Czarne Diabły Tasm. III, czwórka tymczasów, 2 lata DT!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 16, 2011 9:12 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

Nic innego nie dostały :roll: Echhh.... :roll:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Sob kwi 16, 2011 20:33 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

Placków na razie brak :roll: . W związku z rozpoczętym sezonem ogrodniczym, pingwin wykopał świeżo posadzone szafirki :twisted: . Byłam bliska zasadzenia go pod nimi :twisted: . W zasadzie szafirki to wyjątek od reguły, bo na moim balkonie królują rośliny jadalne - szafirki ja lubię oglądać a koty jeść :roll: .
Sezon jest wczesny, więc na balkon poszła skromna czołówka sadzonek: tymianek (zwykły i cytrynowy), macierzanka, mięta pieprzowa, melisa, rozmaryn (przetrwał zimę), lawenda, estragon , cząber, szałwia lekarska (4 kolory), oregano (zwykłe i złociste), santolina, kocanka włoska, majeranek, szczypiorek i pietruszka naciowa. Brakuje sporo - bazylii (zwykła, czerwona, cytrynowa, cynamonowa, grecka), lubczyku, hyzopu, ruty, estragonu francuskiego, kocimiętki, mięty (jabłkowej, ananasowej i in.), kolendry, może kminku, chociaż nie kwitnie, arcydzięgiela ... czasem trafia się coś jeszcze rzadszego :wink: .
Uwielbiam rano pić kawę na balkonie wśród zieleni, robiąc sałatkę lub zupę iść z nożyczkami do manicure :twisted: po świeże listki ... jakby tak jeszcze mieć kawałeczek działki ...
Zuzia Szara śpi właśnie na lodówce obok Bandido, ale wyraźnie nie jest zachwycona jego obecnością.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Sob kwi 16, 2011 20:49 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

alix76 pisze: tymianek (zwykły i cytrynowy), macierzanka, mięta pieprzowa, melisa, rozmaryn (przetrwał zimę), lawenda, estragon , cząber, szałwia lekarska (4 kolory), oregano (zwykłe i złociste), santolina, kocanka włoska, majeranek, szczypiorek i pietruszka naciowa. Brakuje sporo - bazylii (zwykła, czerwona, cytrynowa, cynamonowa, grecka), lubczyku, hyzopu, ruty, estragonu francuskiego, kocimiętki, mięty (jabłkowej, ananasowej i in.), kolendry, może kminku, chociaż nie kwitnie, arcydzięgiela ... czasem trafia się coś jeszcze rzadszego :wink: .
.

Wow 8O Cały czarowny ogródek :D
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Sob kwi 16, 2011 20:55 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

:oops: dzięki, w ogródku czarownicy coś by jeszcze trzeba dosadzić ... ale jest jeszcze poprawka na rośliny nieszkodliwe dla footer :wink:

alix76

Post » Nie kwi 17, 2011 18:21 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

Dzisiaj udało się złapać dwie kotki na Cytadeli - szczegółowa relacja na wątku JOKOta - i obejrzeć efekty zeszłorocznych sterylek. Jedna, tłusta szara kocica obsikała mur na stojąco 8O . Druga, razem z rudym kolega, profilaktycznie pokazała tylko ogon rozmazany od prędkości :wink: , przymocowany do całkiem sporego kotka :lol: .
Zuzia Szara dalej niezbyt przyjaźnie nastawiona, stresuje się przy innych kotach, do mnie przyjazna aż do namolności. Zuzia Pingwinka na zmianę ładnie i plackowato, chyba po to, żebym osiwiała do reszty :twisted: . Moje kociska rozespane i bezczelne, czyli jak zwykle. Przy okazji zakupów w Carrefourze wzbogaciłam moją kolekcję ziół o bazylię czerwona i zwykłą oraz miętę ananasową i jabłkową, nieznanego pochodzenia, ale wyglądają nieźle. Już w swoich doniczkach :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek

alix76

Post » Nie kwi 17, 2011 18:25 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

Zazdroszczę słonecznego balkonu, u mnie taka ciemnica, że żadne ziółka nie chcą rosnąć :(

OKI

Post » Pon kwi 18, 2011 8:26 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

Niestety, sądząc po konsystencji zawartości kuwety baycox Zuzi nie minie - chcę tylko dać jej chwilę, żeby przestała ode mnie uciekać :( .
Za to miałam wczoraj tel. od opiekunów Trawisa - kotek wychował sobie Panią, żeby mu odkręcała kran do picia :twisted: i bawi się, oczywiście jak ma chęć, jak kociak. Pani określa go jako członka rodziny :wink:

alix76

Post » Pon kwi 18, 2011 10:13 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

