Cmentarz Brwinów.Są kocięta.Jest źle,potrzebna karma,głodne

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 15, 2011 16:59 Re: BrwinówBŁAGAoPOMOC*20CIĘŻNYCH*Tracą oczy!PotrzebnaPomocDT

niestety taizu prawdopodobnie ma rację :cry: na wszystkich prawie cmentarzach podobna sytuacja ,takie problemy załatwia się szybko i po cichu ,inaczej zarząd załatwi to po swojemu :evil:

bywa że ksiądz też człowiek i wtedy jest dość pomocny ,lub po prostu nieszkodliwy.
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Pon sie 15, 2011 17:23 Re: BrwinówBŁAGAoPOMOC*20CIĘŻNYCH*Tracą oczy!PotrzebnaPomocDT

z tego co słyszeliśmy podobno jedyna przyjazna kotom osoba to pan grabarz czy zarządca? i na dzień dzisiejszy z nim "po cichu" planujemy
reszta wiadomo, bez komentarza............
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Pon sie 15, 2011 17:50 Re: BrwinówBŁAGAoPOMOC*20CIĘŻNYCH*Tracą oczy!PotrzebnaPomocDT

Aniu, tak jak ci pisałam w mailu, mam tu na urlopie trochę związane ręce i mocno ograniczone możliwości :?
Nie mogę się doczekać powrotu do Krakowa, ale to jeszcze trochę potrwa - mam tu zobowiązania wobec rodziców...
Na razie zamówiłam tylko na Twój adres małą paczkę Animondy dla kociąt z animalii.pl. Mam nadzieję, że szybko wyślą i że poczta też się dobrze spisze.
Ponawiam pytanie: czy ten cmentarz jest komunalny czy parafialny? Jeśli komunalny, to tak jak pisze taizu, lepiej ratować koty po cichu i zarządowi o problemie nie mówić. Nie chciałabym tutaj uogólniać, ae wydaje mi się, że miejskie spółki komunalne traktują zwierzęta wolnożyjące :cry: tak samo jak śmieci i odpady, którymi także się zajmują.
Pogrzebałam trochę w googlu i odnoszę wrażenie, że to jest były cmentarz parafialny a obecnie skomunalizowany, czyli proboszczunio, jeśli nawet poczciwy, ma tu niewiele do gadania :(

mavi

Od: Czw sie 26, 2010 18:45

Post » Pon sie 15, 2011 18:42 Re: BrwinówBŁAGAoPOMOC*20CIĘŻNYCH*Tracą oczy!PotrzebnaPomocDT

dzisiaj na cmentarzu...

rodzinka - mama burasia i maluchy- czarnuchy i pingwinek. mało dzikie, acz niedotykalskie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek - mama
Obrazek

podrostki z gniazda z kk i kalci:
Obrazek
Obrazek
Obrazek - bobasy
Obrazek - bobas schwytany

dwa chorsze bobasy poszły do TDT. jeden zaropiały czarnuszek i jeden rzężący buruś. maluchy z bardzo zaatakowanymi oczami nie pokazały się.

i uwaga - gratka adopcyjna - oswojony niebieszczak ze zdrowego stada. jaja ma jak kokosy...:
Obrazek
dobre dla początkującego i nieśmiałego DT 8)

trochę najcięższych przypadków maluchów ubyło już z cmentarza, ale ciągle jest chmara małym kociąt z oczami w rozmaitym stanie. niestety te najgorsze nie dały się złapać.
jutro łapiemy na sterylki. trzymajcie kciuki!

Fleur

Od: Sob paź 01, 2005 21:51

Post » Pon sie 15, 2011 18:50 Re: BrwinówBŁAGAoPOMOC*20CIĘŻNYCH*Tracą oczy!PotrzebnaPomocDT

Trzymam za powodzenie akcji łapankowej :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Czy ktoś zrobił wydarzenie na FB :?: Ja nie umiem :oops:
A z tego co czytam na innych wątkach to pomogłoby zebrać fundusze :ok:
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Pon sie 15, 2011 18:52 Re: BrwinówBŁAGAoPOMOC*20CIĘŻNYCH*Tracą oczy!PotrzebnaPomocDT

O ile wiem, trucie zwierząt jest karalne. Czy zarząd cmentarza odpowiada za przestępstwa, które są popełniane na terenie cmentarza?

Pewnie znacie lepiej sytuacje i macie rozeznanie z kim warto zaczynać temat i czy w ogóle warto... ale tak sobie myślę, ze patrząc bardziej "globalnie" to miałoby większy sens. W końcu mamy czasy, w których walczy się o poprawę losu zwierząt, sprawy tego typu są łatwo nagłaśniane, zarówno pozytywne jak i negatywne.
Jakkolwiek się zakończy ta sprawa, będzie mogła się odbić echem i tak czy siak pomoże zwierzakom na przyszłość. Innym kotom, na innym cmentarzu.

