Domowe menu dla kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 27, 2008 16:45

Witajcie :)

Przeczytałam cały wątek, zapisałam parę przepisów... i mam teraz taką małą prośbę.

Czy ktoś mógłby napisać jak ułożyć jadłospis dla kota włącznie z tym ile tego jedzonka powinno być? Wiem już, że kotek powinien dostawać codziennie porcję suchego jedzonka i mokrego (a przynajmniej do tego będę dążyć ;)) I wiem, że będę chciała stopniowo przestawiać go z puszek na domowe dania (teraz jest na puszkach Royala i nie chciałabym kociaka od razu przestawiać na moje papki... dodam, że nie ma go jeszcze u mnie w domu, ale przygotowuję się powoli na jego przybycie). Nie wiem ile suchego jedzonka powinien dostawać? Ile tego mokrego? Ile razy dziennie kot powinien dostawać jedzenie? Wiem, że nie mogę codziennie podawać tego samego zestawu, np. suche plus surowa wołowina, albo suche plus domowe jedzenie... Jak to odpowiednio zbilansować? :)

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

destinka

Od: Pon gru 01, 2008 13:55

Post » Śro sty 28, 2009 16:36

na początku witam wszytskich zakoconych:)

Od jakiegos czasu gotuje moim kociczką domowe jedzenie. koty zachwycone mniej lub bardziej. Zazwyczzaj gotuje im cwiartke z kurczaka z marchewka, bardzo ja lubia, pozatym watrobke i serduszka, za nerka nieprzepadaja, ale zjedzą. Kociaki są mlode, dwie dziewczynki 5 i 6 miesiecy. Jedza suche Royal'a Kittena i Purine dla kociąt. Starsza je suche czesto i sporo, mlodsza rzadziej i malo.. Przez jakis czas dawalam puszki na W, lecz po przeczytaniu ich skladu stwierdzilam, ze daje sobie z tym spokoj. Codziennie chodzilam do miesnego i kupowalam "cos". Dzis stwierdzilam, ze zrobie zapas.. Kupilam kg watrobki, kg serduszek i 2 nerki. Biale miesko zawsze jest w zamrazarce.. Nie wiem niestety zbytnio co dalej? Nie robilam wiekszych porcji. Pociac to w kawałki wszystko, zamrozic, ale czy wszystko razem wymieszac ? Słyszalam, ze watrobki nie moga dostawac codziennie, a raz na tydzien. Serduszka moga dostawac codziennie ?? Niestety niepokoi mnie w srodku gdzies, czy "moje" menu nie jest dla kota szkodliwe. Boje sie,ze nie dostarcze im odpowiednich skladnikow. Kotki raz-dwa razy w tygodniu wypijaja kartonik Klary na pół, w niej jest tauryna, ale czy nie za rzadko? Kottki mialam w domu od zawsze u rodzicow,mama kocha zwierzaki, ale teraaz kotki sa moje i na moim mieszkanku, wiec to ja jestem odpowiedzialna za ich wyzywienia, a nie mama...
Proszę o rady.
PS. Miesko dawac 3 razy dziennie? czy rzadziej? Do chrupek kotki maja dostep caly czas.. ile gramow mieska kot powinien zjesc w ciagu dnia? poza tym warzywka, to wiem;)

adrianna-

Od: Śro sty 28, 2009 16:05

Post » Śro sty 28, 2009 18:40

to ile razy dziennie będą dostawać zależy tylko od ciebie i zasobności twojego portfela :)

moje dostają mięcho rano, potem mają chrupki.

jeśli jedzą suche, to witaminy i minerały im potrzebne są w chrupach, nie musisz się martwić że czegoś im może brakować. a co do porcjowania, to zależy jak lubią- możesz gotować z marchewką i ryżem, podzielić na porcje i do zamrażalnika, możesz pokroić na drobniejsze kawałki i do zamrażalnika, możesz zostawić duże jeśli wiesz że pogryzą.

i tak masz lepiej bo moje wątróbki nie ruszą, nerki to ja nie ruszę, a serca je tylko jedno z dwóch futer :) no i możesz do menu rybkę dorzucić.
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Śro sty 28, 2009 20:26

chciałabym młodszą nauczyć jedzenia chrupek. Czytałam, że rc jest dobrą karmą, dlatego ją kupuję, niestety nie wiedziałam, że sucha karma jest tak wartościowa i nie zwracałam uwagi na to czy młodsza kotka ją je.. ale zauważylam, ze karmy dla chorych kotów to karmy przedewszystkim suche, wiec zalezy mi na tym, zeby nauczyła się ją jesc (w razie czego). niestety nie mam sumienia jej "przegładzać" kotka jest strasznie malutka, jest zdrowa, ale strasznie szczupła. ugotowalam dzis pierwszy raz z ryzem i ryz zostal w miseczce :( a jeśli podawałabym jeden posiłek mięsny, mokry dziennie to kiedy najlepiej? na sniadanko? u ludzi najwazniejszym posiłkiem jest śniadanie, a jak u czworonogów? a może do ukończenia 12 miesięcy warto podawac trzy posiłki mokre?
sie miotam strasznie, bo nie wiem co najlepsze dla tych futrzaków. mam nadzieje, ze z młodsza po sterylizacji przybierze sporo na wadze..
Mogę zamrozic ugotowana wątróbkę?

aha czy 15 dkg mieska wystarczy kotu na dzien, czy to mało?

adrianna-

Post » Śro sty 28, 2009 21:44

gotowaną wątróbkę można zamrozić. i 15dkg też wystaczy :) pamiętaj, że mięsko jest bardziej wartościowe od puszek, dlatego wystarczy mniej. i pamiętaj też, że nie wolno dawać surowej wieprzowiny- trzeba ugotować. mięso wieprzowe może zawierać groźne dla kota wirusy.

