawać surowe żółtko? Z tego co wiem, samo sparzenie skorupki nie wykluczy ewentualnej salmonelli, która może znajdować się w środku...
Druga sprawa - jeśli podawać, to jak? Nasza kotka nie tknie samego.

Madzio

Od: Nie paź 21, 2012 19:18

Post » Pon lut 04, 2013 12:48 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja do zoltka dodaje lyzeczke oliwy z oliwek. Moj Gucio to uwielbia (to jedyna rzecz, ktora naprawde je z apetytem). Kiedys myslalam, ze tak bardzo lubi surowe zoltko, ale raz jak zabraklo oliwy dalam mu samo zoltko, to b. niechetnie jadl i tylko troche polizal. Mam 4 koty i zaden, oprocz Gucia, zoltka nie lubi (ani samego, ani z dodatkami). Gucio dostaje zoltko 1-2 razy w tygodniu.

Kate23

Od: Sob wrz 13, 2003 15:05

Post » Pon lut 04, 2013 15:02 Re: SPIS KARM dla Kota

Madzio pisze:Mam prośbę o informację, bo spotykam się z różnymi opiniami - czy kotu rzeczywiście należy dawać surowe żółtko? Z tego co wiem, samo sparzenie skorupki nie wykluczy ewentualnej salmonelli, która może znajdować się w środku...
Druga sprawa - jeśli podawać, to jak? Nasza kotka nie tknie samego.

Surowe żółtko można jak najbardziej dawać (jest bombą odżywczą ;) ), nie należy dawać surowego białka (i to należy przestrzegać).
Co do Salmonelli... słyszałam pogląd, że kot z prawidłowo działającym przewodem pokarmowym, z ewentualną Salmonella sobie poradzi.

A swoją drogą, do różnych kremów są dodawane żółtka surowe, lukier (royal icing) jest robiony na surowych białkach, więc my mamy duuużo możliwości zarażenia się Salmonellą, a jeśli poprawnie działa układ pokarmowy to nic się nie dzieje ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Nie lut 10, 2013 9:53 Re: SPIS KARM dla Kota

Witam,
Mam pytanie, jakie jest wasze zdanie o karmie Feringa (stosunkowa nowość z zooplusa). Ja mam kota niejadka, więc najważniejsze żeby kotu przypasowała, ale trochę zastanawia mnie ten dodatek kocimiętki. Moje kotki zachowują się po niej jak naćpane... Czy dodatek tego zielska do karmy nie jest szkodliwy? Czy znacie inne karmy zawierające kocimiętkę?

tutaj skład:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ue=HTML102

Z innych karm mokrych co byście jeszcze polecili? Atrakcyjność karm u mnie wygląda tak:
Sheba - nie jedzą obie
Felix - je jeden kot z chęcią, drugi kot dosłownie troszeczkę
Shesir - oba koty jedzą, ale to nie jest pełnowartościowe jedzenie
Applaws - je jeden kot
Miamor - nie jedzą obie
Gourmety - je jeden, ale bez entuzjazmu
Animonda (wypróbowana tylko Rafine) - nie jedzą w ogóle
Bozita - nie próbowana, aczkolwiek nieco za duże opakowania. Na raz nie wejdzie w dwa koty, a przechowywanego nie chcą jeść...

Rita83

Od: Wto gru 13, 2011 18:30

Post » Nie lut 10, 2013 13:14 Re: SPIS KARM dla Kota

Grau próbowałas? Moje nawet jadły. przez chwile :D
Moze Schmussy? Sklad nie jest tragiczny, z rybą moj uwielbial (dopoki sie nie przejadl). Sa puszki,sa saszetki.
Moje bardzo lubią Porte 21, ale to czyste miesko.

ennante

Od: Pt sie 08, 2008 12:59

Post » Nie lut 10, 2013 14:25 Re: SPIS KARM dla Kota

Rita83 pisze:Witam,
Mam pytanie, jakie jest wasze zdanie o karmie Feringa (stosunkowa nowość z zooplusa). Ja mam kota niejadka, więc najważniejsze żeby kotu przypasowała, ale trochę zastanawia mnie ten dodatek kocimiętki. Moje kotki zachowują się po niej jak naćpane... Czy dodatek tego zielska do karmy nie jest szkodliwy? Czy znacie inne karmy zawierające kocimiętkę?

tutaj skład:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ue=HTML102
..

