Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Agn pisze:Uprzejmie proszę, o umieszczenie w trybie natychmiastowym, rozliczenia funduszy zebranych na koncie Fundacji ARGOS w celu wspomożenia kotów z Boguszyc.
Jak również [równie uprzejmie] proszę o podanie merytorycznych przesłanek leżących u podstaw odmowy jakiej Jana Zamięcka odpowiedzialna z ramienia Fundacji ARGOS w kwestii dysponowania tymi funduszami, udzieliła w kwestii opłacenia moich faktur [mimo wcześniejszych osobistych ustnych ustaleń, co do trybu ich rozliczania].
Proszę również o podanie przyczyny, dla której nie otrzymałam ani informacji zwrotnej o tym, że te akurat faktury nie będą opłacone z tych funduszy, ani też nie otrzymałam faktur z powrotem.
Zaległości są od listopada 2010 [faktury zaś płatne przelewem w ciągu 30 dni na konto gabinetu weterynaryjnego].
magaaaa pisze:Napisz też może oficjalne pismo do Fundacji, warto może żeby się orientowali co się dzieje w ich własnych rozliczeniach?
magaaaa pisze:Ja jednak myślę, że się to wyjaśni.
Czy Masz z Nimi jakąś umowę?
Agn pisze:Uprzejmie proszę, o umieszczenie w trybie natychmiastowym, rozliczenia funduszy zebranych na koncie Fundacji ARGOS w celu wspomożenia kotów z Boguszyc.(...)
Z powodu pilnej potrzeby i w sytuacji aktywnego zaangażowania się grona wolontariuszy, Fundacja dla Zwierząt ARGOS podjęła się zbierania pieniędzy i finansowania z nich pomocy dla zwierząt zabranych z prywatnego schroniska w Boguszycach (gm. Rawa Mazowiecka, woj. mazowieckie).
1. Na tym etapie ze zbiórki pokrywane będą tylko wydatki na leczenie (ew. specjalistyczną karmę), na podstawie faktur od lecznicy weterynaryjnej.
edit - koty z Boguszyc to Tofu, Sofie, GoldieCzas na podsumowanie miesiąca.
1. badania krwi: standard [morfologia z rozmazem, biochemia] - 8razy [Norman, Pita, Goldie, Sofie, Orzech, Nova, i dodatkowo z jonogramem: Grendel, Tofu]
2. testy FIV/FeLV: 3razy [Orzech, Nova, Pita]
3. szczepienia: 2razy [Dark, Bakoo]
4. kastracja: 2 razy [Dark, Akela]
5. zabieg doczyszczenia paszczy: Tańka
6. zakupy apteczne: płyny, wenflony, wlewniki, probówki, igły;
leki: DalacinC [inj.], Enrocin [inj.], Synulox [inj.], Gentamycyna [inj.], Metronidazol [i.v.]
Koszt orientacyjny: 1 000zł.
Jana pisze:Zbiórka finansowa nie miała na celu finansowania kotów z Boguszyc będących pod opieką Agn, ale finansowanie leczenia zwierząt z Boguszyc.
Jana pisze:3/11/2010 485,75
23/11/2010 485,78
Te dwie faktury są częściowo opłacone poprzez nadpłatę (dwukrotne zapłacenie wcześniejszej faktury) w wysokości ponad 700,00 zł., wyrównanie zostanie dopłacone w najbliższym czasie. I to będzie ostatnia zapłata.
Jana pisze:14/12/2010 548,70
22/12/2010 498,62
11/01/2011 963,36
15/02/2011 981,72
Powyższe faktury nie zostaną zapłacone. Kwoty około 1000,00 zł. miesięcznie za leczenie (?) 5 kotów to zbyt dużo, po prostu.
Jana pisze:Przypominam, że wszystkie koty z Boguszyc będące pod opieką Agn mają sponsora, który co miesiąc wpłaca jakąś sumę na pokrycie ich utrzymania – nie wiem jaka to kwota ani na jakie konto idzie, czy poprzez Vivę, czy na prywatne konto Agn. Nie wnikam w to.
Faktury ponadto wystawione są na karmę bytową (głównie RC Young Male), pomimo ustaleń, że tak nie powinno być (sprawdziłam korespondencję mailową z Agn jeszcze z 2009 roku). Przyznam, że nie kontrolowałam faktur przysyłanych przez Agn, informując fundację, że te faktury można płacić bez pytania mnie o zdanie. Być może to był mój największy błąd.
Agn pisze:Na stronie Fundacji `Argos` w kwestii rozliczeń pomocy kotom z Boguszyc nadal figurujesz jako osoba odpowiedzialna za kontakty, dlatego piszę do Ciebie.
Jeśli coś się zmieniło, to proszę o namiary na osobę odpowiedzialną w tej chwili za kontakty w sprawie realizacji faktur dotyczących opieki nad Boguszkami.
Mimo braku aktualizacji na stronie, wiem że ubiegły rok został rozliczony - takie mam informacje od obu wetów [Dawid Pękala i Mirosław Krawczyk, i chyba jedna faktura: Jarosław Tobolewski].
