Wklejam moją burzę mózgu, jako propozycję pod prowadzenie nowego wątku.
Pierwszy post bez zmian. Prawie.
Przerzuciłabym do niego informację o tym jak zostać "klubowiczem" - to w sumie bardzo ważna informacja dla ślepaczków - pomoc finansowa.
I podane w skrócie zasady dodawania zgłoszeń (opis szczegółowy dałam poniżej, w pierwszym poście chodzi o zasady dla nowych zgłaszających):
1. zdjęcie małe lub link do zdjęcia np. imageshack, fotosik itp.
2. imię lub "bezimienny"
3. płeć
4. wiek
5. stan zdrowia: opis wady wzroku plus inne informacje zdrowotne przydatne dla potencjalnych DT czy w przypadku pomocy finansowej
6. miejsce przebywania: schronisko/szpital/ulica (jeśli okjreślona data, kiedy kot traci schronienie np. musi być wypisany ze szpitalika to podać datę)
7. miejscowość (plus w przypadku małych miejscowości województwo)
8. link do wątku na miau lub innej strony np. dogomania, facebook itp.
9. kontakt: w przypadku osób z miau - nick; w przypadku osób z zewnątrz (karmicielek, weterynarzy itp.) imię i telefon lub e-mail.
10. wsparcie finansowe: tak/nie
11. informacje pozostałe: np. relacje z innymi kotami, psami, charakter, bojaźliwość, coś co jest ważne w przypadku poszukiwania DT lub DS.
Drugi post:PILNE ogłoszenia (tak jak jest teraz) czyli
- koty ślepe/niedowidzące ale BEZDOMNE, przebywające w schroniskach, szpitalikach, na ulicy, lub mające określony czas na TDT
- koty ślepe/niedowidzące będące w DT lub pod opieką wolontariusza itp. ale potrzebujące PILNEJ operacji bądź leczenia bądź rehabilitacji.
Trzeci post:Koty czekające na adopcję - tak jak jest czyli dorosłe i maluszki
Czwarty post:Adopcje wirtualne, pomoc finansowa (koty mają DT lub inne schronienie)
Najważniejsze propozycje zmian dotyczą postu drugiego i trzeciego: PILNE oraz koty czekające na adopcje.Zasady umieszczania kota byłyby takie:
Kotki ślepaczki będą
ponumerowane (ostatnie dodane będą na górze posta i będą miały najmniejszą liczbę porządkową.) Dlaczego? Bo przy dwóch kotach o takim samym imieniu (a to się zdarza,) wystarczyłoby podać numer z listy i wiadomo, który kot znalazł dom - pomysł ściągnełam z niektórych wątków z dogomanii.
Numeracją się zajmę - potem wystarczy tylko przy edycji zmieniać same numery. To będzie wg mnie mniej kłopotliwe niż szukanie kotów w postach.
Drugą rzeczą którą bym dodała nad ogłoszeniem danego kota to
data wpisu tego kota do postu - wtedy widać ile kot już czeka, czy sprawa jest b. pilna, czy aktualna itp. To dotyczy nowych dodawanych kotów, bo z wiadomych względów te, które już są nie będą miały takiej informacji. (nie sądzę, by ktoś chciał przeglądać setki stron w poszukiwaniu dat)
Każdy zgłoszony kot musiałby być zgłaszany wg takiego schematu:
1. zdjęcie małe lub link do zdjęcia np. imageshack, fotosik itp.
2. imię (jeśli posiada) lub "bezimienny" (stąd ważne mogą być numery)
3. płeć (jeśli kociak można napisać, że jeszcze nie określona)
4. wiek
5. stan zdrowia: opis wady wzroku tj. przed operacją, po operacji, utrata stała, niedowidzenie, usunięcie gałki ocznej, wszystko co najważniejsze co dotyczy wzroku.
Plus inne informacje zdrowotne przydatne dla potencjalnych DT czy w przypadku pomocy finansowej, np. inne urazy, brak łapek, schorzenia neurologiczne, cukrzyca, padaczka, nerki itp.
