Karmicielka prześladowana-WYGRANA!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 23, 2011 21:25 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

znalazłam komentarz do tych zarzutów:

z tego pisma: http://rsoz.org/?c=mdTresc-cmPokaz-464

Zauważyć należy,że kotom wolno żyjącym przypisuje się roznoszenie drobnoustrojów i chorobotwórczych pasożytów ,którymi mogą zarażać inne zwierzęta i ludzi.Wśród chorób odzwierzęcych (tzw.zoonoz) bez wątpienia najpoważniejsza jest wścieklizna . Jednak bliższe badania przeprowadzone w wielu krajach wskazują,że koty nie odgrywają żadnej istotnej roli w tym zakresie . Ostatni odnotowany przypadek zakażenia człowieka przez kota miał miejsce w roku 1975 w USA. Nieporównywalnie większe ryzyko zakażenia wścieklizną stwarzają lisy czy psy. Inną poważną chorobą odzwierzęcą ,która może rozprzestrzeniać się przy udziale kotów i stwarzać zagrożenie dla człowieka oraz innych zwierząt jest toksoplazmoza wywoływana przez pierwotniaka Toxoplasma gonidii . Przypadki takie zostały faktycznie odnotowane . Jadnak trzeba mieć na uwadze i to,że Toxoplasma ma stosunkowo złożony cykl rozwojowy , w którym koty są żywicielami ostatecznymi , a szczury żywicielami pośrednimi co oznacza,że istotną sprawą jest zwalczanie gryzoni ,nie zaś kotów. Nie znaleziono natomiast dowodów , że koty odpowiadają za przenoszenie ostrej nagłej niewydolności oddechowej (choroba SARS) oraz ptasiej grypy (wirus AH5N1).Dla populacji kotów charakterystyczne są także choroby wirusowe jak : białaczki (wirus FeLV),nabyty niedobór immunologiczny (FIP) i zakaźne zapalenie otrzewnej (FIP). Jednak te i wiele innych schorzeń zakaźnych występuje nie tylko u kotów wolno żyjących ,lecz również kotów domowych , a częstotliwość zachorowań w obu przypadkach jest zbliżona . Konkludując można stwierdzić ,że koty wolno żyjące nie są jakimś znacznie większym zagrożeniem dla ludzi niż koty domowe lub inne zwierzęta .

Kirke, czy to pismo prawnika stworzone na potrzeby RSOZ można wykorzystać jako materiał w sprawie Leny?

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Śro lut 23, 2011 22:15 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

Może to na coś się przyda? http://www.fundacjazmienmyswiat.tarnow. ... gazeta.php
Naprawdę, człowiek dla człowieka jeśli chodzi o przenoszenie chorób jest o wiele groźniejszy niż kot. Co do grilla i wdychania zapachu kocich odchodów, to mnie akurat swąd grilla przeszkadza bardziej, kociej kupy poza kuwetą chyba nigdy nie spotkałam, a zapach moczu można wyeliminować kastrując kocury.
Trzymam kciuki za pozytywny finał sprawy i za przyjaznego kotom sędziego :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Axa76

Od: Śro wrz 24, 2008 13:56

Post » Śro lut 23, 2011 22:24 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

Jutro napisze do red. nacz. Nieznanego Swiata.
Zwierzolub, ma kota, jest prawnikiem.
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Czw lut 24, 2011 8:25 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

Ja tę opinię prawnika użyłam w piśmie do Burmistrza Koronowa z powiadomieniem Spółdzielni Mieszkaniowej i Sądu. Będę ją wykorzystywać skoro zamieszczono ją w sieci za zgodą autora.
Na razie zero odpowiedzi.
Karma Josera 10 kg dotarła do Leny.
Obrazek
Obrazek

kirke18

Od: Pt mar 31, 2006 10:17

Post » Czw lut 24, 2011 8:28 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

Pogodo, najcieplejsze mysli.
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Post » Czw lut 24, 2011 15:23 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

http://www.koty.pl/sos/art167,pozwana-d ... kotow.html

dajcie znać, jakby trzeba było coś zmienić
albo jakby coś nieściśle

(choróbsko mnie bierze i kiepsko mi się myśli...)

Sis

Post » Czw lut 24, 2011 15:35 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

Sis pisze:http://www.koty.pl/sos/art167,pozwana-do-sadu-za-dokarmianie-dzikich-kotow.html

dajcie znać, jakby trzeba było coś zmienić
albo jakby coś nieściśle

(choróbsko mnie bierze i kiepsko mi się myśli...)

