» Nie sty 24, 2010 17:37
Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany
Dawid, ja mam kota nerkowego od 3 lat, od ponad 2 miesiecy nie chce jeść. Kupuję pasztety dla kotów z chorymi nerkami i karmię 3x dziennie strzykawką.
Masz na miejscu Krakvet - kup kotu pasztety Kattovit Low Protein (małe puszki, żeby za długo nie stały otwarte), Purina Vet NF, Hills K/D, Trovet RID - te wymienione przeze mnie ładnie da się podać strzykawką. Postaraj sie podać jednorazowo przynajmniej 20ml. Kup strzykawki 10ml, lepiej sie niemi posługiwać przy karmieniu (u mnie najlepiej sprawdzają sie te z zielonym tłoczkiem)
Dokarmiaj przynajmniej 3x dziennie - jak uda ci się wepchnąć w kota 60ml, to jest wystarczająca ilość jedzonka na dzień.
Nie dawaj mleka, wyroby mleczne nie są dobre dla nerkowców. Ten proszek RC Convalescence też nie jest dobry - za dużo białka.
Możesz trochę białego mięska, możesz gotowaną rybkę (bez soli!) - pamiętaj, żeby ryba była słodkowodna!!! Żadnych tuńczyków - za tłusta, za dużo białka.
I płucz kota kroplówkami!!!
Jeśli ma kiepską morfologię (za mało HGB), kroplówki podskórne, żeby nie rozrzedzać krwi i nie pogłębiać anemii. Dopóki morfologia jest ok, kroplówki dożylne będą lepsze (może jednak w końcu uda się wenflon założyć?)
Tyle na szybko.
Walcz, nie poddawaj się!
I uspokój się - dla kota nerkowego ważne jest życie bez stresu - a Pitek teraz wyczuwa Twoje przygnębienie ...