ewar pisze:Jarka pisze:Jutro idę złożyć podpis pod projektem ustawy.
A ja dzisiaj, bo ktoś będzie zbierał podpisy pod UM. Myślę, że parę osób też podpisze, poinformowałam niektórych o zbiórce.
Tak trzymać!
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
ewar pisze:Jarka pisze:Jutro idę złożyć podpis pod projektem ustawy.
A ja dzisiaj, bo ktoś będzie zbierał podpisy pod UM. Myślę, że parę osób też podpisze, poinformowałam niektórych o zbiórce.
Patmol pisze:nie czytałam całego wątku - ale czytaliście te propozycje zmian ustawy? bo jest wiele opinii że nie są wcale dobre.
na której stronie watku jest opis proponowanych zmian/ wady i zalety rozwiązań?
ale tak konkretnie, a nie hasła
zuza pisze:Hm... ludzie są podzieleni na tym forum...
Naprawdę, Doris2?
Jest tu ktoś, poza Tobą, kto się uczepił znakowania zwierząt w sposób, z którego nikt w Polsce nie korzysta?
Mnie bardziej niepokoją te zapisy:
Art 9d pkt. 2
2. Każdy właściciel lub opiekun psa lub kota zobowiązany jest poddać zwierzę kastracji
w terminie 2 miesięcy od daty wejścia w posiadanie zwierzęcia, z tym zastrzeżeniem,
że zwierzę nie może być poddane kastracji przed osiągnięciem dojrzałości płciowej
Z badań, które kiedyś czytałam, wynikało, że kastracja kotek przed pierwszą rują drastycznie zmniejsza częstotliwośc występowania u nich raka sutka. Czy to jakies przestarzale wieści?
Art 11gc pkt 6
Sprzedaż szczeniąt lub kociąt dozwolona jest po ukończeniu 8 tygodnia.
Nie wiem, jak jest ze szczeniakami, ale co do kociąt to z tego co wiem to powinny one byc do 12 tygodnia z matka i rodzeństwem.
Art 11ke
1. W ramach wykonania programu adopcyjnego, o którym stanowi art. 11k pkt 11 w
szczególności:
1) ogłasza się, niezwłocznie po upływie okresu kwarantanny, wszelkie zwierzęta do
adopcji wraz z opisem gatunku, szacowanego wieku zwierzęcia, płci oraz zamieszcza
się aktualne fotografie zwierząt, w tym za pośrednictwem masowego przekazu;
2) dopuszcza się możliwość przekazywania zwierząt do domów tymczasowych po
upływie okresu kwarantanny, z tym zastrzeżeniem, że zwierzę winno przebywać w
domu tymczasowym nieprzerwanie aż do czasu adopcji zwierzęcia, chyba że
tymczasowy opiekun wskutek nadzwyczajnych okoliczności nie ma możliwości
zapewnienia dalszej opieki zwierzęciu;
3) utrzymuje się wskaźnik adopcji zwierząt na poziomie nie niższym niż 65%.
To znaczy, ze co? Jak sie nie zglaszają ludzie, którym mozna powierzyć zwierzeta to wydajemy byle komu, żeby osiagnąc te 65%?
Przecież to idiotyczne!
ita79 pisze:Patmol - tu masz cały projekt : https://prawadlazwierzat.pl/projekt-zmi ... -zwierzat/
(
Patmol pisze:
kazdy opiekun ma obowiązek kastracji -ale czy starczy vetów coby te wszystkie zwierzęta rzeczywiści wykastrować w terminie?
no i jak któreś zwierzę ma przeciwwskazania do kastracji? stan zdrowia na ten przykład-to co wtedy?
jestem za kastracją, co do zasady -ale ona nie zawsze jest wskazana
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 124 gości