Jeżeli cmentarz jest komunalny - miasto daje talony na sterylki, współpracuje z karmicielami, powinno zadbać o te zwierzaki jakoś. Dajecie im gotowe rozwiązanie, wystarczy tylko dotrzeć do odpowiedniej osoby i mieć ich poparcie, parę podpisów... Chyba łatwiej się w takich kwestiach dogadać z urzędnikami, niż (przepraszam) ze środowiskiem kościelnym :roll:

Dlatego dobrze byłoby mieć wsparcie jakiejś dobrze zorganizowanej fundacji.
Załatwianie tego "po cichu" jest na pewno bezpieczne, ale nie można będzie liczyć na długotrwałe efekty tej ciężkiej pracy, którą odwalacie. Bo za chwilę ktoś inny znajdzie się w podobnej sytuacji i będzie zaczynał walkę od nowa, a społeczeństo jak jest ciemne, tak zostanie.

Takie moje luźne przemyślenia, bo jestem zwolenniczką skutecznych i stałych rozwiazań, a nie chwilowych. Ale nie mam prawa się wtrącać i chylę czoła przed waszą determinacją :1luvu:

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Pon sie 15, 2011 18:58 Re: BrwinówBŁAGAoPOMOC*20CIĘŻNYCH*Tracą oczy!PotrzebnaPomocDT

tak, próbujemy. to neilatwe, miasto w tym roku nie prowadzi sterylek. w 2009 prowadziło - "hycel" zabrał kotki z osiedla i nie wiadomo, co się z nimi stało dalej, nie wróciły...

Fleur

Post » Pon sie 15, 2011 19:02 Re: BrwinówBŁAGAoPOMOC*20CIĘŻNYCH*Tracą oczy!PotrzebnaPomocDT

ametyst55 pisze:Trzymam za powodzenie akcji łapankowej :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Czy ktoś zrobił wydarzenie na FB :?: Ja nie umiem :oops:
A z tego co czytam na innych wątkach to pomogłoby zebrać fundusze :ok:

dzięki za kciuki!
iskra666 zrobi wydarzenie, ma doświadczenie :ok:

Fleur

Post » Pon sie 15, 2011 19:06 Re: BrwinówBŁAGAoPOMOC*20CIĘŻNYCH*Tracą oczy!PotrzebnaPomocDT

Ja tez sledze sytuacje, trzymam mocno kciuki za jutrzejsza akcje :ok:
Obrazek

Ania i jej Nitro

Od: Pon lip 25, 2011 13:44

Post » Pon sie 15, 2011 19:20 Re: BrwinówBŁAGAoPOMOC*20CIĘŻNYCH*Tracą oczy!PotrzebnaPomocDT

Dojechaliśmy :) Podróż była okropna bo jechaliśmy w ostatnim wagonie przyklejeni do drzwi razem z innych ludzi.. pierwszy raz jechałam na jednej nodze przez 4 godziny 8O
Maluchy oczy mają mocno nie ładne.. z nosów leje się brązowa maź.. przemyliśmy buzie, wsadziliśmy do klatki i odpoczywają.
Kociątko z opuchniętym okiem jest w gorszym stanie.. apatyczne mocno i ma problemy z oddychaniem.. kociątko drugie też umęczone, ale wąchało moją rękę, potem zwiedziło klatkę :)
Coś tam sobie skubnęły mokrego, kupiłam jeszcze tuńczyka na pokuszenie.. jutro po południu gnamy do weta , bo się okazało, że dobry wet przyjmuje przystanek od nas.
Kociaki wyglądają tak, że mój Tż zapytał czemu nie wzięłam więcej..a z tego co mówiła Monia, to były kociaki w jeszcze gorszym stanie... :cry:

W ogóle to wielkie dzięki dla Moni za klatkę i inne gadżety :* oraz dla ekipy odławiającej

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Pon sie 15, 2011 19:29 Re: BrwinówBŁAGAoPOMOC*20CIĘŻNYCH*Tracą oczy!PotrzebnaPomocDT

Dziewczyny, jestescie niesamowite za to, co robicie :1luvu:
Obrazek

Ania i jej Nitro

Od: Pon lip 25, 2011 13:44

Post » Pon sie 15, 2011 19:32 Re: BrwinówBŁAGAoPOMOC*20CIĘŻNYCH*Tracą oczy!PotrzebnaPomocDT

Trzymam kciuki za jutrzejszą akcję!!!

patkazal

Od: Nie paź 10, 2010 18:10

Post » Pon sie 15, 2011 19:33 Re: BrwinówBŁAGA O POMOC*Masa kotów*Tracą oczy!PotrzebnaPomoc DT

Miuti pisze:viewtopic.php?f=21&t=131689

Sądzę, że ważne.

Miuti, ten link nie działa :(

Lemoniada

Od: Pon maja 29, 2006 18:56

Post » Pon sie 15, 2011 19:35 Re: BrwinówBŁAGAoPOMOC*20CIĘŻNYCH*Tracą oczy!PotrzebnaPomocDT

Ja też nieustannie podczytuję i ... CHYLĘ CZOŁO. Podziwiam Was Panie!

Łatulka

Od: Wto lip 26, 2011 15:23

Post » Pon sie 15, 2011 19:52 Re: BrwinówBŁAGAoPOMOC*20CIĘŻNYCH*Tracą oczy!PotrzebnaPomocDT

Dajcie znać jak już będzie to wydarzenie na fejsie.

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

[poprzednia][następna]