Blue pisze:Pytanie tylko - czy to pH w jakikolwiek sposób szkodzi, czy to nie jedynie objaw, a skupianie się na nim czy ma sens.
To prawda. Na pewno ma sens o tyle, żeby znaleźć przyczynę. Wiedza o niej mogła by wiele wyjaśnić.
Czy nalezy pH korygować jest kontrowersyjne. Osobiście nie rozważał bym takiej opcji bez potwierdzenia pomiaru pH-metrem.
Blue pisze:...
Może warto kocurkowi zbadać pH krwi?
Może on ma ogólnie zaburzoną gospodarkę kwasowo-zasadową?
To może zmieniać odczyn moczu bardzo spektakularnie.
Pewne skłonności zasadowe są widoczne w jonogramie.
Chlorki korygowane = 116,5 (norma 117 - 123 mEq/L wg. DiBartola)
Trudno powiedzieć, czy niedobór Cl- może tak bardzo wpływać na pH moczu, bo ten wynik nie wygląda na niepokojący i nie sadzę, żeby należało coś z nim robić.
Hypoalbuminerii też nie było w ostatnich badaniach.
Nie wiem - Kate23 moze poczytaj co DiBartola pisze o równowadze kwasowo-zasadowej. Gość opisuje zagadnienie bardzo obszernie - powiedział bym, zbyt obszernie jak dla mnie.
Postarał bym się też o pomiar pH-metrem, bo zafałszowanie wyniku pomiaru paskiem jest niewykluczone.
Blue pisze:...
Ta ilość erytrocytów... Coś mu krwawi w układzie moczowym.
Ale mi to nie wygląda na infekcję - tym bardziej że nie reaguje na antybiotyki.
No ale on zareagował na antybiotyki. Infekcja była potwierdzona posiewem. Posiew obecnie neg.- nie wiadomo, czy WBC spadło. Jednak w infekcjach układu moczowego, nawrotów nalezy spodziewać się zawsze.
Szczególnie, że po krwawieniu można spodziewać się kamicy. Bakterie moga bytować wewnątrz kamieni i zostać uwolnione do otoczenia w momencie rozpuszczania się kamienia. W takim przypadku znów się zaczyna nazad to samo. Dlatego pilnował bym posiewu przy każdym, bądź co drugim, badaniu moczu, do czasu, aż ten mocz będzie bardziej akceptowalny.
Ale jeśli to nie kamica, to nie wiem. Zobaczymy we wtorek.