Sanna-ho,
No i cukier 66,6
Tego właśnie się bałam, bo znam to z autopsji. Kilka przeżytych hipoglikemii no i potem ścisły monitoring glukometrem. Ale na szczęście Lantus działa bardzo łagodnie na koty.
Podusia poza zaleconą kroplówką dostała jeszcze glukozę, a dawkę insuliny mamy zmniejszyć do 1 kreski (o ile dobrze przeliczam: 2,5jednostki).
Tak, dobrze przeliczyłaś. Wszystko się zgadza. Jakoś jestem teraz trochę spokojniejsza, że pani wet zaleciła zmniejszenie dawki.
Wetka próbowała jej podać BezoPet, ale Podusia wszystko wypluła.
Może spróbuj z Hills a/d. Karma jest bardzo kaloryczna i przede wszystkim dla rekonwalescentów. Trzeba by przy podawaniu pokarmu strzykawką delikatnie zamykać mordkę. Wiem, że koty plują. Tinka też pluła, ale ja wlewałam jej karmę do pyszczka zawsze po troszeczku i zamykałam jej kochaną buźkę, żeby nie pluła. Wtedy połykała. Najważniejsza jest technika. Gdzieś miałam taki angielski lub amerykański filmik, jak to się robi. Muszę poszukać.
Temperatura 37,78, czyli trochę poniżej normy
Jeśli może dostała Tolfedine jako środek przeciwbólowy (nic na ten temat nie pisałaś, więc gdybam), to ta obniża temperaturę. Jeśli nie, to jest kilka możliwości. Jak masz termofor lub poduszkę elektryczną, to mogłabyś ją trochę ogrzać. Ale temperatura, jak sama piszesz, jest tylko trochę poniżej normy, więc może jutro będzie nieco lepiej.
Koteczka leży, nadal nie je, nie pije i nie nawiązuje kontaktu.
A czy udało Ci się sprawdzić ketony w moczu? Wiem, że już prawie zbiera Ci się na mdłości, jak padnie pytanie o ketony, ale to bardzo ważne.
Teoria, że jak obniży się cukier, to kotka dostanie może apetyt, jednak się nie potwierdziła. W niej siedzi coś innego, co wymaga więcej przemyśleń i dodatkowych badań. Nie sądzę, żeby takie zachowanie spowodowane było stresem. Wczoraj może jeszcze tak, ale dziś już nie.
Pozdrawiam ciepło i trzymam za Was mocno kciuki. I proszę, nie poddawajcie się.
Wiele informacji na temat cukrzycy przetłumaczyłam właśnie za pozwoleniem Helgi z niemieckiego forum dla kotów cukrzycowych. Poczytaj najpierw te najważniejsze po polsku, a potem mogę Ci dostarczyć następne. W naszym wątku cukrzycowym na miau jest kwintesencja informacji Helgi. Musiałabym zrobić jeszcze więcej, ale czasu jakoś brak. Na początek powinno jednak wystarczyć, tym bardziej że zamieściłam tam mnóstwo linków po angielsku. Protokół terapii prof. Rant masz też po angielsku. Ona jednak podchodzi do insulinoterapii Lantusem dosyć stanowczo. U nas dziewczyny boją się sprowadzać cukier do wyników fizjologicznych.