Nie jest szkodliwy, sama czasami posypuję kocimiętką karmę, którą Lunek nie chce jeść, a wcześniej mu smakowała. Panicz się znalazł :roll:. Co do feringi, jest najlepsza z tych wymienionych. Mojego kota tym karmię, zachowuje się po niej normalnie.
Kto stworzy nowy wątek, bo ten przekroczył 100 postów i nam go zamkną.

maneki

Od: Pon wrz 19, 2011 12:40

Post » Pon lut 11, 2013 10:39 Re: SPIS KARM dla Kota

witam, przestudiowałem naprawde prawie caly watek i im wiecej czytałem, tym bardziej jestem ogłupiały.
ale do rzeczy, obecnie moj roczny kocur wcina purine chow dla kastratów, bez specjalnego zachwytu ale z czasem oproznia miseczke.

zastanawiam sie nad kupnem czegos innego i tutaj na placu boju zostały dwie karmy:
Sanabelle (Bosch) i Animonda vom Feinsten Deluxe
obie w zooplusie w promocji po 129zł za 10kg

na co sie zdecydowac? bo bez pomocy bede brał w ciemno.
i

KondzioR

Od: Pon lut 04, 2013 14:02

Post » Pon lut 11, 2013 11:02 Re: SPIS KARM dla Kota

hej :)

na początek dwie uwagi/pytania:
bosch wcale nie jest taką dobrą karmą, głównie ze względu na wysoką zawartość zbóż. z animondą to samo. czy nie mogłaby to być karma bezzbożowa?
10 kg to BARDZO dużo - 2 kg paczka wystarcza dla nas na półtora miesiąca (jeden kot). jeśli kupisz takie wielkie opakowanie tylko dlatego, że jest na promocji, zmarnujesz co najmniej połowę - karma Ci po prostu zwietrzeje, zanim jedna sztuka kota zdąży ją zjeść, więc później będzie nią gardził. może jednak lepiej kupować mniej, a częściej?
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pon lut 11, 2013 11:37 Re: SPIS KARM dla Kota

zapewne moglaby byc bez zbożowa :)
w takim razie co polecasz?

KondzioR

Post » Pon lut 11, 2013 12:04 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja polecam Taste of The Wild - bezzbożowa, karma z półki tych trochę lepszych, ale nie przeraźliwie drogich - moja kotka przestawiła się z RC bez najmniejszego problemu, bardzo szybko. Jednak jak tylko skończę paczkę, zamierzam spróbować Power of Nature, bo ma mniej węglowodanów i w ogóle jest lepsza, z tego co wyczytałam.

Madzio

Od: Nie paź 21, 2012 19:18

Post » Pon lut 11, 2013 15:50 Re: SPIS KARM dla Kota

a czy dla kastrata (poki co bez problemów z waga) taste of the wild sie nada :)?
pytam bo poprzedniego kociaka mialem ladnych 15lat temu, wtedy nie było takiego wyboru karm, rozdzielania na dla kastratow, seniorow, etc.
a przy adopcji wyraznie pani mi mowiła zeby karmic go karmą dla kastratów, z tego co rozumiem zazwyczaj jest ona po prostu "light"?

KondzioR

Post » Pon lut 11, 2013 15:57 Re: SPIS KARM dla Kota

Karma dla kastratów to tylko taki chwyt marketingowy, na który wiele osób się nabiera. :? To bezwartościowe dla kotów zboża zawarte w karmie głównie je tuczą. Możesz go spokojnie karmić ToTW.
ObrazekObrazek

sia

Od: Pon maja 07, 2012 7:44

Post » Pon lut 11, 2013 16:14 Re: SPIS KARM dla Kota

Taste of the Wild - Canyon River Feline czy Taste of the Wild - Rocky Mountain Feline, która lepsza? Czy ktoś mógłby się podzielić próbka Canyon River Feline?
Odradzam senabelle z czystym sumieniem, poza składem, czuć w całym pokoju karmę podana do miseczki i woń kału powala. Karma nie wietrzeje w szczelnej puszce lub wiaderku.
=^^= Zapraszam =^^=
♡♡Naturalne SOKI_2021 z malin// bez cukru oraz słodkie i syrop♡
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=156544
<<

milena88

Od: Pon mar 21, 2011 12:59

Post » Pon lut 11, 2013 16:17 Re: SPIS KARM dla Kota

dziekuje bardoz za wyczerpujace odp :)
w takim razie zamowimy sobie na poczatek 2kg totw :ok:

KondzioR

[poprzednia][następna]