Jednak w tym roku nie spłynęły żadne należności na konto dr. Mirosława Krwaczyka [od dr. Pękali nie mam zapytania o należność - uznałam więc, że jest oki].
Razem z ostatnimi fakturami wysłałam list z pytaniem, czy wysłane faktury będą opłacone i czy nadal mogę liczyć na refundację kosztów pobytu Boguszków. Odpowiedzi nie otrzymałam.
Dlatego proszę o odpowiedzi na powyższe pytania Ciebie, a jeśli nie mogę uzyskać ich od Ciebie, to poproszę info od kogo mogę. Na razie wstrzymałam się z korzystaniem z tego źródła refundacji ponoszonych kosztów i koty z Boguszyc są utrzymywane i leczone z prywatnych środków. Żeby jednak móc zrealizować zaciągnięte wobec dr. Krawczyka zobowiązania muszę wiedzieć, czy mam owe faktury również opłacić z uzyskanych inną drogą środków własnych. Jeśli tak - wówczas poproszę o zwrot wysłanych faktur.
Jednakże prosiłabym wtedy o zaprezentowanie do publicznej wiadomości, jak zostały rozdysponowane pozostałe środki, których nie ujęto na stronie Fundacji.
Agn
Jana pisze:Jeszcze w marcu w wątku Agn można było zobaczyć takie zestawienie (za luty):Czas na podsumowanie miesiąca.
1. badania krwi: standard [morfologia z rozmazem, biochemia] - 8razy [Norman, Pita, Goldie, Sofie, Orzech, Nova, i dodatkowo z jonogramem: Grendel, Tofu]
2. testy FIV/FeLV: 3razy [Orzech, Nova, Pita]
3. szczepienia: 2razy [Dark, Bakoo]
4. kastracja: 2 razy [Dark, Akela]
5. zabieg doczyszczenia paszczy: Tańka
6. zakupy apteczne: płyny, wenflony, wlewniki, probówki, igły;
leki: DalacinC [inj.], Enrocin [inj.], Synulox [inj.], Gentamycyna [inj.], Metronidazol [i.v.]
Koszt orientacyjny: 1 000zł.
To, co powyżej (już usunięte z wątku) w zestawieniu z lutową fakturą na 981,72 za drogą karmę bytową RC – a w domyśle na leczenie kotów z Boguszyc – spowodowało, że postanowiłam przesunąć pozostałe finanse na refundację kosztów leczenia innych zwierząt (szczepienia, operacje) z Boguszyc, które już w schronisku nie przebywają. Nie wspominając już tym, że suma faktur, które nie zostaną zapłacone, przekracza pozostałości zbiórki.
Żeby nie zajmować się tylko tym, co nie zapłacone, z moich informacji wynika, że zostały opłacone faktury za leczenie kotów z Boguszyc przebywających u Agn na łączną sumę 8 418,95 (2 611,37 w 2009 roku oraz 5 807,58 w 2010 roku). Do zapłaty pozostało 239,68 (wyrównanie do faktur z listopada).
Końcowe rozliczenie zbiórki ukaże się na stronie fundacji w tym miesiącu.
Agn pisze:Moje pretensje dotyczą przede wszystkim braku rozliczenia podanego systematycznie do publicznej wiadomości i niepoinformowania mnie o tym, że już faktury za zeszły rok nie będą opłacone, oraz zwrotu tych faktur.
Agn pisze:Chcesz wyłożenia całokształtu kosztów Boguszków i sposobu ich rozliczenia?
Dobrze. Tylko napisz to wprost a nie chowasz się za cytatami.
Uważasz, że to wszystko, co wydałam w tym miesiącu na koty, na koty z Boguszyc również? Mylisz się.
Mam jakiś limit w miesięcznych wydatkach pokrywanych z konta ARGOS-a? Też napisz to wprost.
Uważasz, że defrauduję, sprzeniewierzam w jakikolwiek sposób te fundusze? Napisz wprost. A nie udajesz - swoim zwyczajem - że nie sugerujesz tego, co sugerujesz.
Uważasz, że powinnam `mniejszymi porcjami` zużywać fundusze zgromadzone na Boguszki na koncie ARGOS-a? Napisz wprost.
W ogóle - zacznij pisać wprost o co Ci właściwie chodzi.
Agn
Agn pisze:(...) Brak rozliczenia na stronie ARGOSU od listopada 2009 roku uważam za skandal. Usunięcie podstrony ze szczątkowym rozliczeniem w odpowiedzi na pierwsze zapytania o stan funduszu boguszyckiego również uważam za skandal. (...)
Dodam tylko, że to podliczenie obejmuje tylko faktury od dr Krawczyka, więc kwoty tak naprawdę są wyższe.Żeby nie zajmować się tylko tym, co nie zapłacone, z moich informacji wynika, że zostały opłacone faktury za leczenie kotów z Boguszyc przebywających u Agn na łączną sumę 8418,95 (2611,37 w 2009 roku oraz 5807,58 w 2010 roku). Do zapłaty pozostało 239,68 (wyrównanie do faktur z listopada).
