Podejrzenie FIP ! [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 24, 2015 12:15 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Podałam mu tą śmietankę- wychłeptał większość ze spodeczka z chęcią. Niepokoi mnie natomiast to, że otworzył oczka całkiem, a trzecia powieka była widoczna jakieś 2-3 mm... :( wcześniej tak nie było.
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Od: Pt mar 20, 2015 10:18

Post » Wto mar 24, 2015 12:18 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Jak zje łyżeczkę śmietanki, to na pewno wątroba mu się od tego nie rozsypie ... Lepiej, żeby zjadł odrobinę czegoś "mniej zdrowego" dla wątroby, niż żeby nie jadł wcale albo minimalnie -bo to jest zabójcze dla kota.
A dlaczego nie dawałabyś żółtka? - to do ewar .... jest bardzo odżywcze i wg mnie nie zaszkodzi ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Wto mar 24, 2015 12:20 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Tutaj każdy może pisać cokolwiek, ale to wet powinien decydować.Swojego Fredzia dałam do szpitala, w domu nie poradziłabym sobie.Odebrałam go w dobrym stanie i tak jest do dzisiaj.Weci decydowali, co mu podać, ja tylko musiałam wyrazić zgodę na leczenie.Bałam się, że to FIP, wet mi mówił, że może kota otworzyć i wysłać próbki do badania, ale jak pisałam wyżej nie miało to sensu i sam mi odradził
Dobrze, że kot je cokolwiek.Jest chory, trzeba go wyleczyć, sam wtedy zacznie jeść i będzie z górki.Rozmawiaj z wetem, pytaj o wszystko, mów jak się kot zachowuje, jak reaguje, to jest ważne.
Trzecia powieka pojawia się przy infekcjach, zniknie, kiedy kot zacznie zdrowieć.
Żółtko przy chorobach wątroby, w ogóle przy schorzeniach pokarmowych nie jest dobre.To bardzo odżywcze, fakt, moje koty dostają, ale na przykład Fredzio jeszcze nie.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto mar 24, 2015 12:29 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Spisałam sobie na kartce wszystko o co chcę zapytać weta, jest tego trochę. Martwię się, że jakoś strasznie powoli działamy, dużo czekamy... a kot gorzej się czuje. Śpi sobie teraz, cieszę się, że wypił tą śmietankę. Mamy "zaliczony" drugi posiłek dziś. Po wizycie u weta też mu podam convalescence.

Powiem Wam, że naprawdę- jak JA to przeżyję to będzie cud. Nie chcę myśleć jak czują się matki, których dzieci chorują. Horek jest w pewnym sensie moim dzieckiem ;) Zastępuje mi ludzkie dziecko, wygasza instynkt macierzyński. Dlatego cierpię razem z nim. Drugi kotek- a właściwie kotka też już ma dosyć tej sytuacji. Prosi o uwagę i skupienie na niej. Chodzi za mną krok w krok. Pcha się do Horka, jest troszkę natrętna. Musiałam oddzielić koty, bo kotka go zamęcza. Ale nie mam jej tego za złe, ona po prostu chce powiedzieć "ej, ja też tu jestem! Mną też się zajmij". Ta kotka chce uwagi 24h/dobę ;)
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Post » Wto mar 24, 2015 12:41 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Zapytaj jeszcze weta o Recovery - to też jest Royala - bardzo odżywcze i w formie pasztetu ... Miałam kociątka z rozwaloną trzustką i udało się je wyprowadzić właśnie na tym jedzeniu ...(co prawda kieszeń zdrenowało mi równo, ale było warto) ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Wto mar 24, 2015 12:46 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Ale czy jest sens kupować nastepne? Tzn. zapiszę sobie to oczywiście (i dziękuję za informację!), ale nie wiem czy będę to na razie kupować (nie ukrywam, nie mam pieniędzy po prostu). Kupie dziś convalescence w proszku i w pasztecie to będę mieć w sumie 3 wersje. Chwilowo chyba wystarczy?

