jak baba drapak robila

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 30, 2012 20:15 Re: jak baba drapak robila

A to jest wybielona linka czy tylko wydaje się taka jasna?

detour

Od: Czw gru 29, 2011 19:17

Post » Pon sie 26, 2013 20:23 Re: jak baba drapak robila

Witam,
Z racji tego, że moje ogonki mogą od dziś pomykać po suuper drapaku mojej roboty :D postanowiłam się z Wami podzielić jego prostą budową i montażem.
W naszym mieszkaniu drapak- tzn. rura od podłogi do sufitu - stanął w miejscu nikomu niepotrzebnym jako przedłużenie ścianki dzielącej pokoje o grubości 12cm, drapak będzie prowadził na półki pod sufitem do dyspozycji kotów :kotek: (jeszcze półki nie zawieszone bo nadal jesteśmy w trakcie remontu).

Potrzebne będą:
- rura po dywanie ( za darmo w Leroy Merlin bo przemiły Pan z tego działu też ma koty :P ) poprosiłam o 270 cm - potem ją trochę skróciliśmy
- sznurek jutowy 8mm - kupiłam na allegro 80m + z 20m z odzysku (z połamanego drapaka) i okazało się, że o ok. 40 m za mało czyli potrzeba go dość sporo...
- przyłącze/redukcja z komina do kratki wentylacyjnej x 2 jako mocowanie drapaka do podłogi i sufitu (podstawa 17x17cm/ średnica pasująca do rury)
tutaj jak to wygląda dokładnie http://kominki-janiak.pl/przylacze-do-k ... p-175.html
- pistolet tapicerski i zszywki
- rękawice robocze - sznurek jest szorstki, a podstawa drapaka może mieć ostre krawędzie...
- wyrzynarka - do skrócenia rury
- listewka o grubości ? - zależy od szpary pomiędzy podstawą a podłogą
- klin do drzwi
- młotek lub para mocnych butów
------------------------
kocie półki:
- półki/deski
- kątowniki

1. Kartonową rurę przyciąć na odpowiedni wymiar = wysokość pomieszczenia - (wysokość podstawy x 2 + ~ 1cm luzu)
2. Rurę owinąć gęsto sznurkiem i nabijać zszywkami (końcówkę sznurka schowałam do środka rury i założyłam podstawę - dzięki czemu bardzo ciasno weszła :P). Zszywki nabijałam raczej z jednej strony z tej, która będzie przylegać do ściany)
3. Po owinięciu założyłam drugi kołnierz na rurę ustawiłam we właściwe miejsce, uniosłam drapak wsunęłam listewkę pod podstawę(kołnierz) na środku, podłożyłam pod nią klin i dobiłam czubkiem buta tak mocno aż drapak się zaklinował między sufitem a podłogą.
Musiałam już go zamontować bo Sid już na niego chciał wejść... :twisted: :twisted: :twisted:
Planuję wypełnić pustą przestrzeń między podłogą a podstawą drapaka pianą montażową do drzwi i okien (myślałam, że Nam trochę jej zostało z montażu drzwi ale jednak nie...)
lub wcisnę deskę 17x17 cm i zamocujemy kołkami do podłogi.
Podstawę pomaluję i zabezpieczę silikonem krawędzie.

Koszty:
Rura kartonowa 0,00 zł (transport był przy okazji innych zakupów)
Sznurek jutowy 24,00 zł za 40m powinno być go przynajmniej 120-140m + wysyłka = ~80 zł
Podstawa (fachowo: przyłącze/redukcja z komina do kratki wentylacyjnej) 9,94 zł x2 = ~ 20 zł
Piana montażowa w spray'u ~ 12 zł

+ ewentualne narzędzia np. pistolet tapicerski oraz klin, listewka

Miłej zabawy :D

nanillia

Od: Pt mar 09, 2012 11:10

[poprzednia]