Jana pisze:W momencie wystawienia faktur na kwoty ok. 1000,00 zł. miesięcznie (listopad - luty) u Ciebie, Agn, przebywało 5 kotów z Boguszyc, sponsorowanych regularnie przez iwona66. Zbiórka od początku była prowadzona na leczenie zwierząt (opłacone zostało leczenie również wielu psów) z Boguszyc. Nie wiem w którym momencie i na jakiej podstawie uznałaś, że fundusze należą się tylko kotom przebywającym u Ciebie i możesz nimi dowolnie dysponować.Dodam tylko, że to podliczenie obejmuje tylko faktury od dr Krawczyka, więc kwoty tak naprawdę są wyższe.Żeby nie zajmować się tylko tym, co nie zapłacone, z moich informacji wynika, że zostały opłacone faktury za leczenie kotów z Boguszyc przebywających u Agn na łączną sumę 8418,95 (2611,37 w 2009 roku oraz 5807,58 w 2010 roku). Do zapłaty pozostało 239,68 (wyrównanie do faktur z listopada).
Jana pisze:W odpowiedzi na moją prośbę o stan finansów "boguszyckich" dostałam od fundacji fakturę do akceptacji, jak mniemam od Ciebie (bo już tylko od Ciebie przychodzą). Na 40 kg karmy RC... Agnieszko, jest u Ciebie 6 kotów z Boguszyc, wszystkie mają sponsora. Nic dziwnego, że zostałam zapytana o tę fakturę. Zwłaszcza, że to karma Young adult, więc nawet nie jest lecznicza.
J.
Agn pisze:Jano,
tak jak kiedyś pisałyśmy - z funduszy zgromadzonych na koncie Argosa finansuję karmę, którą - owszem - je całe stado [w tym również koty z Boguszyc]. Całe leczenie, niezbędny sprzęt medyczny, badania i leki, karmy lecznicze potrzebne dla kotów z Boguszyc jest finansowane z innych źródeł. Tak jest mi po prostu wygodniej. Argos nie refunduje mi faktur z aptek, za badania i za zakupy w innych miejscach - np. w Sigmedzie czy Krakvecie - wysłałam dwie lub trzy faktury jeszcze w zeszłym roku z prośbą o refundację zapłaconych faktur - nie dostałam zwrotu. Poza tym, często robię zakupy również dla innych kotów i trudno by mi było brać dwie różne faktury na część żwiru, probówek, wlewników, igieł i strzykawek, czy co tam jeszcze jest kupowane akurat, przeznaczonych dla kotów z Boguszyc. Do Argosa nie wysyłam też faktur za immunostymulatory, które przez cały czas pobytu u mnie dostają boguszyckie FIV-ki [obecnie pięć, ale przecież wcześniej było tych kotów więcej - szczegółową listę kotów z Boguszyc, które trafiły do mnie dostałaś wówczas, gdy przyjechały ostatnie FIV-ki stamtąd - rok temu].
Pozostaje pytanie o rozliczenie tych funduszy.
Jeśli były to pieniądze darczyńców dla tych właśnie kotów, to wydawało mi się, że mogę z nich korzystać, niezależnie od tego, czy Boguszki mają jeszcze poza tym sponsora, a od ponad roku nie ma aktualizacji rozliczenia faktur i stanu kotów na stronie Argosa.
Jeśli uważasz, że dysponuję tymi środkami niezgodnie z ich przeznaczeniem - proszę o info.
Agn
Jana pisze:W momencie wystawienia faktur na kwoty ok. 1000,00 zł. miesięcznie (listopad - luty) u Ciebie, Agn, przebywało 5 kotów z Boguszyc, sponsorowanych regularnie przez iwona66.
Jana pisze:(...)
Zwierzęta przechodzące pod opieką innej fundacji przechodzą również pod jej opiekę finansową, tzn. nie będą otrzymywały pomocy ze zbiórki za pośrednictwem Fundacji dla zwierząt Argos.
Oczywiście jeśli ktoś chce przelać swoją pomoc bezpośrednio na indywidualne konto DT, może to zrobić.
pixie65 pisze:Jana pisze:Zbiórka od początku była prowadzona na leczenie zwierząt (opłacone zostało leczenie również wielu psów) z Boguszyc.
W sprawozdaniu finansowym za rok 2009 nie ma nic o psach.
W poz IV pkt. 1 jest: ratowanie kotów z Boguszyc 9.368,82Jana pisze:Nie wiem w którym momencie i na jakiej podstawie uznałaś, że fundusze należą się tylko kotom przebywającym u Ciebie i możesz nimi dowolnie dysponować.
kwinta pisze:I pomyśleć ilu moich znajomych namówiłam na wpłatę na Boguszki w Argosie![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: dorcia44, fruzelina, puszatek i 176 gości