Zdrowka!

To moze wykorzystalabym ten link, piszac do red. Nieznanego?
Juz po ew. poprawkach.

Dorota

Post » Czw lut 24, 2011 15:38 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

Pewnie ze możesz.
Jeszcze nie pytałam Kirke, czy mogę ją imiennie wymienić?
Małgosiu?

Sis

Post » Czw lut 24, 2011 18:15 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

Oczywiście- Małgorzata Ziółkowska :)
Artykuł wspaniały!
Obrazek
Obrazek

kirke18

Od: Pt mar 31, 2006 10:17

Post » Czw lut 24, 2011 18:40 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

Dopisałam, Gosiu ;)

dzięki, ale ja tylko napisałam czego się dowiedziałam od Was...

Sis

Post » Czw lut 24, 2011 19:05 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

Dzieki!

Czyli - moge jutro podac link?

Dorota

Post » Czw lut 24, 2011 22:45 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

tak, spoko

Sis

Post » Pt lut 25, 2011 6:36 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

Sis pisze:Dziewczyny, potrzebne jest pismo oficjalne najlepiej że z fundacji, iż nie mozna wydać zakazu dokarmiania wolno żyjących kotów.

Newsy od Leny (znaczy spałam i teraz doczytałam maila):

Przed chwila miałam niemiłą nowinę. Umawiałam sie z prezesem Spółdz.Mieszkan.by jechac po klatki do Bydgoszczy. Był dziś na radzie nadzorczej ponieważ oni jako spółdzielnia tam podlegają. Rada jest złozona z Mieszkańców i ma nadzów nad prezesem też. Otóż chcą wydać zakaz wyrzucania pokarmu kotom tzn zakazać dokarmiania kotow we wszystkich blokach w Koronowie a Stopka tez im podlega.Co to bedzie jak taki zakaz dadzą. Ma to być już lada moment.

i jeszcze ulotka, którą wywiesiła spółdzielnia, o chorobach przenoszonych przez koty (i psy), słabo widoczne, niestety, z mmsa od Leny:

Obrazek

Nie wiem, co jest na ten temat napisane w Regulaminie Porządku Domowego, bo nie znalazłam go na stronie Spółdzielni, jednak w statucie Spółdzielni widniej zapis:

§12.
1.Członkom Spółdzielni przysługuje :
9) prawo zaskarżania uchwał Walnego Zgromadzenia z powodu ich
niezgodności z przepisami prawa lub statutu,
14) prawo odwoływania się w postępowaniu wewnątrzspółdzielczym od uchwał
podjętych przez organy Spółdzielni

W Inowrocławiu kiedy (co prawda nie uchwałą) zabraniali dokarmiać zwierząt, wystąpiłam pismem, iż w regulaminie widnieje zapis, że jest zakaz dokarmiania, ale: "poza miejscami wyznaczonymi" i poprosiłam, aby te miejsca wobec tego zostały wyznaczone, jednak muszą tam być też budki dla kotów. Wobec tego zarząd spółdzielni zaprzestał dyskutowania na ten temat, a teraz poszczególne administracje osiedli lepiej lub gorzej, ale współpracują w tym temacie, aby zadowolić przeciwników kotów i ich zwolenników, łącznie z wystawianiem budek zbudowanych przez pracowników administracji lub udostępnianiem dla kotów miejsc w budynkach gospodarczych, poza piwnicami, jeśli znajdzie się uciążliwy dla kot lokator.
Obrazek
Naszym kotom się przelewa - darowiznę na konto!
Fundacja Kocia Dolina Lukas Bank SA /O. Toruń
47 1940 1076 3018 9272 0000 0000

Igulec

Od: Wto mar 28, 2006 21:15

Post » Pt lut 25, 2011 12:08 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

Ta ulotka jest o corocznych szczepieniach, i wydana przez schronisko. Niżej lepszej jakości fotka.
Obrazek

A że podtekst - zagrożenie epidemiologiczne, no coż...

Igulec dobrze mówi, może to jest jakis sposób?

Sis

Post » Pt lut 25, 2011 12:10 Re: Karmicielka prześladowana-sprawa 16 marca-BYDG

Co to jest grypa kocia? Chodzi o koci katar???
Obrazek

Axa76

Od: Śro wrz 24, 2008 13:56

[poprzednia][następna]