NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 24, 2010 17:11 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

zapisalem wszystko. mam nadzieje, ze jutro bedzie pani wet, bo wole z nia porozmawiac, bo widac po niej, ze jest porzadna

CZY MAM SPYTAC SIE WETA O UZYCIE LEKU ALUSAL I FEMIDYNAL? CZY KUPIC BEZ PYTANIA I DAC KOTKOWI?
Ostatnio edytowano Nie sty 24, 2010 17:14 przez DawidKRK, łącznie edytowano 1 raz
31.08.2010 [*] Pituś. Nigdy o Tobie nie zapomnę! Kocham Cię!

DawidKRK

Od: Wto paź 21, 2008 14:37

Post » Nie sty 24, 2010 17:13 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Zamiast Kitekata sprobuj dac mu Gerberka z kurczaka (bez soli, cebuli i innych warzyw). Czesto lekkie podgrzanie karmy (karma zaczyna pachniec mocniej) powoduje, ze kot zaczyna jesc.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Nie sty 24, 2010 17:14 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

CZY MAM SPYTAC SIE WETA O UZYCIE LEKU ALUSAL I FEMIDYNAL? CZY KUPIC BEZ PYTANIA I DAC KOTKOWI?

DawidKRK

Post » Nie sty 24, 2010 17:18 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

DawidKRK pisze:CZY MAM SPYTAC SIE WETA O UZYCIE LEKU ALUSAL I FEMIDYNAL? CZY KUPIC BEZ PYTANIA I DAC KOTKOWI?

Alusal podaje sie w zaleznosci jak wysoki jest fosor. Jezeli przekracza gorna norme lub jest blisko gornej normy to sie go podaje. Ilosc Alusla jest zalezna od poziomu fosforu we krwi kota.
Femidyne mozesz podac po konsultacji z wetem. Podaje sie na poczatek 1/4 tableki 10mg.

AlkaM

Post » Nie sty 24, 2010 17:20 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

ok to spytam o alusal i o femidynę

DawidKRK

Post » Nie sty 24, 2010 17:20 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Kot nerkowy powinien miec fosfor w dolnej granicy normy.Zeby fosfor sie obnizyl , daje się Alusal .wg wskazań wetów z USA,
Pitus powinien dostawac dziennie 100 mg na kg wagi kota , podzielone na porcje i jedzonko z tym proszkiem(tabletke rozkruszyc na proszek)trzeba z tym wymieszac.
Nie musisz pytac weta o famidynę i alusal(choć mozesz) u nas w Polsce weci o tym nie widzą , przynajmniej wiekszosc.W Polsce zwykle nie umieja postepowac z nerkowymi kotami.

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Nie sty 24, 2010 17:25 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

tak czy siak spytam o te dwa leki. cos jeszcze mi radzicie co do jutra?

DawidKRK

Post » Nie sty 24, 2010 17:30 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Ja radze na dzisiaj.. Idz do apteki, kup Alusal, idz do supermarketu kup Gerberka i probuj kota karmic co godznie (jak nie dostaniesz Alusalu to bez Alusalu). Nawet jak troche kot polize to juz duzo. Kot, ktory dlugo nie je popada w anoreksje i nawet jak mocznik mu spadnie od kroplowek i apetyt powinien sie poprwac kot nie bedzie jadl. Dlatego trzeba doslownie chodzic za nim z miska i probowac karmic tak czesto jak sie da malymi porcjami. Probuj roznie jedzenie, porobuj podgrzewac, probuj posmarowac lapke, moze zlize.

AlkaM

Post » Nie sty 24, 2010 17:32 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

femidyne tez kupie w aptece?
po prostu mam poprosic o alusal i femidyne tak? niema rodzajow tego leku?
czy moge te leki podawac razem rozkruszone w mleku z ornitalem?

czekam na odpowiedz bo chce isc do apteki
Ostatnio edytowano Nie sty 24, 2010 17:37 przez DawidKRK, łącznie edytowano 1 raz

DawidKRK

Post » Nie sty 24, 2010 17:37 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Dawid, ja mam kota nerkowego od 3 lat, od ponad 2 miesiecy nie chce jeść. Kupuję pasztety dla kotów z chorymi nerkami i karmię 3x dziennie strzykawką.
Masz na miejscu Krakvet - kup kotu pasztety Kattovit Low Protein (małe puszki, żeby za długo nie stały otwarte), Purina Vet NF, Hills K/D, Trovet RID - te wymienione przeze mnie ładnie da się podać strzykawką. Postaraj sie podać jednorazowo przynajmniej 20ml. Kup strzykawki 10ml, lepiej sie niemi posługiwać przy karmieniu (u mnie najlepiej sprawdzają sie te z zielonym tłoczkiem)
Dokarmiaj przynajmniej 3x dziennie - jak uda ci się wepchnąć w kota 60ml, to jest wystarczająca ilość jedzonka na dzień.
Nie dawaj mleka, wyroby mleczne nie są dobre dla nerkowców. Ten proszek RC Convalescence też nie jest dobry - za dużo białka.
Możesz trochę białego mięska, możesz gotowaną rybkę (bez soli!) - pamiętaj, żeby ryba była słodkowodna!!! Żadnych tuńczyków - za tłusta, za dużo białka.
I płucz kota kroplówkami!!!
Jeśli ma kiepską morfologię (za mało HGB), kroplówki podskórne, żeby nie rozrzedzać krwi i nie pogłębiać anemii. Dopóki morfologia jest ok, kroplówki dożylne będą lepsze (może jednak w końcu uda się wenflon założyć?)
Tyle na szybko.

Walcz, nie poddawaj się!
I uspokój się - dla kota nerkowego ważne jest życie bez stresu - a Pitek teraz wyczuwa Twoje przygnębienie ...
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Nie sty 24, 2010 17:41 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

tak Dawid, Alusal do łykania, nie do ssania, ale to juz pisalam .
Jesli bola go ząbki to karma w postaci pasztetu.Moja Fiona zlizywala mi z palca, jak podkladalam pod nosek.
.Gerberki tez są dobre , ale takie proste, bez dodatków , sam indyk np.

gisha

Post » Nie sty 24, 2010 17:41 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

no to juz kompletnie niewiem jak go teraz zywic.. wy piszecie jedno a wet mi daje inne karmy...
kroplowki kotek codziennie ma w lecznicy (mam do niej 10 minutek na nogach)

a co do karmy, to on widze, ze lubi bardziej ta z tunczyka renala.. moze zrobie z niej pasztet? (zmiksuje)

a femidyne kupie tez w aptece?

DawidKRK

Post » Nie sty 24, 2010 17:43 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

sama ryba ma duzo fosforu, nie powinno sie ją karmic .
Mozesz zmiksowac renala , jesli będzie jadl.
Wszystko mozesz troszkę doprawiac jedzonkiem, ktore lubi , sosikami(nie dużo ) , zeby sam jadl.Karmienie strzykawka , to jednak stres dla kota
Famidynę w aptece bez recepty dostaniesz.
Ostatnio edytowano Nie sty 24, 2010 17:48 przez gisha, łącznie edytowano 1 raz

gisha

Post » Nie sty 24, 2010 17:44 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

zacznijcie odpowiadac na moje pytyaniaa :cry: bo juz bym dawno do apteki poszedl itd.

DawidKRK

Post » Nie sty 24, 2010 17:50 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

ide do apteki po alusal i femidyne. napisze / odpisze jak wrocę

DawidKRK

[poprzednia][następna]