Horek

Post » Wto mar 24, 2015 13:03 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

U mnie saszetka conva w proszku kosztuje niecałe 9 zł i wystarcza na trochę.Nie rozrabiam dużo na raz, bo się zmarnuje.Lepiej dawać mniej a częściej po prostu.Horek, kota trzeba zdiagnozować, to jest podstawa.Mój Fredzio nie jadł NIC, teraz nie mogę nastarczyć jedzenia.Miałam bardzo chorą kotkę z ostrą, jak się na szczęście okazało trzustką.Na początku były tylko kroplówki, a potem co chwilę dostawała malutko gotowanego indyka.Po każdej karmie, a suchej szczególnie wymiotowała, tylko ten indyk okazał się właściwą dietą.Wyszła z tego, jest zdrową, piękną kotką.Z tego co czytam to nie wiadomo, co kotu jest.FIP? Wątpię.Co? Zdaj się na weta, musisz po prostu.Tutaj to są jedynie sugestie, ale to wet ma kota leczyć. Delikatną dietą na pewno nie zaszkodzisz, ale to nie jest leczenie.

ewar

Post » Wto mar 24, 2015 13:06 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Powiedz koniecznie o trzeciej powiece :!:
Spisz wszystko na kartce i oczekuj odpowiedzi.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Wto mar 24, 2015 13:20 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Kochani, stworzyłam właśnie stronę na Kocim Bazarku - zbieram na leczenie Horacego. Jestem samoukiem więc jakość jak widać nie jest rewelacyjna, ale jeśli będą zamówienia to dam z siebie wszystko!

Tu link: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=20&t=168192

Horek

Post » Wto mar 24, 2015 13:33 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Moim zdaniem bardzo pięknie rysujesz.Myślę, że ludzie będą zainteresowani.

ewar

Post » Wto mar 24, 2015 13:38 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Dziękuję, mam nadzieję, że ktoś się znajdzie. :)

Horek

Post » Wto mar 24, 2015 13:56 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Zauważyłam, że kotka ma zielonkawo-szary język na środku... zastanawiam się czy nie zjadła tego preparatu z żelazem- on taki niebieskawy właśnie był (Horek wypluwał, nam trochę spadało...) Ona się ciągle kręciła koło Horacego ;/ kurcze. Ale nic jej nie dolega- zauważyłam to, bo intensywnie się myje i wywala wtedy cały język na wierzch. Kotka jest ruchliwa, ma apetyt, jest wesola. Będę bardziej pilnować żeby nie dostawała się do misek... Mam nadzieję, że jej to nie zaszkodzi, jeśli zjadła- to niewiele. Nie mam pomysłu co innego to może być. Rano nie miała takiego języka ;/ Kwiatki mam, ale ona ich nie je. Kiedyś skubała mi afelandrę (niby nie trująca dla kotów), oczywiście jej nie pozwalałam i przeganiałam ją.

Horek

Post » Wto mar 24, 2015 19:47 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Byliśmy z Horusiem u wetki. Nie dostał podskórnie, bo dostaje ornitynę, a ją można tylko w kroplówce. Dostał więc 50ml. Dostał też furosemid w zastrzyku i w drodze powrotnej zsiusiał się na poduszkę w transporterku. (wetka coś mówiła o siusianiu w drodze właśnie...). Biedaczek nie wytrzymał. Wetka wyklucza lamblię. Jeśli to nie fip to to zapalenie wątroby, na które w międzyczasie zanim dostaniemy wyniki testu już działamy.
Kicior dostał:
tolfedine (przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe- miał 39,9- wczoraj nie dostał antybiotyku)
Cefalex (chyba cefalexin powinno być)- antybiotyk, bo nie można poprzedniego z czymś tam łączyć- nie pamiętam z czym
Ornityna (na wątrobę)
Duphalyte (odwodnienie, elektrolity)
Furosemid (na płyn- zebrało się go od wczoraj dość sporo...)
Glukoza (wzmocnienie)

Myślałam, że dostał zentonil, ale jednak nie.
Być może jutro będą wyniki testu na fip. Trzymajcie kciuki żeby był negatywny!
A Horek właśnie rozgościł się w mojej pościeli. Już sama nie wiem czy to jeszcze moje łóżko, czy już tylko jego :D

Horek

Post » Wto mar 24, 2015 20:01 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

A jak się Horuś czuje? lepiej troszkę? :wink:
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Wto mar 24, 2015 20:12 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Horuś miał siłę warczeć przy zastrzykach- co zdziwiło wetkę. Podczas kroplówki rozglądał się, nie spał. Ogólnie to położył się w łóżku i sobie leży. Dostał przeciwbólowy i przeciwgorączkowy lek więc powinien się lepiej poczuć :) Za niedługo dam mu jedzenie (kupiliśmy dietę convalescence support (to w proszku) oraz Hills l/d dla wątrobowców w puszce. Mam jeszcze convalescence mięsne oraz śmietanę 12%- wetka pozwoliła, ale nie jakoś sporo. Więc wybór jest i należy on do Horka. Na coś musi mieć ochotę, a jak nie to dostanie przez strzykawkę na siłę.. :roll: :twisted:

Horek

[poprzednia][następna]