RC jest ok, ale drogie, możesz popróbować z innymi karmami, dobry jest Bosch Sanabelle, Acana, Orijen :)
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia

rambo_ruda

Post » Śro sty 28, 2009 22:05

ja mieso jak daje surowe to przemrozone, a tak to gotowane daje:) juz mnie kregosłup boli od siedzenia przy stole i krojenia zarełka. a moge zalac to zelatynom? ma ona jakies wartosci dla kota?

adrianna-

Post » Czw sty 29, 2009 18:33

można galaretkę zrobić :) i pamiętaj że gotować bez soli!
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia

rambo_ruda

Post » Czw sty 29, 2009 21:54

bez soli, to wiem.. poranną porcje serduszek zjadly od razu, niestety popoludniowa jest caly czas w miseczce, nie chce jej zjesc, jest z zelatyna, ale nieduzo tego, chcialam zalac zelatyna, zeby dluzej bylo swieze, bo bez niej tak szybko wysucha i sie robi niesmaczne. dziekuje za porady :)

adrianna-

Post » Czw sty 29, 2009 21:58

rambo_ruda pisze:i pamiętaj też, że nie wolno dawać surowej wieprzowiny- trzeba ugotować. mięso wieprzowe może zawierać groźne dla kota wirusy.

To wolno dawać wieprzowinę? Weterynarz mi kategorycznie zabronił jej kotom dawać pod jakąkolwiek postacią.

A poza tym to ja też mam dwa małe kociaki i moja pannica też na suche nie jest zbyt łakoma. Trochę się przemogła i zaczęła je jeść po zmieszaniu z puszką (daje tak pół na pół). :) A teraz jak jest głodna to je suche bez problemu. Cóż, nie mam skrupułów żeby ją trochę przegłodzić, musi się nauczyć jeść suche (czasem nie mam kasy na nic innego a suche to podstawa, jak myślę).
Obrazek
Czy na pewno chcesz rasowego zwierzaka? Zobacz:
http://www.strimoo.com/video/12166264/D ... ideos.html

sohee

Od: Nie mar 02, 2008 22:07

Post » Czw sty 29, 2009 23:29

no właśnie wieprzowina tak sobie, jak już to właśnie wygotowana. ale ja i tak nie daję, bo jem baaaardzo rzadko. a dla kotów kupuję woła, indyka albo kurczaka.
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia

rambo_ruda

Post » Czw sty 29, 2009 23:45

adrianna- pisze:aha czy 15 dkg mieska wystarczy kotu na dzien, czy to mało?

sporo ale zależy od kota. Mam 5 kotów (5-9,5 kg a więc spore): ich kolacja to ok. 650 g miesa, śniadanie: 250 - 300 g.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pt sty 30, 2009 10:18

podzielilam porcje na 200g, wczoraj rano ugotowalam i zalalam zelatyna i kociaki nie zjadly jeszcze wszystkiego. jak im nakladam to powachaja i odchodza, ale jak sa glodne to zjadaja wszystko,zelatyna zalalam wlasnnie dlatego, ze w razie nie zjedza w ciagu jednego dnia, to, zeby drugiego było swieże...

starsza 6-miesieczna Tila 2 grudnia wazyla 1,8 kg, a 27 grudnia 2,4 kg . Mlodsza 5-miesieczna Czoko 2 grudnia wazyla 1,4kg. Orientujecie sie może, czy są jakies informacje nt. wagi kota? W jakim wieku ile kot powinien wazyc?

adrianna-

Post » Wto lut 03, 2009 18:13 mam problem

bo moja kotka nie chce jest szaszetek i suchego, nie wiem co jest tego powodem. szukam teraz innego jedzonka którym moge karmic kociaka
mam 2 kotki

mojcien

Od: Wto lut 03, 2009 16:47

Post » Wto lut 03, 2009 18:25

To jestem zdezorientowana... Moje koty maja suchą karme non stop i bardzo tego pilnują, podaje również puszkę, ale wolą od puszki (i dostają) wątróbkę, żołądki drobiowe, jajko, mięso i ryby. Mięso, jeśli wieprzowe to po przemrożeniu, ale wszystko na surowo. Nie gotuję. Owszem, kroję na kawałki. Wyszłam (z błędnego może) założenia, ze dla kota jako drapieżnika mięsko jest żarełkiem najbardziej naturalnym. Aha! Paskudy moje lubią czasem coś od jarzyn - najchętniej groszek lub kukurydzę z puszki. I od czasu do czasu siorbnąć mleka. Podobno mleko jest dal kotów zupełnie be, ale zarówno Futro jak i Kłaczek lubią sobie strzelić po parę "lizów". Bardzo źle im robię?
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Nie maja 03, 2009 18:11

Czy kot może czasem jeść tuńczyka z puszki?? A jeśli tak to takiego w oleju czy w sosie własnym.

duszki

Od: Nie maja 03, 2009 13:35

[poprzednia][następna]