Po prostu to co o kocie wiadomo. Jak wiadomo niewiele (bo np. kot ze schroniska) to można wpisać, że w trakcie diagnostyki
6. schronisko/szpital/ulica (jeśli okjreślona data, kiedy kot traci schronienie np. musi być wypisany ze szpitalika to podać datę)
7. miejscowość (plus w przypadku małych miejscowości województwo) - to dla potenjalnych DT, które chciałyby kotu pomóc
8. link do wątku na miau lub innej strony np. dogomania, facebook itp.
9. kontakt: w przypadku osób z miau - nick; w przypadku osób z zewnątrz (karmicielek, weterynarzy itp.) imię i telefon lub e-mail. W każdym razie jakiś kontakt
10. wsparcie finansowe: tak/nie
11. informacje pozostałe: np. relacje z innymi kotami, psami, charakter, bojaźliwość, coś co jest ważne w przypadku poszukiwania DT lub DS.
Teraz co do zmian i kto za co odpowiada.
Mogę się podjąć prowadzenia postu drugiego (pilne) oraz postu trzeciego (adopcje, koty w DT). Niestety warunkowo. To jest choć częściowo wg zaproponowanych zmian, bo inaczej tego nie ogarnę i nie mam na to możliwości czasowych by to ogarniać. Sama poprzenoszę na nowy wątek koty, które już są wg tego schematu (tam gdzie nie ma informacji napiszę po prostu "brak danych") Poukładam zdjęcia do linków, do cytatów itp.
Czego nie ogarnę? Na pewno nie dam rady chodzić po wątkach i zgłaszać. Zgłaszać może każdy, kto wypatrzy kota w potrzebie, kto będzie czujny. Jeśli ja wypatrzę - zamieszczę kota w poście, ale głównie będę zamieszczać zgłoszenia wszystkich innych czujnych osób.
I jeszcze jedna sprawa. Muszę to napisać, bo bez tego moja pomoc upadnie. Otóż nie jestem na miau codziennie. W weekendy prawie nie ma mnie w ogóle. Poza tym zdarzają mi się przerwy kilkudniowe. I co wtedy ze zgłoszeniami PILNYMI?
Otóż wymyśliłam opcję o którą poprosiłabym administrację. Poprosiłabym o
nowy login dla klubu ślepaczkowego, do którego dostęp (czyli hasło) miałaby więcej niż jedna osoba. Login np. Klub Ślepaczkowy i dostęp dla mnie, dla alessandry, Bazyliszkowej, AgiPap (nie wiem kto jeszcze? anita5? ktoś jeszcze byłby chętny do pomocy?)
Oczywiście jeśli miałabym prowadzić drugi i trzeci post to tak by było, ale chodzi o to, żeby w tych dniach w których nie mam mnie na forum a pojawi się kociak w pilnej potrzebie ktoś inny miał dostęp do tych postów i mógł ogłoszenie zamieścić. Każda z tych osób miałaby hasło i dostęp do skrzyki PW. Niestety ja nie jestem na forum miau codziennie. Choć dość często. (a jeszcze są urlopy, wyjazdy itp.)
Ten login za zgodą administracji mógłby być wykorzystany tylko tu - na wątku ślepaczkowym. Na innych wątkach każdy używałby tylko swojego. Chodzi o to, żeby poza postem drugim i trzecim nie było wirtualnego niewiadomego bytu za którym nie wiadomo kto pisze.
Czyli jeśli zmiany się przyjmą to poprowadzę post drugi i post trzeci.
Natomiast na pewno nie pomogę w: wyszukiwaniu kotów na innych wątkach, robieniu bazarków. Nie dam rady więc nie podejmę się czegoś, czego nie dam rady wykonać.
Ponieważ to są zmiany wyrosłe z mojej głowy i ułatwiające pracę głównie mi - gdybym miała poprowadzić te posty, to proszę o wszelkie opinie, zmiany, pomysły, ulepszenia, uproszczenia itp.
Natomiast poprowadzenia postów PILNE i ADOPCJE ślepaczków nie podejmę się w takim kształcie w jakim są teraz. Mogę je przerobić tylko raz (przy przenoszeniu) na potrzeby nowej części klubu, gdybym miała prowadzić te dwa działy.
Jak to widzicie?