OKI pisze:Zazdroszczę słonecznego balkonu, u mnie taka ciemnica, że żadne ziółka nie chcą rosnąć :(

a gdyby umyć okno?
wiem,że szok, ale może?
:ryk:

u mnie pomogło.

salvadoredali67

Od: Śro wrz 22, 2010 17:21

Post » Pon kwi 18, 2011 10:18 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

salvadoredali67 pisze:
OKI pisze:Zazdroszczę słonecznego balkonu, u mnie taka ciemnica, że żadne ziółka nie chcą rosnąć :(

a gdyby umyć okno?
wiem,że szok, ale może?
:ryk:

u mnie pomogło.

Ależ zapraszam serdecznie :1luvu:
Będę wdzięczna dozgonnie :1luvu:

OKI

Post » Pon kwi 18, 2011 10:24 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

Alix a sadzonki kupujesz w sklepie i przesadzasz do doniczek? bo ja mam parę ziółek, ale chciałabym się wzbogacić :)

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pon kwi 18, 2011 10:28 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

Kupuję w sklepie ogrodniczym albo po Halą Mirowską (w tym roku jeszcze nie) - takie typu Swedeponic, ze stoisk warzywnych słabo się trzymają w ziemi, to raczej do szybkiego spożycia. Większość sadzonek kupiłam w Al. Krakowskiej po 4 zł :wink: . W OBI itp. są droższe. Najlepiej poszukać ogrodniczego albo na bazarku.
Przesadzam do doniczek, z normalną ziemią do kwiatów, podlewam na wejściu obficie a potem wg wymagań gatunku, generalnie większość nie lubi za dużo. Można zasilać Bio-humusem.
Salvadore, umyjesz OKI powietrze nad balkonem??

alix76

Post » Pon kwi 18, 2011 10:30 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

Tego nie trzeba, balkonu nie mam :mrgreen:
Wystarczą okna :1luvu:
No i przydałoby się wyciąć parę topoli :roll: Ale to przy okazji :twisted:

OKI

Post » Pon kwi 18, 2011 10:46 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

tiaaaa. Ja mogę jako i zwykle przyjąć na siebie niezwykle zaszczytną i odpowiedzialna role kierowniczą i mogę się moim teoretycznym doświadczeniem podzielić. Zrobię to z przyjemnością gdyż jako samiec uwielbiam patrzeć na matki-polki zapierniczające. Wystarczy jedno - dwa pifka, czipsy, kanapki, golonusia , wygodny fotel, bambosze, pilot do łapsk. i czynny telewizor. A ftedy będę mógł kierować kobiecym zespołem czyszcząco- gderającym...

:ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

Też was kocham .. :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

salvadoredali67

Od: Śro wrz 22, 2010 17:21

Post » Pon kwi 18, 2011 11:12 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

salvadoredali67 pisze:tiaaaa. Ja mogę jako i zwykle przyjąć na siebie niezwykle zaszczytną i odpowiedzialna role kierowniczą i mogę się moim teoretycznym doświadczeniem podzielić. Zrobię to z przyjemnością gdyż jako samiec uwielbiam patrzeć na matki-polki zapierniczające. Wystarczy jedno - dwa pifka, czipsy, kanapki, golonusia , wygodny fotel, bambosze, pilot do łapsk. i czynny telewizor. A ftedy będę mógł kierować kobiecym zespołem czyszcząco- gderającym...

Wydajny jesteś... mi 1-2 piwka zdecydowanie nie starczają :mrgreen:

OKI

Post » Pon kwi 18, 2011 11:27 Re: Czarne Diabły Tasmańskie III, 2 Zuzie na DT!!!

salvadoredali67 pisze:tiaaaa. Ja mogę jako i zwykle przyjąć na siebie niezwykle zaszczytną i odpowiedzialna role kierowniczą i mogę się moim teoretycznym doświadczeniem podzielić. Zrobię to z przyjemnością gdyż jako samiec uwielbiam patrzeć na matki-polki zapierniczające. Wystarczy jedno - dwa pifka, czipsy, kanapki, golonusia , wygodny fotel, bambosze, pilot do łapsk. i czynny telewizor. A ftedy będę mógł kierować kobiecym zespołem czyszcząco- gderającym...

Ja Ciebie też ... teraz już wiesz, czemu mieszkasz z bernardynem? :mrgreen:

alix76

[poprzednia][następna]